Nvidia GPU-val egy ARM processzoros szerver is lehet bikaerős?

Az Nvidia vezérigazgatója, Jensen Huang jelentette be a Supercomputing 19 konferencián, Denverben, hogy elkészült egy olyan Nvidia + ARM referenciaplatform, ami a hardverek és szoftverek terén is képes egy ütőképes együttest kialakítani,  alacsony fogyasztású processzor és a nagy teljesítményű grafikus meghajtó segítségéve.

Nvidia

Forrás: Nvidia

Az Nvidia még júniusban jelentette be, hogy a CUDA-X képes lesz futni ARM alapokon, a cég ki is adta az ARM processzor kompatibilis software development kitjét a fejlesztők számára. A lépés ezeket a szerver gépeket egyenesen a HPC (high performance computing) kategóriába löki, ahol az ARM gyakorlatilag nem is létezett az alacsony teljesítmény és kiábrándító piaci terjedés következtében.

Az Nvidia GPU azonban alapértelmezett lett az AI és a HPC körökben. A GPU-alapú szerverek nem újkeletűek, gyakorlatilag a 2010-es évek arról szóltak, hogyan hatoltak be a piacra a grafikus meghajtók, amik a kimagasló lebegőpontos számításokkal a tudományos területen túl a machine learning és a mesterséges intelligencia támogatásánál is jobb eredményeket hoznak, mint a hagyományos CPU-alapú rendszerek (a konferencián egyébként az Nvidia bemutatta a Magnum IO szoftvert is, amivel jellemzően órákig tartó számításokkal percek alatt végeznek a kutatók).

A nagy teljesítményű szerver poacon tehát egyik oldalról az AMD jelentkezett be az új EPYC Rome-okkal, amik olcsóbb és erősebb alternatívát kínáltak az Intellel szemben. Az összes fontos szempontból kilőttek: a 7 nanométeres gyártástechnológia messze a 10 nanométer után rohanó Intel fölé helyezte a CPU-kat, amit több fizikai maggal fejeltek meg. Gyakorlatilag gyorsabb volt egy socket-es kialakításban, mint az Intel két socket-en, számítási képességei rekordokat döntögetnek. A korábban a szerverpiacon 3,4 %-os részesedést produkáló AMD most 5, év végére akár 10%-ra is feltornászhatja magát.

És mi az, ami az AMD-nek alapból rendelkezésre áll e mellé? Így van, FirePro GPU-k, amikkel ugyancsak megvetették a lábukat a HPC piacon.

Mit látunk tehát? Az Intelt jobbról és balról is szorongatják, egyrészt az alacsony fogyasztású processzorokkal szerelt szerverek is kapnak egy hatalmas boostot az Nvidiával, másrészt az AMD az olcsóbb és jobb processzorokkal mászik a cég nyakára. Az Intel pedig az egyetlen logikus lépéssel válaszolt: Ponte Vecchio néven adatközpontokba szánt GPU-t fejleszt. Ezek a jövő évtized elején érkezhetnek, 7 nanométeres gyártástechnológiával és MCM (Multi-Chip Module) felépítéssel.

 

RackForest szolgáltatások:

Tárhely bérlés

VPS bérlés

Dedikált szerverbérlés

Szerver hoszting

További cikkek:

 

Mac Pro