Felhőből árulja a Windowst a Google, de vajon miért? – Windows Server 2008 Daas

2008-ban Larry Ellison zagyvaságnak nevezte, 2014-ben az IBM azért adta el több szerver üzletágát, hogy jobban koncentrálhasson rá. Mi az?

Hát persze: a cloud.

Hogy a felhő alapú szolgáltatások mennyire átrendezik a korábban megismert viszonyokat, arra jó példa a Google nemrég bejelentett lépése: elérhetővé teszik a Windows Server 2008 R2 egy limitált példányát DaaS (Desktop as a Service) rendszerben. Vagyis Windows virtuális gépet is választhat az, aki a desktop rendszerét már most el meri képzelni a felhőben.

Többen megvonják a vállukat, és azt mondják: kit érdekel? Persze, különös, hogy az egymással több területen is konkuráló Microsoft és Google olyan megállapodást kötött, hogy utóbbi a Windows viszonteladójává válik. Hogy a Google / Bing, Cloud Platform / Azure, Android / Windows Phone ellentétek végül egy ilyen szoros kapcsolatot hoznak létre. Oké, na de kinek kell a DaaS?

A válasz: nemsokára annak is, aki felteszi ezt a kérdést.

A cloud szolgáltatások egyértelműen a bizalomra épülnek. Ahhoz, hogy egy vállalat az IT rendszerét, vagy annak egy részét egy másik cég gondjaira bízza, el kell hinnie, hogy az adatai biztonságban lesznek. Teljesen mindegy, hogy ez csak az emailre vonatkozik, egy CRM rendszerről szól vagy desktop szolgáltatásról.

Ez a bizalom pedig nem nyerhető el könnyen, és ezt tudja mindenki. A Google sem gondolja, hogy a Windows Server integrálásával mindenki rácuppan erre a lehetőségre. A természetes ellenállás miatt a cégek még mindig szeretik az IT rendszer nagy részét a falakon belül tartani, de látszik, hogy a nagyvállalatok ügyes módszerekkel tégláról téglára bontják le ezt az ellenállást. Gondoljunk csak arra, ahogy a Microsoft az Office-t, az Exchange-et és a systems managementet is a felhőbe tolta, majd jusson eszünkbe az Azure Active Directory lehetősége: a telephelyi Active Directory-kat is a felhőbe integrálja, és olyan megoldásokat kínál, ami egyre vonzóbbá teszi az Azure-t az… az elmaradott megoldásokkal szemben.

Azok a vállalatok, amik nem rohantak elsőként a felhőszolgáltatások valamelyikébe, mára többé-kevésbé elkötelezettek lettek valamilyen irányban. A kérdés csak az, hogy gyorsan, vagy lassan fogadják be az új lehetőségeket.

A felhőben működő desktop rendszerek jelenleg a jéghegy egyik csúcsát jelentik. Sok intézkedés kell addig, amíg egy ilyet bevezet egy cég. De az, hogy a Google elérhetővé teszi a Windowst, jelezte a világnak, hogy ő készen áll. Ha elérünk oda, ahová mindenképp elérünk, akkor a felhőből azokat is ki tudja szolgálni, akik az ő szolgáltatásaikat favorizálják, de nem tudnak elszakadni a Windowstól.

forrás:
http://www.theregister.co.uk
http://searchvirtualdesktop.techtarget.com
https://rackforest.hu/blog
https://rackforest.hu/blog
http://www.windowsazure.com
http://googlecloudplatform.blogspot.hu

programming