Ez lesz az AMD processzor nagy visszatérése a szervertermekbe?

Az AMD-nek szurkolni, hogy átvegye az uralmat a szervertermek alaplapjain az Inteltől nagyjából olyan, mint a munkába a bicajával járó rendszergazdának drukkolni, hogy kijusson Rióba, és aranyat nyerjen férfi egyéni sprintben.

Semmi értelme, de nagyon szórakoztató.

Az AMD 2003-ban megváltoztatta az erőviszonyokat: a 64 bites chipjei, nem sokkal később a kétmagos processzor alternatívát kínált az Intel uralta piacon. Aztán onnantól a lejtmenet: késések, és hibák sorozata vezetett oda, hogy mára az AMD ott tart, ahol. A szerverek szempontjából épp sehol.

Ennek ellenére minden évben találgatják, hogy vajon mikor jön az új, nagy dobás, ami újra izgalmassá teheti akár a desktop, akár a szerverpiacot. Ilyen volt, amikor az AMD elkezdett az ARM architektúrával foglalkozni, és az x86-ot teljesen elhanyagolta. Később rájöttek, hogy ez is hiba volt, és a szervertulajdonosok, hoszting szolgáltatók, szerverbérlést kínálók és big data elemzők csak nem akarnak két kézzel kapkodni az alacsony fogyasztású és teljesítményű chipek után, főleg, hogy az Intel fenntartotta az érdeklődést. Az ARM-mal kapcsolatos hibás döntést is az Intel váltotta tehát készpénzre, több mint 90 százalékos piaci részesedést ért el a szerverpiacon.

A rendszergazda új biciklit vett, az AMD pedig újra nekigyűrte magát a piacszerzésnek. És noha az olimpiai arany nem reális cél, a kerékpár egész jónak tűnik. A neve: Zen.

AMD-Simpe-Zen-Scalable copy

A Zen egy megachip, ami izmos CPU-magokat, és hasonlóan bika GPU-t is magában foglal a Vega elnevezésű architektúrában. Nagyjából el is mondtam, miért várják tőle, hogy átütő siker lesz. Nem kell külön megvásárolni a CPU-t és GPU-t, utóbbi pedig nyilvánvalóan nem csak grafikus feladatokra alkalmas, hiszen komolyan képes besegíteni a processzornak a számolásigényes feladatoknál, valóság-modellezéseknél.

Az AMD ráadásul nem is ismeretlen pályán játszik: az Xbox One és PlayStation 4 konzolokba már szállít CPU + GPU kombókat, a Microsoft konzolja egy nyolc magos Jaguar procit és egy Radeon kártyát tartalmaz. Már csak egybe kell önteni a két teljesítményt egy aprócska helyre.

Az AMD szerint ez sikerül nekik, de az eredetileg idén októberre várt bemutató lehet, hogy gyártástechnikai nehézségek miatt csak jövőre csúszik. És drágább is lesz az előállítás, szintén nem várt nehézségek miatt. Úgy tűnik, az AMD új üdvöskéje megint csak botladozik, miközben az Intelnek időt ad a felkészülésre, a beelőzésre még a startpisztoly eldördülése előtt.

Nem baj. Szurkoljunk a gyengébbnek. És persze addig is az erősebbtől vásároljunk.

programming