Jó hír a szerverpiacnak: az Intel erre fókuszál a jövőben

Tegnap a HWSW arról számolt be, hogy az Intel hivatalosan is bejelentett egy vereséget. Leállnak a mobiltelefonokba és tabletekbe szánt rendszerchipek fejlesztésével, és nem is kívánnak ezzel foglalkozni a jövőben. Már évek óta találgatják az elemzők, hogy ez a lépés szükséges-e, vagy nem, és a válasz csak látszólag egyértelmű. A felszínen ugyanis annyi történt, hogy dollármilliárdok úsztak el a vállalat falain belül olyan termékekre, amikre senkinek nem volt szüksége. A mobil chipek fejlődése ugyanis sokkal gyorsabb ütemű, mint amire az Intel berendezkedett, kevésbé igényes, ráadásul egy olyan piacon történik mindez, amit nem az Intel irányít.

Ez a három tényező pedig kipöckölte a Mountain View-i céget a kosárból.

Hogy ez mit jelent majd hosszú távon az Intelnek, mára már egyértelműen látszik. A PC-piac zsugorodik, számukra ez továbbra is stabil, piacvezető terület lesz, de nem ezzel keresik meg a kenyerük legnagyobb részét. A szerverpiac azonban továbbra is stabilan nő, a hagyományos szerverparkok mellett a felhők fejlesztése iszonyú mennyiségű chipet szív fel, így az Intelnek ez lesz a fő profilja.

A szervertermek.

Intel-2012-2018-Server-CPU-Roadmap-Reveled-2

A vállalat ezt meg is erősítette, és elmondta, hogy a felszabadult erőforrásokat elosztja a meglévő, jól működő területek között, vagyis adatközpontokba szánt megoldásokat, valamint fejlett memória-technológiákat (NAND, 3D XPoint) fejlesztenek, és több figyelmet kaphatnak az FPGA-k, illetve a modemes és IoT chipek. A CPU és a chipset mellett tehát egyre nagyobb hangsúlyt kaphatnak a tárolási és kommunikációs lapkák is, így az Intel optimalizálhatja a bevételeit, mi pedig jobb termékciklusokra, és összességében hatékonyabban elköltött forintokra számíthatunk.

programming