Hogyan indítsuk be első vállalkozásunk online megjelenését? – 5. rész – Az első webshop

Egy újdonsült vállalkozó sokszor megijed azoktól a feladatoktól, amiket az online jelenlét kialakítása követel meg tőle. Domain, tárhely, weboldal, logó, grafikai anyagok, közösségi oldalak, és még lehetne folytatni, mi mindenről kell gondoskodni ilyenkor, főleg egy webshop esetén. Kit keressek meg? Kinek kell fizetni, és mennyit? Ebben a sorozatunkban ezekben segítünk: úgy magyarázzuk el az alapfogalmakat, hogy mindenki megértse, és tudja, holnap kit kell megkeresni, és mivel.

 Az eddigi részekben főleg arra koncentráltunk, hogyan kell összehozni egy arculatot és egy weboldalt. Hogy mikor kihez kell fordulni, és mire mennyit érdemes szánni. Azonban sokan rögtön webshopot is szeretnének: egy kereskedőnek nem elég egy bemutatkozó oldal, hiszen ha már látogatója van, szeretné, ha rögtön el is adhatna neki valamit. (A következőkben csupán ennek technikai részével foglalkozunk, magával a kereskedelemmel, marketinggel nem).

Webshop esetében hasonló opciók vannak, mint weboldal esetében, árban persze elég nagy különbségekkel.
ecommerce_webshop_
Kezdjük ott, hogy egy webshop felépítése a nulláról, saját admin felülettel, az igényeink és elképzelésünk 100%-os megvalósítása mellett nagyon drága. Sokkal drágább, mint egy akármilyen nagy és szerteágazó weboldal. Éppen ezért ezt csak azok vállalják be, akiknek már van tapasztalata, és van elképzelése is arról, hogy miért éri meg neki befektetni ezt az összeget. Látja, hogy egy tökéletesen rászabott megoldás annyival növeli a hatékonyságot, ami számára megér egyszeri nagy összeget kifizetni, esetleg olyan méretű áruválasztékkal rendelkezik, és a vásárlási élményt is olyan szintre szeretné emelni a vevők számára, ami neki már a márkája miatt is fontos.

Sokkal gyakoribb megoldás első körben a kész ecommerce kód megvásárlása. Ezeket is éppen úgy adják-veszik, mint a weboldal-dizájnokat: lehet html site-ot kérni, de van akár WordPress verzió is, amiben az a jó, hogy egyből a feltöltést, kezelést segítő szerkesztő is jön a dizájnnal együtt. A telepítés, fejlesztés gyorsabb, olcsóbb, de ennél a verziónál is természetesen szükségünk van egy webfejlesztőre, aki az egészet összeállítja nekünk, és feltelepíti a megfelelő helyre. És persze kell egy szerver, ami első körben, kis forgalomnál egy dinamikus erőforrásokkal dolgozó VPS (így nem érhet minket meglepetésként a hirtelen forgalomnövekedés), később pedig akár egy bérszerver. Mindegyiknél kérhető saját IP cím, így nem kell attól tartani, hogy a velünk egy gépen lévők miatt letiltják a mi tartományunkat is (itt láthatóak a lehetőségek VPS-re és bérszerverre a Rackforestnél).

Vannak ingyenes ecommerce template-ek, és vannak fizetősek is, akár 50-60 dollárért. Azt tudni kell, hogy attól, mert valami ingyenes, még nem biztos, hogy nem kerül majd többe a telepítése, beállítása. Léteznek olyan elérhető ingyenes vagy olcsó oldalak, amikkel végül a fejlesztő fog sok órát eltölteni, sokezres óradíjért, így végül többe kerül majd, mint egy relatíve drágább megoldás.

Webshop motor

Léteznek olyan megoldások is, ahol nem szükséges fejlesztő bevonása: ezek a bérelhető webshopok vagy website builderek (Wix, Shopify, vagy magyar nyelven UNAS, stb.). Előnyük, hogy alacsony havidíjért kínálnak általunk is összerakható, és az első naptól működő megoldásokat, gyakorlatilag csak össze kell legózni, mit szeretnénk, és nagyon korlátozott módon megváltoztatni a megjelenést. Hátránya ezeknek, hogy viszonylag kicsi a mozgástér a változtatásra, és a webshopunkon ez meg fog látszódni. A másik probléma, hogy ugyan alacsony a havidíj, ami kisebb kockázat egy induló cégnek, de egy év alatt könnyen több mint százezer, de akár több mint félmillió forint is elmehet így a bérlésre, és ezért cserébe semmi nincs a tulajdonunkban. Viszont maximális támogatást kapunk a szolgáltatóktól, még ha ez nem is éppen olyan, mint egy megbízott fejlesztővel személyesen átbeszélni mindent. Más a dinamikája a két megoldásnak.

Ahhoz, hogy egy webshop működjön, kellenek persze olyan technikai megoldások, amiket mások adnak: ilyen például a bankkártyás fizetési lehetőség, amit nem nálunk, hanem egy szerződött szolgáltató szerverén végeznek. Kell információ a kiszállítás állapotáról, amit a szintén szerződött futárcég tud számunkra szolgáltatni.

Ha tehát nem vagyunk egészen biztosak a dolgunkban, és nagyon nincs erre a célra semennyi plusz tőkénk, érdemes a bérletben gondolkozni. Ha szeretnénk nagyobb szabadságot, az esetben költséghatékonyabb megoldás egy template megvásárlása, és egy fejlesztővel való közös munka, ahol eleve sokat tanulunk az egész technikai hátteréről. Ahogy a weboldalaknál, úgy itt is lehetséges egy olcsón dolgozó, távoli fejlesztővel együtt dolgozni (pl. Fiverr-en), itt a kommunikáció, és az alacsony ár miatt eltérő dinamika miatt kell meggondolni, elég-e nekünk a gyorsmunka, és megbízunk-e egy ilyen “láthatatlan” fejlesztőben. Teljesen egyedi shopra akkor lesz szükségünk, ha már nagy forgalmat generálunk, vagy egyedi megoldásokat szeretnénk alkalmazni az eladásnál, egyedi arculatot szeretnénk, vagy esetleg integrálnánk az egészet egy nagyobb ügyviteli rendszerbe.

vallalkozas_online_megjelens_weboldal_vps_webtarhely_rackforestfree cooling