15 év után kelt életre egy gopher szerver!

A MetaFilter életre keltette a gopher szerverét, 15 évnyi alvás után.

Nem az Ön hibája, ha nem érti teljesen a címet, vagy az előző mondatot, ha nem tudja, mi az a gopher szerver. Egy párhuzamos univerzumban épp most valaki ír egy ugyanilyen posztot “15 év után kelt életre egy www szerver!” címmel, ott meg azt nem értenék.

A dolog úgy áll, hogy a www, vagyis a world wide web, valamint az általa használt hipertext átviteli protokoll (Hyper Text Transfer Protocol, HTTP) az internet hajnalán számos konkurens megoldással együtt együtt küzdöttek az elsőségért, hogy ők jelentsék az internet jövőjét, vagyis azt a módszert, amit a legtöbben használnak az interneten történő navigációra. Tim Berners-Lee átadta a világnak a HTTP-t 1989-ben, de ez egyáltalán nem állította meg a mérnököket, hogy tovább kutassanak.

1993-ban felbukkant a Gopher. A pocok.

A Gopher egy dokumentum-szolgáltató rendszer. A dokumentumok számos kiszolgáló gépen találhatóak meg, miközben a gopher kliens szoftver egy szerver segítségével hierarchikusan mutatja a használóknak ezek elhelyezkedését. Mint egy dokumentum-fa, amiben navigálhatunk, észre sem véve, hogy másik szerverre kerültünk. Egy-egy találat egy-egy új text fájlt tölt le, de a kapcsolatot biztosító szerver nem tárol semmilyen adatot, csak a kérésre kínálja tálcán a szolgáltató gép fájlrendszerét.

1993-ban ez cool volt.

A MetaFilter pedig egy blog, amit 2001-ben kapcsoltak ki, mert a szerver “2 vagy 3 megabájt memóriát” zabált fel, és a telhetetlenségét nem bírta az üzemeltető. Most azonban, 15 év után, a szervert megint bekapcsolták. Talán küldött nekik valaki egy 4 megás SIMM-et.

Életre kelt a múlt.

Az oldal ma is elérhető a gopher://gopher.metafilter.com/ nem-web-címen, a megtekintéséhez egy kliens alkalmazás letöltése erősen javasolt. Megoldható egy egyszerű böngésző kiegészítővel, vagy okostelefonos alkalmazással is, hiszen ne feledjük:

ahogy a Facebook, úgy a www sem egyenlő az internettel.

webtárhelyserver light