A Windows Server 10 legjobb újításai

Talán mindenki túl van már az első rácsodálkozáson, hogy a nemrég bemutatott új Windows a 10-es sorszámot kapta, és mára elkezdett mindenki a képességekkel, újításokkal foglalkozni. Mivel a Microsoft kiadta a – csupán x86 processzoros gépeken futó – Technical Preview-t is, ezt nyomogatva kipróbálhatjuk, milyen sors vár a rendszergazdákra. Ebben tesztelhető az Active Directory, távoli hozzáférés, hálózatkezelés, storage QoS vagy a webalkalmazás-proxy.

A Windows Server Technical Preview egyértelműen a Windows Server 2012-es alapokra épít a virtualizáció, a tárolás, a networking és a menedzsment eszközök terén, de azért tartogat meglepetéseket. Itt láthatjuk, miket.

Start menü és UI

Azt lehet mondani, hogy a Windows 8 UI-je folyamatos vitákat generált a születésétől a 10-es verzió megjelenéséig. Mivel a vita arról szólt, hogy asztali rendszerre érdemes-e startképernyőt tenni, vagy azt hagyják inkább a tabletek világának, el lehet képzelni, a szerverrendszereknél mekkora izgalmat okozott egy ilyen lehetőség. A Start menü jelenleg ismerős és jól használható Windows Server Technical Preview-ban, gyorsan elérhető vele minden alkalmazás és fájl, amire szükség van.

windows-10-start-menu
Parancssor és PowerShell

A PowerShell segítségével az rendszergazdák sokkal könnyebben simogathatták a Windows szervereket parancssorból. Most ez is jobb lett, és a beillesztés során ottragadt használaton kívül eső, szemetelő karakterek egyre kevésbé zavarnak minket, a rendszer megpróbál mindent kompatibilis karaktersorral beilleszteni. A PowerShell 5 segítségével ráadásul switch-eket is menedzselhetünk.

windows-10-command-prompt
Windows Defender

Noha a legtöbb vállalat enterprise antimalware megoldást használ – jól teszik -, a Windows Server Technical Preview a Microsoft ingyenes antimalware megoldását, a Windows Defendert is tartalmazza. De egyrészt jó, hogy a “dobozból kiemelve” már rendelkezésre áll valamilyen megoldás, másrészt a PowerShellről is irányítható a Defender, ami külön előny.

Hyper-V

Szintén a Windows Server 2012-ből lehet ismerős, sőt immár nélkülözhetetlen lehetőség, a Microsoft ingyenes virtualizációs megoldása. A Windows Server Technical Preview-n futó virtuális gépek új fájlformátumot használnak, ami hatékonyabb írást és olvasást, valamint nagyobb biztonságot ígér a tároló hibáiból eredő károk ellen. A checkpointok létrehozásában Windows-alapú virtuális gépek a Volume Snapshot Service-t használják majd, a Linux esetében pedig ürítésre kerül a fájlrendszer-puffer a snapshot létrehozásánál.

Kritikus VM-módosításokat is végrehajthatunk menet közben, a memória és az adapterek már hot-swap módon viselkednek.

Tárolás

A Storage QoS (Quality of Service) továbbrajzolja a Windows Server 2012-ben megismert Storage Spaces által kijelölt utat. Kihasználva a PowerShell és a WMI (Windows Management Instrumentation) lehetőségeit a virtuális lemezek prioritásához és teljesítményéhez épít különféle policy-kat. Másrészt a Storage Replica blokkszinten képes szerverek közötti sokszorosításra, a zéró adatvesztés zászlaja alatt.

Virtuális hálózat

A Windows Server 2012 eleve egy csomó képességet tartalmazott, amivel komplex virtuális hálózatokat hozhattunk létre, ezt az új szoftver a Network Controller nevű szabályrendszerrel fejeli meg.

windows-10-network-controller
Identity és access menedzsment

Még több lehetőség van a kiemelt felhasználók jogosultságának részletes megadására, akár időalapú jogosultságok megadásával. Ez valószínűleg a PowerShell JEA (Just Enough Admin) feature setjén alapul majd, nyilván könnyebben kezelhető módon.

MultiPoint szolgáltatások

Több felhasználó jelentkezhet be ugyanarra a számítógépre, egyszerűen és különösebb felkészítés nélkül. Ez Windows MultiPoint Server 2012 néven korábban is elérhető volt, most része a Windows Server Technical Preview-nak.

DNS szabályok

Na, ezekből a jelenlegi kiadásban nem látni semmit, mindenesetre a Microsoft ígéri, hogy részletesen megadhatjuk, a DNS szerver mikor és hogyan válaszoljon a kliens lekérdezésére, idő és publikus IP szűrés alapján. Jól jöhet a terheléselosztás vagy a földrajzi helytől függő egyedi válaszok igénye esetén.

Web Application Proxy

A Windows Server 2012 R2-ben bemutatott lehetőség, a külső kliensek webalkalmazáson keresztül történő belső elérései tovább fejlődnek, többek között a http – https átirányítások támogatásával.

Láthatjuk, hogy a Windows Server Technical Preview egy újabb lépés azon az úton, amin a Windows Server 2012 és Windows Server 2012 R2 vitt minket. A privát és hibrid felhőszolgáltatások létrehozásának alapvető eszközei lesznek a most felsorolt képességek, ami a jelenlegi igényeket tekintve a lehető legjobb irány.

Forrás:
blogs.technet.com
www.infoworld.com
www.microsoft.com

server lightserver light