Szervertermekbe is építhető az Apple új workstationje – Mac Pro

Az Apple a közelmúltban Magyarországon is elérhetővé tette az új Mac Pro gépeket. Noha korábban volt a cégnek rack-kompatibilis gépe, de az XServe 2011-ben megszűnt. Azóta ez az első alkalom, hogy a cég profi szervertermekbe mindenféle átalakítás és utángyártott keret nélkül is beleillő vasat gyárt, noha már egyáltalán nem szervercél lebegett a szemük előtt.

A Mac Pro mindig is a profiknak szánt workstationöket jelentette az Apple kínálatában, de a “profi” elnevezés nem mindig ugyanazt takarta. Ugyanis volt, hogy egy Mac Pro a fotósok, videókészítők kedvelt terméke volt, míg ez a mostani, 2,3 millió forintról induló, 20 millió forint körüli összegig tuningolható workstation inkább nagyobb stúdióknak éri meg befektetésként. Más kategória. Olyanoknak szól, akik tényleg ki tudják használni a Mac Pro képességeit – amiket mindjárt részletezni is fogunk.

Alapvetően kétféle felhasználást képzeltek el a gépnek. Az egyik, hogy egy irodában áll az asztal mellett, és rozsdamentes acél kerekein gurítják körbe, hogy több munkaállomásnál is lehessen használni az erejét, megmutatni vele a rendereket. A másik felhasználás a rack-es verzió, kicsit drágábban, nyilván átdolgozott hűtéssel.

Ugyanis az új Mac Prók hűtésére nagy hangsúlyt fektettek a cégnél. Hatalmas ventilátorokat építettek a kivezető oldalra, ahol egy különös formatervezésű, sajtreszelőre hasonlító fémbuborékokon keresztül távozik a meleg levegő. Nemcsak magukat a ventilátorokat és a ház hőelvezetését vették górcső alá, de magát a Mac Pro által kiadott hangot is nagyon gondosan választották meg. Érdekes módon nem arra fordították a legnagyobb figyelmet, hogy a lehető leghalkabb legyen, hanem hogy az emberi fül számára a legkevésbé irritáló hangot adja ki, akár úgy is, hogy egyébként hangosabb.

Egy szerverteremben erre nem kell hangsúlyt fektetni, ott tényleg a csúcsra járatott processzormagok és GPU-k által termelt hő leggyorsabb elvezetése számít. És van mit elvezetni, főleg ha telepakoljuk a házat. Mert ez a workstation elég szépen bővíthető – nem éppen tipikus Apple-szempont volt ezidáig.

Csak a processzornak jár 300 Wattnyi elérhető energia, az alap nyolcmagos Xeon W-t egészen 28 magos verzióig bővíthetjük. A processzorok pedig alapból 32 GB DDR4 ECC memóriát címezhetnek meg, de a 24 és a 28 magos Xeonok akár kihasználhatják az összesen 12 fizikai DIMM-foglalatba tehető, összesen 1,5 TB memóriát. Igen, itt már a memóriát is terabájtban mérik, ha kifizetjük érte a több mint 9 millió forintos felárat. 6 csatornás a memóriarendszer, akár 140 GB/s memória-sávszélesség érhető el.

GPU tekintetében a legtöbb, amit kérhetünk, két Radeon Pro Vega II Duo, 2 x 32 GB memóriával, így összesen 56 teraflops számítási teljesítménnyel. A kártyákat egy ún. MPX modulba (Mac Pro Expansion) pakolták, és hacsak nem pakoljuk vásárláskor tele, később itt jelentős bővítési lehetőségek vannak. Ebben egy szabványos PCI Express-csatlakozó található, plusz több PCIe-sáv segítségével integrálták a Thunderboltot is. Egy-egy ilyen modul egyenként 500 Wattos kapacitást érhet el, használható plusz videokártya vagy tárhely hozzáadására.

A Mac Pro ugyanis nem állt meg ott, hogy csak Thunderbolt 3-at ajánljon fel bővítésre (abból is van négy a házon, két USB-A és két 10 Gb-es Ethernet mellett), nyolc PCI Express-bővítőhely is rendelkezésre áll, négy dupla, három szimpla szélességű és egy az Apple I/O-kártyát tartalmazó feles hosszúságú bővítőhellyel. Összesen 64 PCI Express-sáv köti össze a processzort és a gép csatlakozóira pakolható eszközöket és kártyákat.

A tárhely pedig kizárólag flash alapú lehet, 8 TB-os SSD is választható, és a tárolót minden esetben egy T2 chip titkosítja.

Sokan túlárazottnak tartják a Mac Prót, mert az alkatrészek árát egyenként vizsgálják, és például pont memóriában könnyen lehet töredék áron kapni elvileg megfelelő modulokat.

Az Apple nem is tiltja ezt, sőt: részletesen leírja, mire kell figyelni, ha másnál veszed a memóriát, és videós segítséget is ad az MPX modulok és a memóriák cseréjéhez. Azonban ha megvizsgáljuk a Windows workstationök árát, amik teljesítményben a Mac Pro felé közelítenek, akkor láthatjuk, hogy nem ritkán még magasabb árat is kérhetnek. Mindenesetre az okos bővítésekkel meg lehet spórolni sok százezer forintot.

Mi várjuk, hogy a rack-változat elérhető legyen, és hogy legyen olyan ügyfelünk, aki nálunk hostingolt Mac Próját használná munkára az irodájában. A sávszélességünk megvan hozzá, hogy a munka zavartalan legyen, és egy ilyen kihívást nagy örömmel vállalnánk fel, már csak a kíváncsiságunk és a kihívások szeretete miatt is.

RackForest szolgáltatások:

Tárhely bérlés

VPS bérlés

Dedikált szerverbérlés

Szerver hoszting

További cikkek:

Showing 3 comments
  • Merfing

    priligy and cialis The Health Department recommends you do not swim or wade in the water in the areas under advisory

  • JedeSoype

    Participants must be heterosexual males and in a stable monogamous sexual relationship with a female partner for at least 6 months and will continue throughout the study, 60mg priligy You may be surprised that some partners might like slower movement, especially at the start of sex

  • Merfing

    Hatzimouratidis K, Amar E, Eardley I, Giuliano F, Hatzichristou D, Montorsi F, et al cronadyn vs priligy Price and potential side effects should also be considered when picking the right ED drug

ProcesszorDDR5