10 egyszerű ötlet weboldalad sebességének javítására

 

Az 1 másodperc alatti betöltési sebesség sok esetben „álom” kategória marad, de amennyiben 3 másodpercnél gyorsabb az oldalad betöltési sebessége, nagyon jól teljesítesz. Az 5 másodpercen belüli betöltési sebesség elfogadható, azonban mindenképpen javításra szorul. Amennyiben 7 másodpercnél tovább tart amíg betölt a weboldalad, elveszítetted a potenciális látogatóid többségét, és ezáltal akár már a lehetséges bevételeidet is.

A következő adatokra mindenképpen szentelj egy kis figyelmet:

  • Az internetezők 47% – a 2 másodperces, vagy annál gyorsabb betöltési időre számít amikor megnyit egy weboldalt.
  • A látogatók 57% – a elhagyja azt az oldalt ami 3 másodpercnél több idő alatt tölt be

 

Elemezd a weboldalad sebességét Google PageSpeed Insights segítségével

Mielőtt bármit is változtatnál a weboldaladon, ki kell derítened mi lassítja le. A Google egy könnyen használható eszközt kínál ennek kiderítésére: a Google PageSpeed Insights – t.

Egy kétoldalas jelentést kapsz a site-odról, amely részletezi az oldalad sebességét mind mobil eszköz, mind asztali számítógép esetében. Konkrét javaslatokat tesz a betöltési sebesség javítására, melyek lehetnek technikai jellegűek (Javascript és CSS elemek javítása); vagy olyan egyszerű magától értetődő feladatok, mint a képek méretének és felbontásának optimalizálása.

Léteznek a Google PageSpeed Insights-nál átfogóbb elemzések is, amelyek rávilágítanak weboldalad gyenge pontjaira, de ezeket jellemzően több erre specializálódott szoftver valamint a témában jártas szakemberek segítségével lehet csak elvégezni.

1. Válassz megfelelő tárhelyet

Az egyik leglényegesebb lépés, amellyel biztosíthatod az oldalad gyors betöltődését, ha a forgalmának és a méretének megfelelő tárhely szolgáltatót választasz. Sajnos napjainkban sok olcsó, szinte már túl jónak tűnő ajánlatot találhatunk az interneten, azonban soha ne a tárhelyen spórolj.

2. Engedélyezd a böngésző gyorsítótárazását a weboldaladon

Amikor valaki a weboldaladra látogat, egy http kérést küld a weboldaladat kiszolgáló szervernek. Ezután pedig a böngészőjének le kell töltenie az összes fájlt ami a weboldaladhoz tartozik. Ez még egy megfelelően optimalizált weboldal esetében is eltarthat néhány másodpercig, a felhasználó első látogatásakor.

Amennyiben engedélyezed a böngésző gyorsítótárazását (Cache), a következő látogatáskor már nem kell a felhasználó böngészőjének http kérelmet küldeni a szerverednek, az adatok nagy része ideiglenesen a felhasználó böngészőjében, vagy merevlemezén tárolódik; a „gyorsítótárban”. Ezért a látogatásaikor, már csak a változó, nem tárolható elemeket kell a látogatónak letöltenie, ami felgyorsítja a weboldalad betöltődését.

3. Optimalizáld az adatbázisod

Sokszor előfordul, hogy az adatbázis még gyűjti az adatokat, pedig már nem lenne rá szükség. Emiatt nő a mérete, és egyre több időt vesz majd igénybe a betöltődése. Abban az esetben, ha MySQL – t használsz, a phpMyAdmin segítségével tudod naprakészen tartani az adatbázisaidat. WordPress esetében pedig még egyszerűbb a dolgod, hiszen például a WP Optimize plugin segítségével pár kattintással megtisztíthatod az adatbázisodat.

4.  Csökkentsd a HTTP kérelmek számát

A HTTP (Hypertext Transfer Protocol) kérelmek száma minden alkalommal regisztrálásra kerülnek, amikor egy böngésző letölt egy weboldalt.

A Yahoo egy kutatása szerint ezeknek a kérelmeknek a végrehajtása egy weboldal betöltési sebességének mintegy 80% – át teszik ki. Ráadásul a böngészők korlátozzák az egyszerre futtatható http kérelmek számát, általában 4 és 8 közöttire; magyarán például 30 művelet nem hajtható végre egyszerre, ami az oldal betöltésének lassulásával jár.

