Egy félregépelés, és a fél online világ leállhat

Múlt héten az Amazon szervereinek egy része leállt. Sokan a hír hallatán azt gondolhatták, hogy egy tőlünk távol működő cég egy ideig nem tudott online értékesíteni, nagy kaland. Csakhogy a hiba a Simple Storage Solution (S3) cloud szervereket érintette, így egymástól egészen távoli helyeken jelentkezett a probléma. Leállt például a Medium, a Business Insider, az Imgur, és a Quora oldala is néhány órára. De ugyanígy probléma jelentkezett az Apple iCloud szolgáltatásaiban.

Az Amazon adja a vasat 150 ezer oldal és szolgáltatás alá, így a Netflix és a Spotify is itteni szerverekről fut.

A cég gyorsan reagált, és egy blogposztban magyarázta meg a hiba okát. A magyarázat eléggé kínosra, de legalább őszintére sikerült: kiderült, hogy egy egyszerű elgépelés okozta a problémát. Az S3 csapat egyik tagja adott ki egy parancsot reggel 9:37-kor, ami a szándéka szerint egy kis szervercsoportot állított volna le, így próbált elhárítani egy felmerülő hibát a mérnök az S3 számlázási folyamatában.

Csakhogy a parancsot rosszul adta meg, ezzel pedig két további S3 alrendszert, szerverek sokaságát választotta le az internetről. 

szerver levél

Hasonló leállás 2015 óta nem fordult elő az Amazonnál, most közleményben ígérték, megelőzik, hogy az ilyen esetek egyáltalán előfordulhassanak. De más is történt az eset után: ekkor esett le sokaknak, hogy az Amazon milyen sokfelé biztosít szerver erőforrást. Még az Apple is az Amazon szolgáltatását bérli, a világ legértékesebb cégeként, úgy, hogy közben maguk is dollármilliárdokat költenek szerverközpontokra. A hír hatására gyorsan kirajzolódott egy egyre centralizáltabb, monopol helyzetet kialakító online világ képe, ahol néhány óriáscég felel a legtöbb fontos, gyakran használt szolgáltatásért. Ismert dolog ez, de gyakorlatban tapasztalni mégis más.

Egy olyan világot láttunk egy pillanatra, ami betonstabilan működik addig a percig, amíg valaki valahol el nem gépel valamit. Ez viszont már ijesztő.

Az ember ugyanis az a lény, ami hihetetlen szellemi tevékenységekre képes, felfogja a saját környezetét, és meg is változtatja azt. De hogy naponta legalább tízszer gépel el valamit, az egészen biztos.

server hostingSSD Tárhely