Apple szerver: létezik, vagy csak mese?

Ha ezt a kérdést 2011 január 31-e előtt teszik fel, a válasz egyértelműen a “persze, hogy létezik, az Apple támogatja a vállalati környezetet is” lett volna. Ekkor azonban megszűnt az Xserve, a vállalat 1U rack szervere, gyakorlatilag utód nélkül. Xserve 2002 óta létezett a piacon, eleinte PowerPC alapokon, majd 2006-tól Intel processzorokkal szerelve.

Persze az Apple felkínált opciókat a vállalatoknak 2011-ben, a Mac Pro Server és a Mac mini Server formájában. Csakhogy egyik sem tudta helyettesíteni a megszűnő termékcsaládot, több okból sem.

A Mac Pro egy népszerű munkaállomás volt például grafikai munkát végző vállalatoknak, de senki sem gondolhatta komolyan, hogy az 50 x 50 x 20 centis, 18 kilós, zárt házban elhelyezett workstation alkalmas lehet egy komoly szerverszobába, ahol korábban 1U egységek sorakoztak. Vertikálisan 12U  helyet foglalt volna el a gép (mondjuk vízszintesen kettő is elfért volna erre a helyre), de erősen kételkedünk benne, hogy valaha, bárki így használta. A házat semmilyen módon nem lehetett rögzíteni a szekrényhez, ami egy földregésektől gyakran sújtott területen nem utolsó szempont.

Persze a konfigurációt úgy választották meg a Mac Pro Server esetében, hogy szerverfeladatokra legyen inkább alkalmas a gép, de sem hot swap funkció, sem redundáns betáplálási lehetőség nem járt a berendezés mellé. Nem volt LOM (lights-out management) képesség, nehézkes volt bármit cserélni benne, egyszerűen zavarba ejtette a szakmát az egész. Nem értették, hogy ezt a gépet most kinek is szánták tulajdonképpen. A burkolat kialakítására gondolva adta magát, hogy kis cégek a fő célcsoport, akiknek a szerverkarbantartás nem elsődleges szempont, hiszen mondjuk van egyetlen szerverük, egy raktárként is funkcionáló, többnyire hűtött “szerverszobában”.

Aztán egy újabb zavarba ejtő termék jelent meg mellette: a Mac mini Server.

specs_ports

Önmagában nem lett volna zavaró, hiszen a méretei, konfigurációja és fogyasztása miatt egyértelmű volt a helye a hierarchiában. A termékcsalád mostani konfigurációjából lehet is érzékelni a célcsoportot: négymagos Intel Core i7 processzor, két darab 1 terabájtos merevlemez, Intel HD Graphics 4000 grafikus processzor, 4 gigabájt DDR3, Thunderbolt port. Mindössze 85 Wattot fogyaszt – tétlen állapotban 13 Watott -, csendes, hűvös. Ez tehát a kis cégeknek szánt, alacsony fogyasztású megoldás: egy weboldal, e-mail-, DNS-, és egyszerű file-sharing feladatok elvégzésére.

A Mac mini Server egyébként a fenti tulajdonságai, és viszonylag alacsony ára miatt kedvelt megoldás lett. A Las Vegas-i Macminicolo adatközpontból egy érdekes kép is napvilágot látott ezekből az időkből: láthattuk, hogyan lehet 1200 Mac mini Servert hosztolni. És egyáltalán, láthattuk, hogy van ilyen is.

minisdark

Később már rackmount megoldások is érkeztek a Mac mini Serverekhez: két gépet lehetett 1U egységen üzemeltetni, és így a rögzítés és a hűtés is jobban megoldott, mint a fenti esetben. ráadásul front panelről irányítható lett így a rendszer.

De akkor adta magát továbbra is a kérdés: kiknek volt jó a Mac Pro Server? Ez a dilemma azonban hamarosan véget ért: 2013. október 22-én megszüntették a hatalmas szörnyeket, helyettük bemutatták a cilinder formájú Mac Prókat. Tenyérnyi alapterületen elfér, 25 centiméter magas, 5 kilogramm. Ebből azonban már csak workstation változat készült, az Apple nem merte bevállalni a Server verzió miatti felzúdulást.

