A Pokémon Go még a szervermérnököknek is mutat újdonságokat!

Az emberek túlnyomó része, akik most az utcákat róják Pokémonokat keresve, három dologról nem tudták korábban, hogy létezik:

  1. Pokémon
  2. Augmented Reality, vagyis kiterjesztett valóság
  3. szerverek

Pokemon Go screens-970-80

Az első pont a játék lényege, a Pokémonok: őket kell megtalálni. A második az AR, amit az alkalmazás készítői használtak a játékhoz. A harmadik pedig a játék fizikai megtestesülését teszik lehetővé: a szerverek munkája, valahol tőlünk messze.

Persze beindult az őrület, a Pokémon Go már olyan népszerű lett, mint a Twitter, még a Tindert is lekörözte az USA-ban. A játékosok egymás lábát taposva keresik a Central Parkban elszabadult lényeket, és a Google-ba beírt keresések pedig megmutatják, milyen irányt vett az emberiség kollektív tudása, milyen információkat szívott fel az agyunk abból az elérhető, szinte megismerhetetlenül sok információból, amit akár csak a weben fellelhetünk.

1. Egyre többen megtudták, mi az a Pokémon, azon belül is a Vaporeon keresőszóra július 17-én 200 ezernél is többen kerestek az Egyesült Államokban.

2. Egyre többen megtudták, mi az az Augmented Reality. Pedig nem történt innováció a területen, csak épp megjelent egy játék, ami jó marketinggel lépett be a területre.

3. Egyre többen megtudták, mi az a szerver. Ugyanis a játék kanadai debütálása után egyre több leállást tapasztaltak, a játékosoknak pedig cikkek magyarázták el, hogy ami most történik, az az interneten akár mindennapos is lehet. Az ugyanis szerverekből áll, amik néha lehalnak, mondjuk ha túl sok lekérés érkezik egyszerre a játékosoktól, vagy ha hackerek támadást indítanak ellenük.

Nem tudni, hogy a nemzetközi starttól pont emiatt tartó Niantic végül pontosan melyiknek esett áldozatul, valószínűleg mindkettőnek. Az akadozó szolgáltatás, ami miatt eleve nagyon csalódott visszajelzések érkeztek a közösségi oldalakon, annak köszönhető, hogy egy amerikai Twittert kellett beindítani néhány hét alatt. Volt azonban súlyosabb szerverleállás is, amiért az OurMine hackerei vállalták a felelősséget. Azt üzenték a fejlesztőknek, hogy jobban figyeljenek a biztonságra is, mert nagyon könnyű feltörni a szervereket.

A Pokémon Go gyakorlatilag a legnagyobb kihívás, amit jelenleg el lehet képzelni a gyakorlott szervermérnököknek. Egy ilyen exponenciálisan növekvő felhasználótábor, ilyen intenzíven igénybe vett szerverekkel, ami mellé még a biztonságra is egyre jobban kell figyelni, mindezt nem néhány év, vagy akár csak hónap leforgása alatt, hanem szinte naponta újabb, intenzív kihívásokkal kezdeni a reggelt: korábban elképzelhetetlen volt. Most ráadásul már nagyobb probléma a  szerverleállás, mint bármikor máshol: egy játékos, aki mérföldeket gyalogolt valamiért, ami nincs ott, nem érdekli a bocsesz, nézz vissza pár perc múlva. Az az ember nagyon, nagyon dühös lesz.

Nem szereted a dühös ügyfeleket? Rendelj nálunk Linux SSD VPS szolgáltatást, és bővítsd bármikor a rendelkezésre álló erőforrásokat. Nem állítjuk, hogy elbánunk egy Pokémon Go szintű támadással, de egy leheletnyivel erőtlenebb harcokat szíves örömmel megvívunk.

webtárhely