Rossz üzlet a szerver? Nem igazán

2016 kétségkívül nem a szerverpiac legjobb éve. Már zsinórban a második negyedév eladásai csökkennek az előző évi eredményekhez képest, a Gartner és az IDC számai alapján egyaránt. Oké, nem nagy az esés, 1% alatti, ráadásul a szerverek számában növekedés volt. Mégis: a cloud-őrület folyamatos növekedése ellenére mintha picit megtorpant volna a piac.

Éppen ezért érdekes az IBM bejelentése. A Big Blue ugyanis bemutatta a Power E870C és E880C szervereit, amik kifejezetten privát és publikus felhők alá szántak. Csakhogy a gépek eléggé úgy festenek, mintha az IBM továbbra is x86 szerverekben utazna, persze néhány olyan lényeges kiegészítéssel, ami a megbízhatóságot és a flexibilitást biztosítja a felhőkhöz.

Emlékeztetőül: az IBM eladta a komplett x86 üzletágát a Lenovónak, mivel az alig vagy egyáltalán nem termelt nyereséget. Mivel ilyen körülmények között adott túl a divízión, túlságosan kedvező feltételeket sem tudott elérni, mégis úgy dobta el magától a kissé félvállról véve is kellően innovatív eszközökkel ellátott részlegét, hogy mindenki csak nézett.

A másik nagy bejelentés a Huawei-é. A kínai gyártó eddig sem volt ismeretlen a szerverpiacon, de most nagyon beleálltak. “Kétségkívül ez lesz a piacvezető cég a piacon” – állította a cég vezetője egy interjú során, miután bejelentette, hogy az évi 9 milliárd dolláros kutatás-fejlesztési pénzből egymilliárdot csak a szervertermek felszerelésére, illetve azok fejlesztésére fognak költeni.

szerver

Nem úgy néz ki, mint egy megtorpant piac. Inkább úgy, mintha a szereplők nagyon is tudnának valamit, ami egyelőre várat magára.

programmingserver hosting