Mit tud egy 33 millió forintos Ubuntu szerver?

A System76 nevű denveri cég laptopokat, számítógépeket és szervereket gyárt, amik különlegessége, hogy kizárólag open source szoftverekkel kérhetők, így operációs rendszerként kizárólag Ubuntu választható a vasakhoz.

Az Ibex Pro pedig a cég legújabb szervere, aminek a kimaxolt változata leszakítja a hajat a fejedről. 

ubuntu szerver

Kezdjük ott, hogy a legújabb, 22 magos Intel Xeon E5 E5-2699v4 ketyeg benne, pontosabban mindjárt kettő is. A 14 nanométeres gyártástechnológiával készült chipek 2,2 GHz-en dolgoznak, és 1,54 terabájt memóriát is támogatnak: ezt pedig meg is kapják ebben a konfigurációban, hiánytalanul. De a java csak most jön: nyolc darab Tesla P100 GPU is került a szerverbe, ezek egyenként is 10,6 TFLOP/s számítási teljesítményt tudnak egyszeres pontosságú feladatok alatt, így a kártyák önmagukban is a deep learning rendszerek leginkább vágyott alkatrészei.

Tehát CPU és GPU tekintetében a legjobbakból pakoltak be, jó sokat, a memóriát pedig kimaxolták. Gyorsan jegyezzük meg, hogy a fogyasztás sem lehet utolsó szempont, hiszen az NVidia kártyák közül csak egy darabra is 300 Wattos TDP-vel számolhatunk, az Intel processzora pedig 145 Wattot tud felmutatni. Az így keletkezett hőt pedig egy nyilván szintén bika hűtési rendszer vezeti el, ami fogyaszt rendesen.

A háttértárról egy 2 terás NVMe alapú SSD gondoskodik, amihez még egy, 32 terabájtos SSD is társul.

Nyami.

A fullos rendszer 114 725 dollár, vagyis kicsit több mint 33 millió forint. Van belépő szint is 9575 dollárért, hatmagos Xeon E5-2603v4-gyel, Tesla K40-nel, de ezzel a konfigurációval kevésbé érzünk vágyat, hogy elbíbelődjünk.

Persze szívesen elbíbelődünk bármelyikkel, de ha valaki egy fullos rendszert szeretne beállítani magának, mi a szerverterem közepére, múzeumi megvilágítással ellátva, selyempárnákon nyugtatva állítjuk ki. Persze előtte kipróbáljuk, a selyem mennyire jó hővezető.

VPSserver hosting