4 ok, hogy miért használj SSD tárhely szolgáltatást

Ahogy az SSD egyre elterjedtebb lesz, úgy jut egyre kevesebbszer eszünkbe, hogy otthoni laptopunkba, számítógépünkbe merevlemezt tegyünk. Sőt, a tudatosság már a szerverbérlés és hoszting területén is egyre inkább látszik: akik tudják, milyen sebességnövekedés érhető el a memóriaalapú tárolókkal, és megtehetik, eszükbe sem jut cégük szolgáltatásainak mást választani.

Más a helyzet azonban azokkal, akik tárhely szolgáltatást, esetleg VPS csomagot vesznek igénybe.

“A tárhely az tárhely, nincs ráhatásunk a beépített vasra” – hangzik a népszerű tévedés. Pedig amellett, hogy a tárterületet, az email-fiókok vagy aldomainek maximális számát megadjuk, fontos, hogy rendelkezni tudjunk a tárhely típusáról is. Persze aki a legolcsóbbat keresi, nyilván megtalálja azt a helyet, ahol elavult hardverekkel pakolják tele a rackszekrényeket. De ennek megvannak a hátrányai.

A legfontosabb természetesen az, hogy mivel a gép lassabban képes elvégezni a rá bízott feladatokat, a mi weboldalunk is lassabb lesz. Hogy mennyivel? Míg egy 7.2K SATA merevlemez 80 IOPS (Inputs Outputs per Second), de egy 15K SAS meghajtó is csak 180 IOPS teljesítményt tud tipikusan, addig egy szerver szintű SSD 75.000 IOPS-sel hasít, vagy ennél is többel. Hihetetlen a különbség.

Screen Shot 2016-07-04 at 19.16.17

Az SSD-nek azonban vannak más, járulékos előnyei is.

1. Jobb ranking

A Google egy ideje már a weboldalak helyezésénél figyelembe veszi, hogy az adott site milyen gyorsan töltődik be. Ezt azért teszi, hogy a usereknek a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtó oldalt kínálja. Ez tehát egy egyszerű, és egyéb szempontból is előnyös alternatíva a fizetett ranking-növelésekre.

2. Jobb konverziók

Az online boltok üzemeltetői jól tudják, hogy mennyire fontos kideríteni, a potenciális ügyfelek miért hagyják ott az oldalt “tele bevásárlókosárral”, és mennek el vásárlás nélkül. Persze, az ok lehet egy hosszadalmas és komplex regisztráló oldal, bizalmat el nem nyerő kinézet vagy a support hiánya. De egy felmérés szerint mégsem ez a fő ok: ez alapján 2 másodperces késés az egyik oldal betöltődésekor 20 százalékkal is növelheti a kosár eldobását és az oldal elhagyását, ami végül 87 százalékos vevővesztést jelent. Az pedig nem mindegy.

A felhasználók egyre nagyobb százaléka látogat minket mobilról. Ami azt jelenti, hogy még annyira sem szeretnek várni, mint az asztali gépet használók. Ne gondoljuk, hogy majd alkalmazkodnak hozzánk: egy másodperc is végzetes lehet.

3. Kevesebb leállás

A merevlemez mechanikus szerkezet, mozog, hőt termel, és időnként elszáll. Persze lehet minimalizálni a kockázatot egy RAID10-zel, és négy merevlemezzel, de ez költséges. Az SSD szerver és tárhely ilyen szempontból biztonságosabb: megbízhatóbban működnek, mint a hagyományos tároló egységek.

4. Zöldebb működés

Az SSD mintegy ötször hatékonyabban használja fel az energiát, mint a merevlemezek. Egy tipikus workload egy SATA háttértáron 6,43 Watt, míg egy SSD-n 1,19 Watt energiát igényelt egy korábbi felmérés során. Sajnos a tárhely méretében még vannak elmaradások: a tipikus SSD-k a 160-tól a 480 gigabájtig terjednek, míg a SATA világában a 8 terás szörnyek is megszokottnak számítanak. Így aztán több fizikai teret igényel egy terabájtnyi adat a központban SSD-n a merevlemezhez képest. Ennek ellenére mégis zöldebb megoldás az SSD.

A Rackforest SSD Tárhely szolgáltatása itt, az SSD VPS itt, az SSD szerverbérlés szolgáltatása itt elérhető.

webtárhely