Melyik vállalatvezetőtől vásárolnál szervert?

Lássuk a három jelentkezőt. Egy ilyen fotó alapján ugyan nehéz hardverkonfigurációra alkudni, de ha mégis muszáj lenne, kivel értenél leginkább szót?
quanta-rackforest

  • Az első fotón Meg Whitman látható, a HP vezérigazgatója.
  • A másodikon Michael Dell, a Dell vezérigazgatója.
  • A harmadikon Barry Lam, a Quanta Computer vezetője és alapítója. Aki leginkább különös szabású és méretű öltönyeiről, valamint a megszokottnál jóval őszintébb és egyenesebb állításairól híres.
Ha pedig a szerverpiacon megszerzett piaci részesedésüket vizsgáljuk, ezt látjuk:

KÉP4

A Quanta Computer úgy tör fel, mint egy gejzír. Ami azért is szenzációs, mert korábban a Quanta csak beszállítója volt a másik két óriásnak. Aztán rájött, hogy nem muszáj a termékeit a HP-n és a Dellen keresztül értékesítenie, megteheti azt saját maga is.

Az 1988-ban alapított Quanta leginkább laptopokat gyártott eleinte, ezen a területen mára a világ legnagyobbjává nőtte ki magát. Mivel azonban a laptopok iránti kereslet meredeken zuhan, másfelé kezdett kacsingatni a cég. A pletykák szerint például ők szerelik össze majd az Apple legújabb termékét, az iWatch nevű okosórát, és persze egyéb területeken is aktívak: okostelefonokat, tévéket is készítenek.

A szerverek gyártása a Quantánál úgy indult, hogy elkészítették az adott gépet, amit végül a Hewlett-Packard és a többi nagy gyártó adott el, természetesen a saját márkajelzésével. Aztán Barry Lam úgy gondolta, hogy megpróbálja ő maga eladni ezeket a szervereket, ami jó ötletnek bizonyult. Mára a Google, a Facebook és az Amazon is közvetlenül tőle rendeli a gépeit.

De vajon miért? Hogy lehet, hogy a fenti kép közül egyre inkább a harmadikat választják a webóriások, és számos szerverhosztinggal, szerverbérléssel foglalkozó cég?

A magyarázatok közül természetesen az ár a leginkább döntő: a Quantától vásárolni olcsóbb, mint a HP-től vagy a Delltől, ezzel pedig nem lehet versenyezni. Illetve lehet, de nem könnyű. Aki ugyanis a tajvani cégtől rendel meg egy gépet, az leginkább egy vasat vesz, némi extrával. Aki viszont a régi nagyoktól, szolgáltatást is vásárol, meg olyan garanciát, amit máshol nehezen kapna meg. És ez még mindig fontos sokaknak.

De van még egy fontos tulajdonsága a Quantának, ami sikeressé teszi őket: a rugalmasság. Amikor például a Facebook felfedezte, hogy a szerveren található műanyag logó befolyásolja a hűtött levegő áramlását, és ezáltal megnöveli az üzemeltetési költségeket, a cég azonnal levette azokat a gépekről. Ezáltal 25 Watt energiát spóroltak meg szerverenként. De ez csak egy példa: a Facebook 1,2 milliárd dollárt spórolt meg az energia- és szerver-menedzsment intézkedésein, és a Quanta végig a partnerük volt ebben.

Barry Lam úgy kezdte, hogy számológépeket árult, mostanra pedig Tajvan hetedik, a világ 367. leggazdagabb embere, hazájában a művészetek egyik legnagyobb pártfogója.

Mindezt úgy tudta elérni, hogy alacsony árréssel dolgozik, nagy mennyiségben. Tisztában van vele, miben tud versenyezni a nagyokkal a legbefolyásosabb ügyfelek kegyeit keresve, és mivel nem érdemes próbálkoznia.

Úgy tűnik, tud valamit, amit mások egyelőre még el sem fogadtak.

Forrás:
http://online.wsj.com
http://en.wikipedia.org
http://www.forbes.com
http://www.reuters.com

server hosting