Támogatás nélkül is fennmarad a Windows Server 2003?

2015. július 14-gyel a Microsoft megszünteti a Windows Server 2003 támogatását. A hír nem új, legalábbis ezt gondolnánk. Sok helyen – ahol kellene -, ennek ellenére mégsem húzták még meg a vészharangokat.

A támogatás megszűnése annyit jelent, hogy ez után a kritikus biztonsági réseket sem foltozza be a cég, és akik a Windows Server ezen verzióját használják, jövő nyár után nagy kockázatnak teszik ki magukat. Idővel egyre sebezhetőbbé válnak a hackerek és kártevők számára.

Ezek után azt gondolnánk, hogy mindenki be tudja fejezni az átállást. Főleg hogy a Microsoft külön weboldalt állított rá a migrációra, a még mindig utánozhatatlan nevű…

…oldalon. Itt alternatívaként a Windows Server 2012 R2-t és a Microsoft Azure-t ajánlják fel az évtizedes ugrás végállomásaként. Meg persze az Office 365-öt, ami a helyben telepített Exchange beállítását teszi múlt időbe a rendszergazdák számára, havidíjért cserébe természetesen. A felhőbe váltás azonban olyan jól hangzik, hogy könnyen el lehet adni a meetingen, szóval hajrá.

A szakértők szerint azonban mindez kevés. Úgy látják, hogy nem tud mindenki átállni jövő nyárra, és sok Windows Server 2003 példányt találunk majd egy év múlva is.

Hogy hol? A jelenlegi kimutatások szerint 23,8 millió példány – fizikai vagy virtuális – működik világszerte, főként a betegellátásban, a közműszolgáltatóknál és az állami szektorban jellemzőek. A szakértők szerint mindenki nehezen mozdult rá a bejelentésre, noha a Microsoft hosszú idővel korábban figyelmeztet mindenkit. Főleg azok a lassúak, akiknek a futó alkalmazásai megkövetelik a korábbi verziót, így először az alacsonyabb szintű szoftverfejlesztést kell lezavarni, aztán lehet a többit.

Az elektromos társaságok előszeretettel használják a szoftvert, de sok helyen eddig nem tettek lépéseket a váltásra. Ehelyett Patrick C. Miller, a Energy Sector Security Consortium alapítója szerint a külső védelmet fejlesztik, és megpróbálják izolálni a kérdéses rendszereket. Egy belső hálózat kevésbé érzékeny a külső támadásokra, így ha erre egyébként nincs szükség, konzerválhatják az évtizedes rendszereket.

Úgy tűnik, sok helyen ez lesz a megoldás. Nehéz lépést tartani a száguldó évekkel.

Forrás
http://blogs.wsj.com
www.microsoft.com
http://support.microsoft.com
http://office.microsoft.com

programming