Hogyan hat az energiaár-növekedés a szerverpiacra?

Talán mindenki hallott már az energiaárak növekedéséről, nemcsak hazánkban, de Európa-szerte, azonban nem mindenki van tisztában azzal, mekkora a gond. Vajon a szerverpiacon, ahol az üzemeltetési költség jelentős része az áramfogyasztásban mérhető, milyen hatásokkal jár a mostani áremelkedés? Kiknek fog ez a legjobban fájni?

A hatásokat azért sem könnyű látni, mert egy átlagos lakossági fogyasztó nem sokat tapasztal belőle. Vagyis tapasztal, látja az inflációt, de nem értheti, hogy az árak emelkedése mögött pontosan milyen folyamatok állnak. Miközben a lakossági áram árát a kormány igyekszik alacsonyan tartani – részben a paksi áramtermelés piaci ár alatti értékesítésével -, addig a nagy fogyasztók számára elérhető árak egyre jobban kilőnek.

A tárgyalások és egyeztetések még folynak az energiapiaci szereplőkkel, de jól látszik, hogy ez eddigi kiszámítható, és jól előre tervezhető energiaárak mostanra olyan mértékben váltak volatilitissá, hogy gyakorlatilag folyamatos ellenőrzést, és újratervezést igényelnek. Ajánlatot gyakorlatilag csak aznapra kapunk: ha holnap szeretnénk szerződést kötni, akkor már más összegeket láthatunk!

Érthető, hogy ilyen mértékű várható költségnövekedést nagyon nehéz lesz kigazdálkodni, nem csak nekünk, de más piaci szereplőknek is. Világos, hogy amennyiben ilyen áron leszünk kénytelenek elfogadni az áramot, az árakat arányosan növelni kell. És nemcsak nekünk: a helyzet minden versenypiaci szereplőt érint, így a kevésbé korszerű szervereket és hűtési megoldásokat használó szolgáltatók még fokozottabban érintettek lehetnek!

Ahol nem korrigálják az energia árat, ott sajnos valós veszély, hogy a szolgáltatás színvonalának, vagy biztonságának negatív irányú változásával próbálják majd fenntartani a kényes egyensúlyt.

Nem nehéz belátni, hogy ha a szolgáltatók árat emelnek, és a cégek digitális jelenléte is nagyobb költséget jelent, a végfelhasználók, vagyis végül a lakosság fogja kifizetni az árnövekedést. Egy kis cég, akinek egy osztott tárhelyen található bemutatkozó oldalát havi ezer egyedi látogató látja, nyilván nem érzi meg ezt annyira, mint egy webshop vagy egy felhő alapú szoftvert üzemeltető cég. De a webshopnál sem mindegy, hogy milyen összegű vásárlói kosarakat realizál, hiszen immár fontos mutató lehet a kW / checkout, vagyis az egy vásárlásra eső áramfogyasztás meghatározása. Egy csavarbolt nagyobb bajban lehet, mint egy multimédiás cuccokat árusító online shop, mert egy vásárlás ott sokkal kisebb árrést generál.

Ez a poszt nem arról szól, hogy árat emelünk, és így érzékenyítjük az ügyfeleinket. Ez még nem a jelen, hiszen még bízunk abban, hogy a helyzet drasztikusan megváltozhat néhány hónapon belül. Úgy gondoljuk, hogy fontos felkészíteni magunkat arra, ami reális veszély – nem hiába foglalkozik a sajtó ezen témával egyre gyakrabban.

Tisztában vagyunk vele, hogy néhány ügyfelünk számára komoly problémát jelenthet az áremelkedés, hisz a működési költségbe bele kell majd számítania azt, ha fenn szeretne maradni.

Tisztában vagyunk vele, hogy sok ügyfelünk ennek hatására esetleg elkezd keresni a piacon, és elgondolkodik, hogy bizalmat szavazzon-e az árral – mint elsődleges döntési szemponttal operáló szolgáltatóknak. Mi azonban bizakodóak vagyunk, mivel mi nem csak hogy kevesebb energiakövetelményű eszközöket használunk, de élünk az olyan lehetőségekkel is, mint az alacsony fogyasztású és környezetbarát free cooling hűtési rendszer.

Hosszú távon mindez azt eredményezi, hogy közelebb kerül egymáshoz a minőségi és a nem minőségi üzemeltetés piaci ára, így pedig egyre több cég számára lesz alternatíva az a szolgáltatási szint, amit mi képviselünk. Ezáltal pedig általában a magyar internetes szolgáltatások átlag minősége is növekedni fog, ami mindenképpen jó – még ha nem is lesz feltétlenül olcsóbb.

Showing 4 comments
 • Merfing

  Extra Super Tadarise Extra Super Tadarise Generic Tadalafil 40 Mg and Dapoxetine 60 Mg is a propelled impotency pill which is utilized to treat both erectile brokenness and untimely discharge dapoxetina generico To ensure high standards of quality, the offered range of pharmaceutical products are sourced and procured from leading, trusted and global tier 1 manufacturers and reliable vendors of the industry, who formulate it using pure ingredients and chemical compounds as per FDA guidelines

 • endodia

  C 2004-2014 RUMBO AL CAMERINO viagra priligy Let s walk you through a typical visit to a doctor s office

 • JedeSoype

  There haven t been a lot of studies on the combination of PDE-5 inhibitors priligy where to buy

 • JedeSoype

  Our empirical strategy is based on Bayesian Model Averaging BMA that allows us to consider both model uncertainty about the preferred theory and model and parameter heterogeneity that countries are not homogeneous objects into an internally coherent estimation procedure Priligy PayPal will not process any payments for prescription drugs unless the seller is 100 compliant with government regulations

cloud rendszerek