Miért jó, hogy az erőforrások könnyen skálázhatóak VPS-nél?

A VPS-ek, vagyis a privát szerverek előnye, hogy nagyon könnyen skálázhatóak. Ha úgy gondoljuk, hogy szeretnénk több virtuális processzormagot, több RAM-ot vagy háttértárat, mi magunk elintézhetjük néhány gombnyomással, távolról. Vajon milyen esetekben jön nagyon jól ez a fajta gyorsaság és könnyedség?

A VPS azt jelenti, hogy egy fizikai szerveren több “logikai” privát szervert különítünk el, és az előfizetők csak a saját részüket látják és használhatják. A saját operációs rendszerüket telepíthetik, az általuk használt memóriatartományokhoz csak nekik van hozzáférésük – ahogy természetesen a tárhelyükhöz is -, és ők választhatják meg, hány Intel Xeon virtuális magot kérnek a rendszerhez.

Ez a fajta rugalmasság különösen jól jön bizonyos esetekben, és pont az ilyenek miatt nagyon népszerű ez a szerverbérleti forma. Lássuk, milyen use case-ek fordulhatnak elő azok körében, akik igazi VPS-rajongóknak számítanak:

 

  1. A marketing alultervez. Tapasztalatunk szerint amikor az ügyfelek marketingesei megtervezik a várható forgalmat, akkor inkább alul-, semmint túlterveznek. Ez főleg a Facebook idejében gyakori jelenség, korábban, amikor minden pontosabb kattintásokat vásároltak a cégek, jobban be lehetett lőni, milyen terheléssel kell számolni egy oldalnak. Hogy ez mit eredményez? Azt, hogy a cég végül kifizet egy csomó pénzt, a hirdetés működik – jobban, mint gondolták -, és mégsem tudja befogni az ügyfeleket, mert a szervert nem készítették fel ekkora “támadásra”. Ilyenkor jön jól, ha nemcsak a háttértárat, hanem a RAM-ot, sőt, a virtuális processzormagok számát is egy gombnyomással tudjuk bővíteni távolról, és nagyon gyorsan reagálhatunk egy nagyon gyorsan elinduló lavinára.

 

  1. A Facebook és a közösségi oldalak generálhatnak akár egy nagyon kis ügyfélnek nagyon komoly látogatottságot. Teljesen életszerű ma, hogy egy általában 100-200-as olvasottságot generáló blog hirtelen fél nap alatt 200.000 látogatót szív be, egy ebből a szempontból jól sikerült poszt miatt, amit sokan megosztanak és lájkolnak. Egy ilyen esetben a 200 ezer látogatónak akár egy jelentős része is visszatérő vendég lehet, különösen, hogy a Facebook onnantól többet kínálja számukra ezt a forrást, mint tartalmat, így lehet, hogy a 100-200-ból hosszú időre 1000-2000 látogató válik. Ehhez azonban az kell, hogy a kezdeti lökést bírjuk, és ha belassulunk, akkor gyorsan tudjunk plusz erőforrást betenni. Erre kiváló a VPS.

 

  1. Van, amikor nem mi adjuk a triggert, hanem az élet. Történik egy katasztrófa, vagy bemutatnak egy nagyon jól sikerült terméket, esetleg egy híresség különös dolgokat kezd nyilatkozni — mindenki erről akar megtudni minél több információt. Erre nem lehet felkészülni, és senki sem gondolhatja, hogy egy cég ilyesmire költ plusz erőforrásokat éjjel-nappal, egész évben. A VPS-sel — újra hangsúlyozzuk — gyorsan lehet bővíteni.

 

  1. Vannak évszakokhoz köthető tevékenységek. Nyáron az emberek többet vannak a szabadban, szerverüzemeltetés szemmel ilyenkor azt látjuk, hogy az amatőr szexvideók pörögnek fel, és a VPS-eink egy része ezeket a videókat kódolják. Akik ilyen tartalmakat megosztó oldalakat üzemeltetnek, pontosan tudják, hogy a nagyobb melegben van szükség több magra, utána lehet lazítani, ezért a VPS mellett döntenek.

 

  1. Valódi tévécsatornák rendes tartalma is problémás lehet ilyen szempontból. Van, hogy a helyszínre kell sietni, és sok nyersanyagot, vágóképet készíteni egy eseményről, de ilyenkor gyorsan kell a számítási kapacitás is, hogy a kódolás mielőbb meglegyen. Ekkor szintén jól jöhet, hogy kapacitást, meglévő szerződés mellett, bármikor kérhetünk távolról. Utána pedig visszaadjuk a magokat, RAM-ot, tárhelyet, ha már nem kell.

 

A VPS tehát egyrészt a dedikált IP-cím, és a dedikált erőforrások miatt jó, másrészt pont azért, amiért egy osztott szolgáltatásra hasonlít: ha kell hardver, az nagy valószínűséggel rendelkezésre áll bármikor, csak el kell indítani. Nem kell bővíteni, migrálni, tesztelni, hanem csak megnyomni egy gombot. Mindennél kényelmesebb.