Saját fejlesztésű szerver processzor is kérhetsz az Intel-től

Egyéni igényekre szabható szerverprocesszor: ez lesz a közeljövő fejlesztéseinek egyik fontos útja. Az Intel egyre fájdalommentesebben próbálja mindezt megoldani, úgy, hogy a Google-ön és a Facebookon kívül másoknak is megérje azt mondani, hogy a Xeon ugyan remek, de nekem valami spéci kellene.

A testre szabható processzorok világa nem valami egetverő újdonság, tavaly az AMD bevételeinek 20 százalékát adták az egyedi igényekre tervezett chipek (persze ezek túlnyomórészt PlayStation 4 és Xbox One konzolokhoz készültek, de azért bőven voltak vállalati ügyfelek is). De az Intel sem hagyta annyiban a dolgot, a népszerű Xeon család esetében ad jelenleg is lehetőséget arra, hogy az ügyfél maga tervezze meg az áramkörök egy részét. Ez persze nem a kisvállalkozásoknak lehetőség, és egyébként is sok hónapig tart az út a megrendeléstől a kész termék leszállításáig, de láthatóan ez is egy létező igény.

A Facebook és az eBay számára mindenképpen, ők már így rendeltek szerverprocesszorokat az Inteltől.

De ez csak a jéghegy csúcsa, ami nem elég a tartós stabilitáshoz. Az Intel most még tovább megy, és megcélozza a mérsékeltebb lehetőségekkel rendelkező vállalatokat. Diane Bryant, a cég adatközpontokkal foglalkozó csoportjának vezetője nemrég egy olyan megoldásról beszélt, ahol gyorsan, szoftveresen módosíthatóak a hardveres lehetőségek, miközben egy központi processzor is beépítésre kerül.

Gyakorlatilag a kétchipes megoldás azt jelenti, hogy az Intel bepakol a házba egy hagyományos Intel szerverprocesszort, és egy FPGA egységet egyaránt. Az FPGA (field-programmable gate array) olyan félvezető eszköz, ami programozható logikai komponenseket és összeköttetéseket tartalmaz, amik így egy rendszertervező által megálmodott módon kapcsolhatóak össze. Sőt, az FPGA legyártása után is szabadon programozhatóak a logikai blokkok, és a köztük lévő kapcsolat. Így az egyedi igények megvalósítása miatt nem kell hónapokat várni az Intelre, a helyszínen programozható megoldást szállítanak le.

És hogy mi ennek a jelentősége? Olyan cégek, amik FPGA egységeket használnak a szervereikben, bizonyos esetekben tízszeres sebességnövekedést tapasztalnak Bryant szerint. Nem a processzor nyers ereje miatt, hanem egyszerűen azért, mert az általuk igényelt speciális feladatot az adott chip gyorsabban képes elvégezni. Hiszen arra tervezték. Felesleges folyamatok pedig nem foglalják le hiába az energiaforrásokat.

Az Intel a központi processzorral még erre tett rá egy lapáttal: szerintük az így elért eredményeket ők képesek megduplázni azzal, hogy egy hagyományos Intel mag is került a csomagba.

Az FPGA megoldások egyébként már évek óta jelen vannak az adatközpontokban, a Xilinx és az Altera Corp. is régóta ad el ilyen megoldásokat az ügyfeleinek. Az AMD erre a piaci résre ugrott rá korábban, és most az Intel is elővette a nehéztüzérséget. Tavaly 15 féle egyedi processzort készítettek, idén pedig még többet akarnak.

Az Intelé a vállalati szerverprocesszor-piac 97 százaléka. És a verseny nem a maradék 3 százalékért megy, hanem hogy a versenytársak, meg az egyre erősödő, közvetlen veszélyt egyelőre nem jelentő ARM64 ellenében meg tudja tartani a fölényét hosszú távon is.

Forrás
www.blogs.wsj.com
www.hu.wikipedia.org
www.hwsw.hu
www.pcworld.com

webtárhely