Új belépő az ARM alapú szerverpiacra: Qualcomm

A Las Vegas­i CES kiállításon a Qualcomm vezérigazgatója, Steve Mollenkopf tett egy egyértelmű utalást: az általa képviselt cég is érdekelt az alacsony teljesítményű szerverek gyártásában. Ugyan határozottan nem állította, hogy ARM alapú szerverekben gondolkoznak, de egyértelművé tette, hogy lehetőséget lát az okostelefonok világának felső kategóriájának számítási teljesítményét a szervertermekbe is elvinni.

Az ARM chipek természetesen nem a hatalmas számítási teljesítményükről ismertek, és komolyabb feladatokat nem is érdemes rájuk bízni a szerverpiacon. Mégis többen gondolják úgy, hogy a 2014­es évvel ezek a megoldások lesznek a piac egyik legérdekesebb úttörői, különösen a 64 bites generáció megérkezésével.

Egyszerűbb weboldalakkal és feladatokkal lennének képes megbirkózni az ARM architektúrák idei generációi, akár az Intel (még ők is érdekeltek egy külső céggel fejlesztett Cortex­A53­mal), akár az AMD fejlesztéseit nézzük. És most már a Qualcomm is beszáll a buliba, amit a Hewlett­Packard és a Dell is támogat, tehát tényleg várható a robbanás. Az eredmény pedig olyan alacsony fogyasztás, amire eddig nem volt példa a szervertermek történelmében.

Persze ez a törekvés nem előzmény nélküli. Egy SeaMicro nevű cég már 2012 előtt is kísérletezett azzal, hogy mobilokba szánt processzorokból építsen szervert. A Mozilla egyik szervertermeinek egyikében talán a mai napig ott porosodik az egyik első kísérletezésük, ami azonban annyira megelőzte a korát, hogy használhatatlannak bizonyult. Nem bírták a terhelést az alacsony fogyasztású, egyszerű processzorok.

Nem csoda, hiszen azelőtt kizárólag a hordozható elektronika látta hasznát az ARM architektúrának. 1993-­ban láthattuk az elsők között működni az ARM6­ost az Apple Newton MessagePadjében. Ez volt a mai ARM­tabletek első, kezdetleges szárnypróbálgatása. A termék megbukott, azonban kijelölte az ARM útját, amin haladt is tovább az 1985 óta tartó fejlesztés, egészen a 64 bitig.

Az AMD 2014 második felében mutatja be a Seattle, jövőre pedig a Cambridge szerver CPU­-ját, ami 4­8 darab 64 bites ARM magból áll. Az Intelnek egyelőre nincs félnivalója, hiszen a 28 nanométeres gyártástechnológiával készült chipekkel egy időben ők már 14 nanométeres megoldásokat tolnak a piacra, de azért ők is érzik, hogy az ARM alulról közelít. Az Alterával együttműködve ők is fejlesztenek már ARM processzort FPGA­kba (field­programmable gate array), ami a valós jelentősége ellenére mutatja, hogy ebben a buliban mindenki részt vesz.

Forrás:
www.engadet.com
www.hwsw.hu
www.pcworld.com

programming