A Commodore 64, ami 25 éve működik megállás nélkül

Többször írtunk már évtizedekig probléma nélkül működő számítógépekről, szerverekről. Találkoztunk már a blogon 15 év után életre keltett gopher szerverrel, és egy 24 éve kizárólag tervezett leállásokkal büszkélkedő Stratusszal. Akad néhány eszköz a világban, amiket a számítástechnika hajnalán kapcsolták be, és azóta is megállás nélkül teszik a dolgukat, miközben néhány éves szervereket épp most cserélnek le világszerte több tízezer szerverteremben, ebben a pillanatban is.

Ugyan nem szerver, mégis megállás nélkül működik Gdanszkban 25 éve egy Commodore 64-es. Így van: a gép, ami közülünk sokaknak tanította meg, mi is az a számítógép, és hogyan tudjuk munkára fogni. Egy autószerelő-műhelyben dolgozik a mai napig a nagy titán, amit a biztonság kedvéért sosem kapcsoltak ki. A rárakódott koszból ítélve úgy tippeljük, nem is találták volna meg az ehhez szükséges gombot.

This C64C used by a small auto repair shop for balancing driveshafts has been working non-stop for over 25 years! And despite surviving a flood it is still going… Posted by Commodore USA on Monday, September 26, 2016

A Commodore 64-et 1982-ben adták ki először, és a személyi számítógépek világában azt jelentette, amit a Ford T az autóiparban: az átlagemberek számára is elérhető volt. Az Apple II ekkoriban 2638 dollárba, míg a Commodore 64 csupán ennek nagyjából negyedébe, 595 dollárba került. Ráadásul utóbbiba 64K RAM-ot építettek, az Apple 48K-jához képest (a cupertinói cég már akkor is veszített a számháborúban).

Aztán jött az IBM, a sztori további részét már ismerjük.

Azt azonban senki sem gondolta volna, hogy 2017-ben, az okosórák, táblagépek, IoT és az élet minden területére kiható felhőalapú szolgáltatások korában még mindig az ismerős zöld kurzor villog egy műhelyben.

Facebook nyitókép forrása: Wikipedia

server light