Rack? Blade? Itt egy új formátum, a PowerEdge FX

A Dell sokat fejlődött, amióta 2006-ban bejelentették a Data Center Soutions megoldásaikat. A vevői igények maximális követésére utal a most bejelentett PowerEdge FX-sorozat, ami a blade-ek és a rack-megoldások előnyeit ötvözi.

A rack-szerverek előnye, hogy könnyen telepíthetőek és használhatóak, és lehetőség van hozzáadni a rendszerhez mindenféle tárolóegységeket, data-as-a-service megoldásokat vagy PCIe egységeket. A blade pedig moduláris felépítésű, és nagyobb teljesítménysűrűségre képes, mint a blade-ek.

dell-poweredge-fx2

A PowerEdge FX moduláris, viszont könnyen összelegózható vele bármi, amire éppen igény van. A hozzá szükséges FX2 keret 2U méretű, ebben pedig különféle szerverek, tárolóegységek, hálózati eszközök kerülnek, többnyire “szabad a gazda” válogatásban. Összesen kettő, négy vagy nyolc csúsztatható egységgel lehet kérni keretet, ezeket lehet megtölteni azzal, amivel épp szeretnénk. A cél, hogy a vásárlói oldalon tapasztalható egyre különfélébb igények is kiszolgálhatóak legyenek ezzel a megoldással.

Elérhető lesz például háromféle Xeon processzoros megoldás, de kisebb webes feladatokra kérhető bele Atom alapú szerver. A magas számolási igényű szolgáltatások és az energiatakarékos, szerényebb megoldások is választhatóak: a high-end 18 magos csúcsprocesszoroktól egészen a feleakkora helyen is elférő, négy darab Avoton C2000-essel ketyegő szerverekig.

Az FX2 1100 vagy 1600 Wattos táppal kérhető, ezeknél pedig dönthetünk, hogy 1+1 redundáns vagy nem redundáns módon szeretnénk használni. Két passthrough modul is fér a keretbe, amik 1 Gb/sec vagy 10 Gb/sec Ethernetet támogatnak. Nyolc PCI-Express 3.0 kiegészítő slot, integrált PCIe kapcsoló is került a cuccba, a teljes rendszerre közös menedzselési lehetőséggel. Az FD332-vel 16 meghajtót leszünk képesek egyetlen sledbe csúsztatni, egy FX2-be legfeljebb három ilyen fér. Ez azt jelenti, hogy összesen 48 meghajtó tud működni a keretben a Big data megoldásoknak is kellő flexibilitást nyújthatnak tehát – mondta el Ravi Pendekanti, a Dell szerver üzletágának vezetője.

dell-poweredge-fx2-chassis-slots

Az FX2 magasabb teljesítménysűrűséget is ígér a korábbi megoldásoknál, így a PowerEdge R710 vagy R720-nél. Azonban, noha az árakról egyelőre nem tudunk sokat (csak hogy egy node 1699 dollárról indul), azt már most megígérték, hogy a hatékonyabb működésnek és nagyobb teljesítménysűrűségnek nem lesz felára. Meglátjuk.

December 2-án várható, hogy elkezdik szállítani a megrendelőknek.

Forrás
www.zdnet.com
www.enterprisetech.com

SSD Tárhely