Ez azt jelenti, hogy minél több kérelmet kell végrehajtani, annál lassabb lesz az oldal betöltési ideje, vagyis a számukat a minimálisra kell csökkenteni.

5. Optimalizáld a CSS-t

A CSS (Cascading Style Sheets) egy stílusleíró nyelv, ami a html dokumentumok megjelenését írja le. A weboldalad CSS-e hamarabb töltődik be, mint maga a weboldal; ezért ha sok időbe telik amíg betölt, maga az oldal is lassabban fog megjelenni.

A CSS optimalizálása azt jelenti, hogy a CSS fájlok gyorsabban fognak betöltődni, ezért a felhasználók számára is gyorsul a betöltési sebesség. Meg kell tisztítani a CSS fájlt a felesleges és nem használt kódoktól. Ezáltal minimalizálod a fájlméretét, ami hozzájárul a weboldalad betöltési sebességének javulásához.

6. A parancsfájlokat (Scripts) helyezd a láblécbe, amennyiben lehetséges

A weboldalad betöltési sebességének javításának egyik legkönnyebb és leggyorsabb módja, ha a scripteket (például Google Analytics) a láblécben helyezed el; természetesen akkor, ha ez lehetséges. Ez nem fogja befolyásolni a weboldalon belüli, technikai keresőoptimalizálást (on –site SEO), azonban lehetővé teszi a tartalmak gyorsabb betöltését, mivel a scripteket csak utánuk kell betölteni.

 

7. Használj tartalomszolgáltató hálózatokat (CDN – Content Delivery Network)

Fizikailag minél távolabb található a weboldalt kiszolgáló szerver a látogató számítógépétől, annál tovább tart a webhelyadatok továbbítása, ami akár másodpercekben is mérhető növekedést mutathat a távolság növekedésével.

A tartalomszolgáltató hálózatok (CDN) megoldást nyújtanak erre a problémára oly módon, hogy a weboldalad statikus fájljait (például képek), elosztja és egyszerre tárolja a világ több szerverén is. Ennek segítségével amikor egy felhasználó meglátogatja a weboldaladat, a hozzá legközelebbi helyről fogja a tartalomszolgáltató kiszolgálni ezért a weboldal betöltési ideje a lehető legkedvezőbb lesz.

8. Minél kevesebb betűtípust használj

A webes betűtípusok nagy népszerűségnek örvendenek a weboldalak tervezése során. Azonban a túlzott használatuk negatívan hat az oldal betöltési sebességére, mivel ezek a betűkészletek egy extra HTTP kérést jelentenek, egy külső erőforráshoz, melyek sebességére nincs semmilyen befolyásunk.

9. Csökkentsd az átirányítások számát

A weboldalon található átirányítások, hasonlóan a webes betűtípusokhoz, extra HTTP kérést jelentenek, ami lassíthatja a weboldaladat. Javaslatunk, hogy tarts minimálisan az átirányítások számát, vagy egyszerűen szüntesd meg őket.

A Screaming Frog  segítségével gyorsan beazonosíthatod az átirányításokat. Miután ez megtörtént, ellenőrizd le, hogy hasznosak e számodra, és csak a legszükségesebbeket tartsd meg, a többit egyszerűen töröld.

10. A JavaScriptek aszinkron módban töltődjenek be

Egy egyszerű és hatékony módja a weboldal betöltési sebességének gyorsításában, amennyiben a harmadik féltől származó, külső JavaScript kódok aszinkron módban töltődnek be az oldaladon. A legtöbb honlap egyre több harmadik féltől származó tartalmat és szolgáltatást használ (Facebook bejelentkezés, chat funkció, kommentálási szolgáltatások, külső hírcsatornák, stb). Abban az esetben, ha aszinkron módban töltődnek be ezek a szolgáltatások, elkerüljük azt az esetet, hogy ha valamilyen probléma van a külső féllel, akkor az hatással legyen a saját weboldalunk működésére.

Összefoglalás

Egy átlagos és tipikus felhasználó elvárja, hogy egy weboldal kevesebb mint 3 másodperc alatt betöltődjön. Amennyiben ezt a várakozását nem teljesíted, akkor nagy valószínűséggel felhasználókat fogsz veszíteni, ami hatással lesz a bevételeidre is.

webtárhely