Óriási tévedés, hogy a cloud felfalja a szerverpiacot?

A befektetők és piaci elemzők nagy része egyetért abban, hogy a felhő alapú szolgáltatások kannibalizálják a hagyományos szerverpiacot, egyre nagyobb részt hasítva a vállalatok által vásárolt vagy bérelt szerverek világából, míg a végén minden csak felhőben működik majd.

A Bernstein elemzője, Pierre Ferragu azonban épp az ellenkezőjét állítja. Szerinte szó sincs kannibalizálásról, és elképesztő, hogy a tények ellenére ez mégis egy ilyen széles körben elterjedt hittétel lett.

1024px-Wikimedia_Foundation_Servers-8055_35

kép forrása: Wikipedia

2005 és 2015 között “a cloud a nulláról nagyjából 20 százalékra nőtt a teljes vállalati informatikában, miközben a hagyományos adatközpontokba ugyanannyi szervert szállítanak most is” – állítja az elemző. Ugyanebben az időszakban a virtualizáció jelentős penetrációt ért el, ami szintén megemelte a szerverek iránti igényt – mutatott rá Ferragu.

A magyarázat egyszerű: az elmúlt tíz évben, köszönhetően a virtualizáció és a cloud lehetőségeinek, meredeken csökkent a szerverhasználatok költsége. Mivel az adott kapacitásra szükséges pénzmennyiség esett, egyre nagyobb kapacitást vettek igénybe a vállalatok.

Semmi nem vándorolt át felhőbe. A felhő kivételesen alacsony áron kínálta a számítási növekedés lehetőségét a cégeknek, akik ki is használták ezt – állítja az elemző.

“Kedves Olvasó, Ön valószínűleg 1000-szer több mobiladatot fogyaszt, mint 2005-ben, körülbelül 100-szor több internetes forgalmat generál, és mintegy 1000-szer több tranzisztort használ életében” – írta Ferragu, majd megjegyezte, hogy ez a növekedés nem áll meg egyhamar, a felhő 50-60 százalékkal nő öt év alatt, és a hagyományos szerverpiacon sem lesz tapasztalható csökkenés továbbra sem.

forrás: investors.com

server lightserver hosting