Miért várjuk ennyire az AMD idei EPYC szerver processzorait?

A Rackforest blogján már 2016-ban látványosan szurkoltunk az AMD-nek, akik akkoriban próbáltak meg visszaszorulni valamiképp az Intel által szinte teljesen dominált szerverprocesszor-piacra.

“Szurkoljunk a gyengébbnek. És persze addig is az erősebbtől vásároljunk.”

írtuk, de a helyzet azóta még jobban megváltozott. Úgy tűnik, hogy az AMD nagyon is komoly lépéseket tett azért, hogy méretes darabokat szakítson ki magának a szerverpiacból. Miközben, úgy tűnik, a rajtuk kívül álló körülmények is nekik kedveznek.

Két posztban nézzük meg a jelenlegi helyzetet, az elsőben az AMD esélyeit latolgatjuk, a másodikban az intel nemrég bemutatott megoldásait vesszük számba. 2019 ugyanis nagyon izgalmas évnek ígérkezik a szerverek fejlesztésében.

1. Az Intel leragadt a 14 nm-nél, miközben az AMD a 7 nm-t tolja

Idén az AMD minden chipjével a 7 nanométeres gyártástechnológiát célozza meg, ami azt jelenti, hogy a 2019 közepére ütemezett új EPYC szerverchipek is így készülnek majd. Az Intel, aki bizonyára nem számított ilyen kemény versenyre, ellustálkodta a 10 nanométerre váltást is, így náluk még mindig a 14 nm az irányadó, és csak 2019 végére ígérik a 10 nanométert. Ezzel gyakorlatilag hatalmas előnybe hozták az AMD-t.

2. A szerverpiaci kilátások javulnak

AMD vagy Intel proceszor?

Az AMD és Intel piaci helyzete

Az Intel nagyjából a szerverek piacának 93-95 százalékát tudja magáénak. Ez hatalmas előny (bár kevesebb, mint két éve), nem is lehet néhány éven belül letaszítani őket a trónról, de a trendek egyelőre nagyon is az AMD-nek kedveznek. A Spiceworks piackutatása alapján két éven belül 8 százalékkal növekedhet az AMD szelete, és itt még nem számolhattak az idei bejelentések horderejével. Hiszen a valós környezetben mért tesztek még hátravannak.

3. Az Intel nem tud eleget gyártani

Tavaly, különösen a piac felső piaci szegmenségben lehetett tapasztalni az Intel-processzorok hiányát, és szakértők szerint 2019 második feléig is eltarthat gyártási kapacitással összefüggő probléma.

4. Jó indulás

Az EPYC jól startolt. Még azok, akik csak felszínesen követik a híreket, tudták, hogy az AMD 2017-ben megnyerte a specifikáció-harcot az Intel ellen. Ez persze nem elég: rá kell venni a gyártókat, hogy az új processzorokra építsenek hardver-megoldásokat.

Az AMD ebben is jeleskedett: az első egy évben több mint 50 szerverplatformmal ért el sikert, több mint 14 partnerrel állapodott meg. Olyanok jelentették be, hogy EPYC processzoros gépet vásárolnak, mint a Hewlett Packard Enterprise, Dell EMC, Cisco Systems és a Supermicro. Kínában okosan az állami cégeket találták meg először. Sikereket értek el a cloud szolgáltatóknál is, a Microsoft Azure és a Baidu is telepített ilyen rendszereket.

5. Agresszív kampány

az AMD nemrég arról írt egy támadó hangulatú írásban, hogy az Intel betervezi a chipekbe a szűk keresztmetszeteket, amivel tulajdonképpen lassítják a technológiát.Egy “Intel adó”-ról is beszéltek a legújabb, kétoldalas pamfletjükben. Az írás sokak szerint kissé ízléstelenül agresszíven támadja az Intelt, de ez nyilván nem véletlen.

Az AMD, tanulva a korábbiakból, új stratégiát talált ki. Ez pedig a nehéztüzérség a piacvezető ellen. Lehet, hogy beválik, de az is lehet, hogy nem. A komoly szervertermekbe való jutást direktben nyilván nem befolyásolja, legfeljebb hangulatot kelthetnek ezzel: ha döntéshozók hozzállását megváltoztathatják, a bérszerver-piac egyre inkább bővülhet AMD-vel is.

Az enterprise szektort azonban nehéz lesz átállítani az elemzők szerint.

Mindenesetre az AMD vezetője szerint a következő EPYC processzor “a legjobb lesz, amit a világ valaha látott”. Noha hatalmas teljesítménynövekedést ígérnek a jelenlegi EPYC-ekhez képest, ugyanazzal a socket-tel hozzák ki ezeket is.

6. Az idő az AMD-nek dolgozik, egyelőre

Természetesen egy felelős döntéshozó nem követhet vakon egy hirtelen jött, és talán szalmalángszerűen ellobbanó sikersztorit. Az EPYC ugyanakkor már bizonyított, és mi a Rackforestnél úgy láttuk, ennyi idő már elegendő arra, hogy masszív teszteléseket hajtsunk végre a platformmal. Terveink szerint felvesszük a termékkínálatba az EPYC alapú szervereket is.

Annyit már lehet tudni a benchmark adatbázisokba eljutott információk alapján, hogy az új EPYC Rome processzorok 64 magosak lesznek, és 128 szálat tudnak kezelni, az órajelük 1,4-től 2,2 GHz-ig mozog. Nemsokára megnézzük, ehhez képest mit nyújtanak az idei Intel Xeon megoldások.

hostingIntel processzor