Zsugorodik az európai szerverpiac, főleg a mi térségünk

Az IDC jelentése szerint továbbra is a korábbihoz hasonló, különleges jelenség jellemző az európai szerverpiacra: miközben az eladott szerverek mennyisége stagnál, az értékük folyamatosan csökkent a korábbi időszakhoz képest. Egyre olcsóbban akarunk szerverhez jutni.

2013 negyedik negyedévében az európai szerverpiac 3,7 milliárd dollárra zsugorodott, ami 5,2 százalékos esés az egy évvel korábbi eredményhez képest. Ami viszont érdekes, hogy az értékesített szerverek darabszáma alig változott: 606.548 készülék ment el, szinte pontosan ugyanannyi, mint 2012 ugyanezen időszakában. Ez arra utal, hogy sokkal nagyobb az árérzékenység ezen a területen, ez pedig főleg a gazdasági bizonytalanság számlájára írható – írja az IDC. De azt is fontos észrevenni, hogy a nagy adatközpontok beruházásai az év végére kifújtak, Hollandia, Írország és Belgium szerverparkjai is kevesebb inputot kaptak a negyedik negyedévben.

Nem minden területen ilyen rossz a helyzet egyébként a kontinensen. Az x86 szerverek eladásai 2013-ban úgy nőttek értékben 3,7 százalékkal, hogy közben ugyanilyen arányban csökkent az eladott vasak darabszáma. A nyugat-európai piac az elemők szerint egyre inkább az x86 szerverek irányába fordul, és a mostani számok alátámasztják azt is, hogy egyre magasabb kategóriájú gépeket vásárolnak, vagyis itt ellentétes folyamat zajlik: egyre kisebb az árérzékenység, és inkább a teljesítmény számít.

A teljes CEMA régió (Közép- és Kelet-Európa, Közel-Kelet, Afrika) is meredek zuhanásban van. A szerverberuházások összege itt 10,3 százalékkal csökkent, ez már zsinórban a hatodik negyedév, hogy zsugorodik a piac. De leginkább a nem-x86-os vasak fogytak rosszul, itt több mint 34 százalékos volt az éves esés.

A térségben egyébként Oroszország és Csehország elmaradt beruházásai hozták el a rossz értékeket, pozitív húzóerő volt Lengyelország, Dél-Afrika, Nigéria és Kenya telekommunikációs szektorának vásárlásai.

Forrás:
www.idc.com