Ingyen VPS szolgáltató: mire érdemes figyelni?

Egy rövid kutatás után észrevettük, hogy a weben sok helyen felbukkan ez a kifejezés: ingyen VPS. Miközben senki sem keresi a boltban az ingyen cukrot, és mondjuk a hajvágást sem szívesen bízza olyasvalakire, aki nem kér pénzt ezért – mert mondjuk akkor tart először ollót a kezében -, az ingyen VPS valahogy megy. Van egy szubkultúra, ami hisz ebben.

Ha a Google-be elkezdjük beírni, hogy free vps, akkor rögtön kiegészíti a keresőkifejezést a weboldal ezzel: forever. Tehát nemcsak ingyen VPS-t hajszolnak az emberek, de azt is szeretnék, hogy mindez örökké tartson. Ezer év sem elég, működjön a világ végéig. Ezért kíváncsiak lettünk, és körülnéztünk ezen a piacon: mit lehet venni pénz nélkül? Van-e alanyi jogon járó VPS?

Először is nem árt tudni, mi a VPS. A virtual private server azt jelenti, hogy egy fizikai szerveren több virtuális szerver fut, amiket egyenként, havidíjért cserébe bárki igénybe vehet. Szinte ugyanolyan lehetőségei vannak a VPS bérlőknek, mintha dedikált szerverük lenne, szoftvereket telepíthetnek, rendelkezhetnek az erőforrásokkal – logikailag tökéletesen elkülönülnek a többi ügyféltől, legfeljebb fizikailag nem.

Éppen ezért a VPS szolgáltató kiválasztásánál nem csak az a kérdés, hogy rendesen tartják-e a szervereket, vagy hogy biztonságban vannak-e az adataink. Az is kérdés, hány virtuális szervert pakolnak egyetlen gépre, bízva abban, hogy az ügyfelek nem nyújtják be egyszerre igényüket az erőforrásokra. Ahogy a bankok esetében a kötelező tartalékráta írja elő, mennyi pénzt kell “bent tartaniuk”, úgy ebben az esetben az adminok sakkozzák ki a szerintük tuti megoldást. Ami minden, csak nem megbízható.

Legalábbis az ingyenes VPS szolgáltatások első nagy csoportjában szinte biztosra vehetjük, hogy nem a megfelelő gondossággal járnak el. Ezek azok a szolgáltatók, akik azt hirdetik, egy rövid regisztráció után ingyenesen kínálnak virtual private servert bárkinek, aki elég bevállalós vagy kíváncsi, hogy ezt kipróbálja.

Valójában a legtöbb helyen csak akkor ingyenes a szolgáltatás, ha hozol új ügyfeleket a szolgáltatónak.

Az MLM eszközeiről van tehát szó, ha például tíz barátodat ráveszed, hogy ők is beleugorjanak ebbe a visszautasíthatatlan ajánlatba, neked már nem kell kifizetni azt a havi nettó 1600 forintos összeget (az összeg a Rackforest XEON alapú VPS-ének ára, 10 giga háttértárral és fél giga RAM-mal).

Ezek a szolgáltatók arra hajtanak, hogy a náluk megmelegedett vásárlók majd váltanak a fizetős modellre, hogy több erőforráshoz jussanak. Kérdés, ha összegyűlik a havi pár ezer forint, a bizalom meglesz-e arra, hogy ott maradjanak annál a cégnél, aminél nem egyszer a fórumon küldik el melegebb éghajlatra az ügyfelet, ha panaszkodik a színvonalra. “Legyél hálás, hogy nem kérünk pénzt” a mottó, ilyen esetről is hallottunk.

Az ingyenes VPS szolgáltatások második nagy csoportjába azok a nagyobb szolgáltatók tartoznak, akik ugyan nem ellenszolgáltatás nélkül kínálják a virtuális szervert, de ingyenes tesztidőszakot vagy pénzvisszafizetési garanciát ígérnek. A pcmag.com nemrég ezen logika mentén gyűjtötte ki a piac résztvevőit, de leginkább olyan cégeket talált, ahol a (megalapozottan) elégedetlen ügyfeleknek visszaadják a havi díjukat, ha el szeretnének menni. Ami azért messze van az ingyenességtől.

Két szolgáltatót találtak, ahol ingyenes próbaüzem van: az 1&1 és a Dreamhost kínál, utóbbi korlátlan sávszélességet és tárhelyet is mellé ígérve. Ha azonban lejár a próbaidő, 50 dollárért (11 ezer forintért) kínálnak egy egy gigabájt RAM-mal ellátott VPS-t,

miközben (a RAM tekintetében) ugyanez a Rackforestnél nettó 1600 forint.

A közhely tehát továbbra is igaz: ingyen nincs semmi. A legjobban akkor járunk el, ha gondosan utánajárunk a piaci lehetőségeknek, és egy megbízható szolgáltatónál érdeklődünk arról, mit ajánlanának nekünk az oldalunk, szolgáltatásunk optimális működéséhez.

Mi ismerünk egy tuti számot, az oldal alján látható:)

Forrás:
https://rackforest.com/szolgaltatasok/vps/
http://www.pcmag.com
http://www.dreamhost.com
http://www.webhostinghub.com

Showing 3 comments
pingbacks / trackbacks
server hostingserver light