Magento vagy WooCommerce? Tudd meg neked melyik való

A weboldal tulajdonosok többsége tisztában van, hogy mik a legnépszerűbb webshop motorok a piacon, de a főbb tulajdonságaikról és hogy egy adott cégnek melyik megoldás a jobb választás, már kevesebb információ áll rendelkezésre. Cikkünkben a WooCommerce és Magento webshopmotorokat hasonlítjuk össze egymással.

Számos tényezőt kell figyelembe venni, hogy melyik e-kereskedelmi platform a legideálisabb vállalkozásodnak. Meghatározásuknál az alábbi fő szempontokat kell figyelembe venni:

  • Mekkora budget áll rendelkezésre
  • Milyen a webshop látogatottsága és hány rendelést kell kezelni
  • A fő funkciók meghatározása
  • Fizetési módok

A fenti kérdésekre, ha megtalálod a választ már van egy nagyon jó kiindulási pont a választásnál. No de lássuk, hogy mik a különbségek.

magento

Magento

A Magento egy e-kereskedelmi platform, amit első körben nagyobb látogatószámmal és megrendelésekkel rendelkező vállalkozások használnak.

Magento-ból két verzió áll rendelkezésre:

  1. Ingyenesen letölthető verzió, amit saját szerveren kell tárolni (nyílt forráskódú verzió)
  2. Hostolt szolgáltatás, ami fizetős szolgáltatásként 1500-2000 dollártól elérhető.

A Magento sokrétű funkcióival és eszközeivel rendkívül nagy rugalmasságot kínál egy olnine webáruház létrehozásánál.

woocommerce

WooCommerce

Jelenleg a WooCommerce a legelterjedttebb e-kereskedelmi platform.

A WooCommerce alapvetően egy WordPress beépülő modul, amit igyenesen használhat.

Az ingyenes plugin nagy előnye, hogy az összes fontos és szükséges funkcióval rendelkezik, ami egy online webáruház létrehozásához szükséges. Ráadásul rendkívül felhasználóbarát és pár kattintással el is tudjuk indítani saját webáruházunkat.

Hasonlóságok és különbségek

Hasonlóságok terén mindkét platform 4 tényezőben azonos egymással:

  • Mindkét platform ingyenesen használható. A WooCommerce egy ingyenes plugin, míg a Magento egy különálló webshop motor, ami nyílt forráskódú közösségi verzióval rendelkezik.
  • Mindkét megoldásnál korlátlan számú termék kezelés érhető el.
  • A domain nevet és a tárhelyet nem tartalmazza a WooCommerce, vagy a Magento ingyenes verziója.
  • Mindkét platform korlátlan számú megrendelés kezelést támogat.

Különbségek:

  1. Könnyű kezelhetőség terén a WooCommerce egy átlag felhasználónak sokkal relevánsabb választás. Egy igazán professzionális Magento webáruházhoz érdemes és szükséges lehet egy fejlesztő, vagy fejlesztő cég bevonása. Nyilván ez WooCommerce esetén is szükséges lehet, de utóbbinál ezt sok esetben ki lehet kerülni.
  2. Költségek terén óriási különbségek lehetnek. A Magento ingyenes, de a fejlesztési költségekkel a kiadások hamar az egekbe szökhetnek, fejlesztő bevonása pedig szinte biztos, hogy kelleni fog egy jól működő Magento webáruház elkészítéséhez. WooCommerce esetén ez nem feltétlen szükséges.
  3. További jellemzők közé tartozik, hogy a WooCommrece áruházadhoz a WordPress által könnyen integrálhatóak a külső szolgáltatások (PL: Google Analytics, Facebook Pixel, Mailchimp).
    Ezzel szemben a Magento sokkal kevesebb harmadik féltől származó bővítménnyel rendelkezik, ugyanakkor a Magento egyik óriási előnye, hogy fejlesztéssel ugyan, de rendkívül testreszabható.
  4. Fizetési megoldások:
    WooCommerce
    PayPal –  Alipay Stripe – Visa – Mastercard – Google Pay Amazon Pay
    Magento
    Stripe – Skrill – Google Checkout – 2Checkout – Braintree – WePay
  5. Betöltési idő terén rengeteget számít az optimalizáció. Általában a Magento oldalak fájlmérete magasabb, így a betöltési idő hosszabb lehet egy WooCommerce oldalhoz képest.

Konklúzió

Mindkét platform jól teljesít a saját célpiacán.

Milyen esetben válaszd a WooCommerce-t?

A WooCommerce-t világszerte több, mint 2 000 000 vállalkozás használja, míg a magentot 250 000. Miért? Költséghatékonyabb és egyszerűen használható. Használatát olyan vállalkozásoknak ajánljuk, akik még nem nőttek túl nagyra, tehát inkább vállalkozóknak,  mikrovállalkozásoknak és a KKV szektornak érdemes WooCommerce-ben gondolkodnia.

Milyen esetben válaszd a Magento-t?

Vállalatok és nagy látogatottságú webáruházak nem véletlenül választják a Magento platformot. Egy igazán professzionális webshop elkészítéséhez a Magento lehet az egyik legjobb választás. Fejlesztési költséggel számolni kell, ez pedig a projekt volumenétől függ. Egy igazán professzionális Magento site, egyedi dizájnnal és megoldásokkal akár fél-1 év fejlesztési időt is igénybe vehet, a költség pedig nagyságrendekben a pár milliótól Ft-tól a több 10 millióig is terjedhet fejlesztési időtől függően. Nyilván ezek a költségek az igények, a fejlesztőtőtől és a fejlesztési igényektől függnek.

 

 

 

rendszergazda