Hiszen az új gép kialakításának különlegessége, hogy alulról felfelé áramoltatja a levegőt nagyméretű ventilátorokkal, így a hagyományos, rackszekrényekben megszokott elölről hátra történő légátmosás itt nem lenne lehetséges. El lehet játszani a gondolattal, hogy az álpadlóból az álmennyezet fölé lehetne átnyomni a hideg levegőt, vertikálisan ellátva a gépeket a hűtéssel, de ezt megépíteni senki nem fogja egy kétségtelenül íróasztalra szánt, inkább dizájnban erős munkaállomás miatt. Nem is valószínű, hogy lehetséges.

mac_pro_2013_thermal_core_fan

Ehhez képest mindenkinek meglepő volt nemrég azt olvasni, hogy a MacStadium nevű hoszting szolgáltató cég nyíltan hirdeti a 2013-as Mac Prók szerverként üzemeltetését. 270 darabot tudnak elhelyezni egy 1,1 négyzetméteres szekrényben. Hogy mi a trükk? Eldöntik a hengert, hogy a levegő vízszintesen járja át a házat. Ez a szakértők szerint rendben van mindaddig, amíg nem fújják egymásra a levegőt az egységek.

Mégis, ebben az esetben a rackszekrényben az egyik leginstabilabb alakzatot, a hengereket kell rögzíteni (a Rackforestnél mi rögzítettünk már Mac Prót, de kizárólag egy egyedi rack beszerelő szettel lehetséges a feladat).

A Rackforest vezető hálózati mérnöke, Angeli János szerint alapvetően ezek a problémák vannak a Mac Próval, ha szerverként tekintünk rá:

Hátrányok:

  • Nincs redundáns tápegysége – jelenleg nincs rá mód, hogy ezen változtassanak
  • Nincs beépített távoli konzol elérése (IP KVM) – ezt egyszerűen egy külső IP KVM csatlakoztatásával meg lehet oldani, így a főbb funkciók használhatóak lesznek: monitor, billentyűzet, egér, és USB alapú távoli médiák felcsatolása. Opcionálisan még a szerver ki-be kapcsolása is megoldható, egyedül a reset gomb távvezérlése nem oldható meg, hiszen a Mac Prón nincs resetgomb
  • Túl drága a korlátozott SSD/HDD és CPU kapacitáshoz képest, de szerveralkalmazás-függő, hogy ez a tulajdonság végül nyom-e a latban
  • Kerek forma, kicsit nehézkes rackszekrénybe építeni, de egy egyedi rack beszerelő szettel megoldható

Előnyök:

  • Mivel a MacPro alapvetően grafikus munkaállomásnak lett tervezve, így rendkívül erős a GPU teljesítménye. Ez pedig jó választás lehet, ha olyan szerveralkalmazásunk van, ami ki tudja használnia GPU kivételes lebegőpontos számítási teljesítményét
  • Az OS X Server mint operációs rendszer adott a géphez, az ingyenes operációs rendszer mellé 17,99 eurós upgrade díjért, amennyiben ezt szeretnénk használni
  • Energiatakarékos működés, hatékony hűtési rendszer található a gépben
  • Előny a PCIexpress-el flash diszk, I/O-ban igen erős

“Az előnyök és hátrányok alapján, valamint a Mac Pro ára miatt nem számítunk arra, hogy tömegesen jelennének meg ezek a konfigurációk a szervertermekben, de bizonyos speciális igények miatt biztosak vagyunk benne, hogy egyre többször fogunk velük találkozni a szervertermekben” – mondta Angeli János.

Az Apple egyetlen hivatalos szerver megoldása azonban továbbra is a Mac mini, amit külső gyártók megoldásával egyszerűen lehet rackszekrényekben is használni. Ennek teljesítménye azonban egyértelműen megmutatja, hogy az Apple 2014-től hivatalosan is inkább a kis cégeknek kínál megoldásokat, a komolyabb feladatokra nem kínálnak többé alternatívát hardveresen.

Viszont az is látszik, hogy megoldható ez a hiány. Aki Mac Prót helyezne el nálunk, van rá lehetősége. A MacWindows blog szerzője, John Rizzo szerint az Apple szerverfeladatra is szánta az új Mac Prót, csak ezt nem kommunikálta hangosan. Mi felkészültünk erre a lehetőségre is.

Forrás:
http://www.zdnet.com/
http://www.digitaltrends.com/
http://www.pcworld.com/
http://www.apple.com/
http://www.macminicolo.net/
http://www.sonnettech.com/

rack cabinet