Szellem szerverek: mit lehet tenni ellenük?

Minden szerver nagy reményekkel vág neki az életnek. Az első bekapcsolás előtt mindegyikkel kapcsolatban elvárás a hibátlan működés, alacsony energiafogyasztás – persze az adott kortól függ, mit nevezünk alacsonynak -, és persze egy termék vagy szolgáltatáscsomag keresletének fellendítése, a tulajdonos gazdaggá tétele.

Aztán múlnak az évek. A nagy terv vagy bejött, vagy nem. A szerver öregszik, a forgalom csökken, és lassan feledébe merülnek az álmok. Kivéve a szerver számára: ő továbbra is robotol, számol, készen áll. Mert senki sem kapcsolta ki a világító POWER gombot.

Ezek a szellem szerverek. Kómában fekvő betegek. Azok a vasak, amelyek hat hónapnál régebben nem továbbítottak információt, vagy végeztek számítást. És ha azt gondolnánk, ez ritka jelenség, gyorsan emlékeztetnék mindenkit egy tavalyi felmérésre:

Világszerte körülbelül 10 millió szellem szerver van, akkor ez a fizikai szerverek 30 százalékát jelentette!

Hogy miért nem kapcsolja ki őket senki, arra sok ok elképzelhető. A legfontosabb azonban az emberi feledékenység. Senki nem tudja már, ki és miért üzemelte be az adott szervert, így senki nem meri kikapcsolni. Vagy egyszerűen mindenki megfeledkeztek róla. Frissítéseket nem kap, egyre sebezhetőbb pontja a vállalatnak, és minden egyes évben jelentős összeget emészt fel, a hűtése és az áramellátása egyaránt pénzbe kerül. Szükségük van fizikai térre, felügyeletre. Miközben semmilyen feladatot nem látnak el.

Ha a fenti szám igaz, az azt jelenti, hogy egy 10 ezer szerverből álló szerverfarmon, ahol a 70-30 százalékos aktív/kómás szerver arányból indulunk ki, évente 1,44 millió dollárnyi pénzt dobnak ki az ablakon olyan erőforrásokra, amik valójában nem működnek.

Ilyen szerverek fizikailag lehetnek olyan szolgáltatóknál is, mint a Rackforest. Simán előfordul, hogy egy vállalat annak ellenére fenntartja a bérletét, hogy valójában nincs mérhető forgalom az adott ponton. És mivel rendszeresen fizetik a díjat, nincs okunk arra, hogy ne figyeljünk ugyanolyan gondossággal egy ilyen szerverre, sőt, egy esetleges géppark-fejlesztés során ne frissítsük fel a hardverét egy ilyen szellem szervernek.

“Mindenki azt hitte, hogy az a szerver ki van kapcsolva”

– ilyen állításokat is hallunk online “balesetek” után.

Ma már különféle megoldásokat kínálnak arra, hogy a vállalatok azonosítsák, és energiahatékony ellátásra kapcsolják át ezeket a kómában lévő szervereket, így lecsippentve egy részt az így megspórolt dollármilliókból, milliárdokból. Van azonban egy egyszerűbb út is:

– legyünk pontosan tisztában az erőforrásigényünkkel, és ezzel legyenek összhangban az erőforrásaink
– ha a fenti pont megvalósítása során bármikor azt érezzük, hogy a munkánk önmagában többe kerül, mint a szellem szerverünk esetleges kikapcsolása után megtakarított forintok, jusson eszünkben, hogy a Föld erőforrásai végesek.

_shutterstock_106434302

Nem azért kapcsoljuk le magunk után a villanyt a konyhában, mert nem engedhetjük meg magunknak az óránként fél forintnyi áramot fogyasztó energiatakarékos izzó költségeit. Azért kapcsoljuk le, mert az árától függetlenül tiszteletben tartjuk, hogy feleslegesen nem pazaroljuk azt, aminek az értékét fel sem tudjuk mérni.

SSD Tárhely