A Facebook különc adatközpontjai

864 millió aktív látogató egy nap. Adatok petabájtjait olvassák vagy töltik fel, ezeket adatközpontok hadserege dolgozza fel. A cég már felvett építészeket csak azért, hogy azok olyan adatközpontokat tervezzenek, amiket könnyű összerakni. Mint egy Ikea bútort: gyorsabban, olcsóbban, hatékonyabban.

A Facebook olyan méretekben gondolkozik, aminél nagyobban legfeljebb a Google képes.

Érthető, hogy ilyen méretekben egész mások a szabályok. Egyetlen kis változónak a legjelentéktelenebb eltérése a képletben hatalmas veszteségeket, megbízhatatlan működést okozhat.

Van egy csapat a cégen belül, akik ezt nem hagyják. Ők a Hardware Engineering team, Matt Corddry vezetésével. A Gizmodo nemrég megszólaltatta a mérnökök vezetőjét, amiből izgalmas dolgok derültek ki.

Főleg azért, mert a Facebook már nem nagyon vásárol kereskedelmi forgalomban kapható hardverelemeket, a networking eszközöket pedig open source módszerrel fejlesztik. Matt Corddry csapatának viszont rendelkezésre áll minden, hogy nörd Frankensteinként akár a géptermek Victorát is létrehozzák. Fémmegmunkáló gépek, 3D nyomtatók és végtelen mennyiségű balsafa a különféle modellek kifaragásához. Ezekkel hárítják el a géptermekben tapasztalható kis vagy nagy problémákat, amik sokba kerülhetnek egy ilyen méret esetén.

Facebook Data Center (Luleå , Svédország)

Facebook Luleå Adat központ (Svédország)

Néhány egyszerű példa: amikor egy rack túl magasan volt, hogy a technikus kényelmesen elérje, terveztek egy spéci forgópántos megoldást, amivel a rack kifordult, és máris kényelmesen lehetett cserélni a merevlemezeket.

Facebook Prineville Adat központ (Oregon)

Facebook Prineville Adat központ (Oregon)

Amikor a Facebook iOS alkalmazását készítették és tesztelték, több ezer Mac minit kellett minél kisebb helyre betárazni – ilyen probléma azért ritkán adódik a vadonban. Ők megoldották.

Több ezer Mac mini  (Facebook Forest City, North Carolina, data center)

Több ezer Mac mini (Facebook Forest City Adat központ, North Carolina)

Ezekből is látszik, hogy Corddry emberei nem elefántcsonttoronyban ülnek, ahonnan küldözgetik le a terveket. Sőt, kötelező számukra a karbantartási munkákban is besegíteni, sőt felülvizsgálni a beszállítói hálózatot, és összedolgozni a szoftvermérnökökkel. Ők a Facebooknál együtt dolgozhatnak, hiszen nem akkor akarjuk látni a két csapat munkájának kompatibilitását, amikor a végén összeütjük a hard és a soft részt – állítja a vezető.

Jó példa a különcségre a hatalmas Blu-Ray tornyok. A Facebookon tárolt képek nagy részét ugyanis optikai meghajtókon tárolják, és automata robotkar olvassa be a megfelelő információt a megfelelő diszkről. Persze ez nem az összes képre igaz. A Facebook forgalmának 80 százaléka a site-on található fotók 8 százalékával kapcsolatban érkezik. Így kettébontották a fotókat: a gyakran látogatott 8 százalék a “hot”, az alig-alig lekért fotók a “cold” kategóriába estek. És itt jött a kérdés: miért tároljanak relatíve drágán, hűtésigényes megoldással olyan tartalmakat, amiket évente egyszer kell elérni? Kellett egy alternatív megoldás ennek a kábé 200 milliárd képnek, a merevlemezes rackek helyett.

Adná magát a mágnesszalag, a máig kitartó, már-már ősi technológia, de Corddry irtózott az ötlettől. Ehelyett rámutatott a Blu-Rayre: a lemez ellenálló a hővel és a páratartalommal szemben, olcsó, kevesebb hőt termel a használata, és akár 50 évig tárolja az adatokat. Egy két méter magas szekrénybe pedig összesen 17.280 darab lemez fér: ez egyrétegű diszk esetén kábé 430 terabájnyi adatot jelent.

Blue-ray lemez és az olvasó egység

Blue-ray lemez és az olvasó egység

Vagy vegyük az akkumulátorokat: általánosan elfogadott, hogy a lítium-ion akksik alkalmazása a géptermekbe drágább, mint a hagyományos, hétköznapi autókból ellesett megoldások. De nem a Facebooknál. Ők átálltak az elektromos autókban használatos kisebb, könnyebb lítium-ionra, és végeredményben ez lett az olcsóbb. Nem kellett ugyanis külön sok-sok masszív, hatalmas tároló és más infrastruktúra, ami a savas akkumulátoroknál szükséges plusz volt.

Ha tehát húsz év múlva keresed a mostani profilképedet a Facebookon, jusson eszedbe, hogy ezek a srácok dolgoztak a háttérben, hogy még mindig ott legyen. Még ha akkor már nem is Blu-Rayről olvassák be neked a biteket.

Forrás:
http://gizmodo.com/

Felhasznált képek:
https://www.facebook.com/PrinevilleDataCenter
https://www.facebook.com/LuleaDataCenter

SSD Tárhelyweboldal gyorsítás