Hátrasorol-e a Google, ha osztott tárhelyről megy az oldalad?

Évről évre előfordul, hogy valaki érteni véli a Google ranking algoritmusait, vagy olyan tapasztalatról számol be, ami egy könnyen megérthető szabályt tár mindenki elé. Az egyik ilyen állítás az, hogy ha osztott tárhelyről fut a weboldalad, akkor a Google-nél rosszabb megítélés alá kerülsz, mint ha ennél drágább, dedikált szerverről vagy VPS-ről működtetnéd azt. Sőt, ezúttal egy komolynak látszó kísérlet igyekezett bebizonyítani ezt. Vajon sikerült?

Egy a Rebootonline által készített kísérlettel kapcsolatban került vitába a Google tanácsadója és elemzője, John Mueller és a kísérletet megosztó SEO szakértő, Cyrus Shepard, a Twitteren. Cyrus azt állította, egy elemzés kimutatta, hogy ha olyan szerveren fut az oldalunk osztott tárhely szolgáltatás keretében, amin más alacsony színvonalú, “spammy” oldalak is működnek, akkor a rossz-szomszédi viszony a Google helyezésünkre is hatással van. Mueller azt állította, ez nem igaz.

Fogadjuk el a cáfolatot, mint ahogy elfogadta Cyrus Shepard is. Mit mutatott ki akkor a kísérlet?

A Rebootonline tesztje önmagában nagyon érdekes volt: fogtak egy kitalált kulcsszót, egy olyan szót, amit soha senki nem használt még. Nem jött rá találat a Google-ben, egészen odáig nem is létezett. A szó ez volt: “hegenestio”. Majd fogtak egy rakás olcsó osztott tárhelyes és egy csomó AWS-en (Amazon) hosztolt oldalt, és az oldalakon jó minőségű szövegekben rejtették el a kulcsszót. Mindegyik oldal egyformán gyorsan betöltődött, és mindegyik egyforma minőséget képviselt. Egy idő után megnézték, kiket hoz előre a Google, és kiket sorol hátra. Az eredmény: az AWS-nél hosztolt oldalak egyre feljebb, az olcsóbb megoldásokat választók lejjebb kerültek.

Elvileg nem befolyásolhatta a helyezést az oldal betöltődési sebessége, vagy más evidens körülmény, Mueller mégis azt mondta: nyugodtan hosztoljon weboldalt bárki ott, ahol ésszerű, nem kell félnie, hogy a Google lepontozza. A kísérlettel ugyanis több probléma is akadt: egyrészt egy élő nyelvben nem szereplő kulcsszóra vonatkozott, valamint mesterségesen, csak erre a célra létrehozott weboldalak szerepeltették a kulcsszót, ráadásul az AWS is osztott tárhely, így az IP címek ott is megegyeztek más oldalak vagy szolgáltatások IP címével. Így aztán a kísérlet konklúziójaként, noha nagyon is beszédes az eredmény, nem vonható le semmi a való életben működő, valódi, létező szavakat használó weboldalakkal összefüggésben.

Régóta az az állítás, hogy az IP cím nem befolyásolja a helyezést. Olyan előfordulhat, hogy a velünk egy szerveren működő más felhasználók kitiltása esetén minket is kitiltanak valahonnan, és ez kellemetlen. Hogy pontosan hogy nézhet ki az algoritmus, ami dönt, nagyon kevés ember tudhatja, és a mesterséges intelligencia fejlődésével egyre kevesebb ember fogja tudni. Amikor kívülről valaki megpróbálja visszafejteni ezeket az algoritmusokat olyan módszerrel, amivel a Google legfeljebb kezdetleges kódjait lehetett leleplezni, nyilván nem kaphat működőképes eredményt. Levonható belőle következtetés, ahogy most is, de az nem lesz érvényes egy másik oldalra, egy másik időpillanatban. Valamiért a drágább tárhely, valamiért az AWS jobban működött, ebben az egy kísérletben. Nem tudni, hogy ez mit jelent, és miért volt így, és valószínűleg sosem fogjuk megtudni.

A RackForest nemrég elindította a Prémium Tárhely szolgáltatást, ami dedikált IP címet, és egy szerveren legfeljebb 12 ügyfelet ígér. Egyelőre mi sem tudjuk, hogy ez milyen hatással lesz a Google helyezésekre – és mint írtuk, bizonyíthatóan soha nem is fogjuk megtudni -, de az oldalunk így biztosan gyorsabb lesz, ami viszont igenis befolyásolja a helyezésünket.

A weboldalak helyezésébe továbbra is az alábbi szempontok számítanak bele biztosan, a teljesség igénye nélkül: célzott kulcsszó, friss tartalom, egyedi tartalom, a felhasználók kielégítése szakértelemmel és megbízhatósággal, a keresőmotorok számára feltérképezhető és elérhető struktúra, betöltési sebesség, többféle eszköz számára felkészített, sok kattintást hozó működés és minőségi backlinkek megléte. Figyeljünk ezekre, hogy a cégünk jobban teljesítsen — mi így teszünk, mindennap.