Az Apple legyártaná magának a rackszekrényeket

Különös hírek keringenek a cégről, aminek prémium termékei ugyanúgy kínai gyárakban készülnek el, mint az alacsony árréssel dolgozó versenytársak olcsóbb készülékei. A cég ugyanis az arizonai Mesa-beli gyárában kért engedélyt újabb típusú eszközök gyártására a megfelelő kormányzati hivataltól.

A cég rack-szekrényeket szeretne gyártani az USA-ban.

Mindez azért is érdekes, mert az Apple 2011-ben beszüntette az 1U kivitelű XServe szervereinek gyártását, helyette a szervertermekben nehezen beépíthető Mac Prókat és Mac mini Servereket jelölte meg utódul. Csakhogy ezek a termékek sem nagyon frissültek az elmúlt években, érezhetően eltávolodik az iPhone-gyártó a szerverek világától.

Legalábbis kereskedelmi szempontból. Az Apple-nek, a versenytársaihoz hasonlóan, rengeteg aktív szerverre van szüksége, hogy a felhő alapú szolgáltatásait fenntartsa és bővítse. Mégis különös, hogy úgy látták, a rackszekrények gyártását tudják saját hatáskörben leghatékonyabban megoldani, az USA-ban. Miközben egyébként is gyártanak számítógépeket, sőt, a rackszekrényekkel teljesen inkompatibilis Mac Prókat eleve az Egyesült Államokban szerelik össze.

apple rackszekrény

 

Persze a vállalatra erős politikai nyomás is nehezedik. Donald Trump, az új elnök kifejezetten kipécézte magának az Apple-t a kampány során, azt követelve, hogy a cég gyártsa az USA-ban a telefonjait. A megválasztása után Trump találkozott is Tim Cookkal, a cég vezérigazgatójával, hogy a kérdésről tárgyaljanak. Noha nem tudjuk, mi hangzott el a megbeszélésen, lehetséges, hogy a mostani lépés egy gesztus, amivel az Apple mutatni akarja hajlandóságát az amerikai ipar támogatására. Kérdés, hogy a 150 embert foglalkoztató új termelési irány elegendőnek bizonyul-e.

programmingwebtárhely