Mi az a cloud? És mihez kezdjünk vele 2014­-ben?

Egy hétköznapi példával elmagyarázva: egy átlagos munkavállaló reggel 8:00-ra jár dolgozni, és 16:30-kor indul haza. Hogy ezt az utat megtegye, lehetősége van

  • autót vásárolni
  • taxit hívni
  • BKV bérletet váltani

Attól függően, mennyi pénze van, vagy mik a preferenciái. Így a vállalatok is

  • vásárolhatnak saját szervert
  • bérelhetnek egyet, vagy
  • virtuális szerver bérelnek

A cloud azonban egy új szemléletet hozott: az átlagos munkavállalónak lehetősége van azt mondani, hogy engem minden nap 8:00-ra vigyetek be, és 16:30-kor hozzatok el a munkahelyemről, bizonyos körülmények mellett. A többi nem érdekel. Cserébe vállalom, hogy pontos leszek, és ha közben új igényeim támadnak, arra külön megállapodást kell kötnöm.

Ha a cloud computing területtel foglalkozó cikkeket tanulmányozzuk, és haladunk az időben visszafelé, meglepő dolgokat találunk. Szinte kézzel foghatóvá válik egy olyan jelenség, ami nem csak az informatika világában tetten érhető. Láthatjuk, ahogy a történelem igazolja saját magát.

2008-ban Larry Ellison, az Oracle társalapítója és vezetője ezt nyilatkozta a cloudról:

Az érdekes a cloud computinggal kapcsolatban az az újradefiniálás, ami során belefoglaltunk ebbe a szókapcsolatba mindent, amit már egyébként is csináltunk. Nem tudok olyan dologra gondolni, ami ne cloud computing lenne a mostani bejelentések alapján. A számítógépipar az egyetlen, amit még a női ruházkodásnál is jobban befolyásol a divat. Lehet, hogy idióta vagyok, de fogalmam sincs, miről beszélnek. Mi ez egyáltalán? Zagyvaság. Őrület. Mikor hagyják abba ezt az idiótaságot?

Szintén ebben az évben nyilatkozott Richard Stallman, a GNU alapítója ugyanebben a témakörben. Elmondta, hogy szerinte az egész egy csapda, amibe gyanútlanul belesétál mindenki, hogy aztán egy zárt rendszerben találja magát, ami évről évre egyre többe és többe kerül majd számára. “Egy hülyeség. Sőt rosszabb. Egy marketing hype kampány” – mondta akkor.

Aztán 2013 utolsó napján belefuthattunk a Techrepublic egyik cikkébe, ami a fentiekkel összehasonlítva tökéletesen megmutatta, milyen sok minden történt három év alatt. A cikk címe: “Cloud computing: közel sem eléggé hype-olt”.

Eltelt tehát három-négy év, a cloud azóta egyre szélesebb tömegek számára lett alapértelmezett, egyre inkább magától értetődő a rendszer, de ez mégsem elég. A Big Data korában még gyorsabb fejlődésre van szükség, és a fejlődés iránya láthatóan ez. A DataStax egyik alapítója, Matt Pfeil szerint pedig ez jó irány, mert gyorsabb innovációkat hoz létre, hiszen a fejlesztők alkalmazásokat gyártanak, nem infrastruktúrát.

A hype is jó tehát valamire. Nem a tudatos vásárlók előre kikalkulált döntéseit befolyásolja, hanem a tömegek választását. És a piac tömegvezérelt: amerre a massza mozdul, arra mozdul mindenki. Az Acer és a Samsung után tavaly a Google, a Lenovo és a Hewlett Packard is beszállt például a Chromebook bizniszbe, 2013 májusában a Samsung Series 3 már vezette az Amazon laptop-eladási listáját. Ami azt mutatja, hogy az embereket már nem érdekli, hol vannak az adataik, vagy hol fut az alkalmazás, ami kiszolgálja őket. Lehet, hogy a legtöbben nem is tudják, mint ahogy azt sem, mi az a SaaS vagy IaaS.

A következő tíz év

Bill Gates egyszer azt állította: “mindig túlbecsüljük a változásokat, amik a következő néhány évben jönnek, és mindig alulbecsüljük azokat, amik a következő tízben következnek be”. A clouddal is pontosan ez a helyzet: már letelt az első néhány év, és most indulnak be az igazi nagy változások.

A régi nagy óriások is elkezdtek erre cammogni: az IBM először eladta a számítógépeit, aztán az x86 szervereit a Lenovónak. Hogy mit kezd magával? Felhő alapú szolgáltatásokat kínál. Ebben van a pénz, és a jövő – mondják. A Microsoft új vezetője, Satya Nadella a szerver divízióból érkezett a vállalat élére. Ez pedig előre vetíti a cég új irányát, hiszen ez az egyetlen terület a Microsofton belül, ahol nem a zártságon van a hangsúly, hanem mindenki, minden eszköz és ügyfél kiszolgálásán. Most a OneDrive-val folytatódik az út, amiben a vállalat nem a kedvenc eszközödet vagy operációs rendszeredet akarja legyártani, hanem “csak” a kedvenc szolgáltatásodat.

A cloud már nem hype, hanem lassan a mindennapok része lesz. Észre sem vesszük, és használjuk. Egy átlagos felhasználó lassan nem is tudja, hogy mennyi adatot tárol felhőben. Csak azt tudja, hogy az adatai akkor is megvannak, ha a telefonja beleesik a folyóba, és elviszi a víz.

A tudatos vásárlót persze egy percig sem érintette meg a marketing-részlegek jelszavai: ő mindig is tudta, hogy mikor van szüksége cloudra, és mikor nincs. Ha nem tudta, megkérdezte tőlünk, és mi válaszoltunk neki. Mi nem jelszavakkal dobálóztunk, hanem ezt mondtuk: “amennyiben ideiglenes terhelést kell kiszolgálni vagy kis forgalmú webes tartalomszolgáltatásra van szükség, tökéletes választás lehet, ahol pedig tervezhetően nagy terhelést kell folyamatosan, költséghatékonyan és megbízhatóan kezelni, ott a mikroszervereket ajánljuk.“

Mi nem hype-olunk, mi a legjobb, leginkább költséghatékony megoldást kínáljuk. De közben tudjuk, hogy a tech-szektor vezérlése sokszor tényleg divat kérdése, azonban ha ott tartjuk a kezünket az ütőéren, minden pillanatban ki tudjuk hozni a legjobbat az adott körülményekből.

forrás:
www.news.cnet.com
www.theguardian.com
www.techrepublic.com

SSD Tárhely