Jönnek a 10 nm-es Intel CPU-k,  de 3-4 évet kell várni a 7 nm-esekre

A 2019-es év hosszú idő óta a legizgalmasabb a szerverprocesszorok világában. Itt írtunk arról, mire számítunk az AMD-ről, itt pedig arról, mit kínál jelenleg az Intel.

Az Intel a héten egy részvényeseknek tartott találkozón jelentette be, milyen időzítéssel tervezik piacra dobni az évek óta késésben lévő 10 nanométeres gyártástechnológiával készült CPU-kat, illetve mikorra tervezik a 7 nanométeres egységek megjelenését. Azt  a csíkszélességet, amit az AMD már idén teríteni is tervez.

Ezek alapján 2020 első félévében szeretnének már 10 nanométeres szervereket látni a polcokon.

Ezzel párhuzamosan, egy másik csapat dolgozik a 7 nanométeres gyártástechnológiával készült CPU-kon. Ezekkel kapcsolatban a cég már kevésbé pontos előrejelzéseket szolgáltatott, mindössze azt látják, hogy 2021-re szeretnék piacra dobni az Intel Xe késztermékeket.

Ez valójában azt jelenti, hogy noha piacra kerülnek ilyen GPU-k vagy CPU-k, de csak 2022-re állnak rá a tömeggyártásra, szóval még három-négy év, mire a szervertermekben, a legoptimistább forgatókönyv szerint, 7 nanométeres Intelek lesznek.

A 10 nanométer késésének okaként az Intel a magas elvárásokat jelölte meg: túlságosan nagy tranzisztorsűrűséget írt elő, amit a fejlesztők képtelenek voltak időre teljesíteni, ezért inkább a 14 nanométeres CPU-kat javítgatták. Szinte biztos, hogy – nyakukon az új erővel – még egyszer nem esnek ekkora csapdába a 7 nanométerrel, és hogy az őszi gyártáskapacitás miatti akadozást is megelőzi a vállalat. De ez már elég sok “ha”.

Az Intel tehát terített: kiderült, hogy mit kínál jelenleg, és hová akar eljutni néhány év múlva. Az AMD-n a sor, hogy 2019-es késztermékkel mutassa meg, képes igazi versenytársa lenni, hosszú idő óta először, a Santa Clara-i cégnek. A szerverekben is.

tárhelySSD disk