Spórolj nagy összegeket az 5 órás szerver üzemeltetéssel

Minden cég kicsiben kezdi, de a legtöbb biztosan. Az online jelenlét kialakítása ennek megfelelően könnyen kezdődhet a sufnimegoldásokkal, a csináld-magad jegyében, de fontos, hogy időben lépjünk a fejlődés érdekében, és hogy jól válasszuk ki a következő fejlődési szintünket. Ilyen terület a szerver üzemeltetés kérdése is.

Az újdonsült vállalkozó először mindenhol költséget próbál faragni, ezért előfordul, hogy saját maga oldja meg eleinte a teljes szerverkérdést. Ért valamennyit hozzá, megveszi a vasat, felteszi a Linuxot, és indul. Ha hiba van, órák vagy napok alatt javítja, olyan sokat nem számít még. Ismerkedik az új létformával, nincs ebben semmi baj.

A következő szint sokaknak az, hogy megkeresnek egy profi rendszergazdát, hogy “feketén” segítsen nekik. Ez azt jelenti, hogy a rendszermérnöknek van egy bejelentett állása, és emellett mellékesben oda is bedolgozik. Ez viszont azt jeleni hogy nappal a munkahelyén van, nem tud segíteni, ha beüt a krach délután kettőkor. Ha véletlenszerűen üti fel a fejét a probléma egyszerre két helyen, akkor is elsőbbséget élvez az állandó munkaadója.

Ha ezen az úton megyünk logikusan feljebb, egy idő után a cég saját rendszergazdát is alkalmazhat, aki napi nyolc órát dolgozik bent, és ügyeleti rendszerben lehet még gazdálkodni az idejével, de csak korlátozottan. Ha például beteg a gyereke, biztosan nem érdekli majd a mi kínunk a leállt szerverrel, és a másnapig álló üzletünkkel. Mi tegyünk? Alkalmazzunk két rendszergazdát, hogy mindig elérhető legyen valaki? Ez több millió forint havonta, ezt kevés kisvállalkozás tudja kitermelni erre a célra.

Erre kínálunk alternatívát a RackForestnél. Havi mindössze 5 óra üzemeltetési díjból ugyanis folyamatos monitoringot tudunk kínálni a szerverüket nálunk elhelyezőknek, éjjel-nappal, úgy, hogy egy rakás rendszermérnököt riadóztatunk baj esetén — nem egyet vagy kettőt. De ennél is többet tartalmaz már ez az 5 órás üzemeltetés, mégpedig:

  1. A már említett monitoring. A Zabbixot feltelepítjük, a szervert beemeljük a monitoring rendszerünkbe, a PagerDuty pedig innentől fogva riaszt, ha gond van. Először az ügyeletes rendszergazdát értesíti push notificationnel. Ha arra nem reagál, SMS-sel. Ha arra sem, akkor elkezdi hívogatni. Öt perc elteltével, ha innen nem jön reakció, egyszerre értesíti az összes többi rendszergazdát is, amíg nem jön válasz. Olyan nincs, hogy nem jön sehonnan válasz, mert ekkor már a cégtulajdonos is aktívan részt vesz a folyamatban, és biztosítja, hogy a hiba mielőbb elháruljon. Ő is autóba vágja magát, ha kell, vagy a nyaralás közben, a feleségével töltött romantikus vacsora ideje alatt is intézkedik.

Ez egy ilyen szakma.

Háromféle gond lehet, és ez a mi gondoskodásunknak is felvázolja a három szintjét. Az első, amikor a szerver leáll, itt természetesen azonnal rohanunk, és lehetőséghez képest elhárítjuk a problémát. A másik, hogy a szerver belassul. Ha kell, ilyenkor is beavatkozunk. A gondolkodás legmagasabb foka lehet egy webshop esetében a folyamatos tesztvásárlás: percenként lefut egy automata folyamat, és ennek az értékeit push-olja az ügyeletesnek a felügyeleti rendszer. Ha itt már látható probléma, ekkor is be lehet avatkozni.

  1. Patch-eljük a rendszert, mihelyst kijön a legfrissebb verziója a futó szoftvereknek. Persze nem Microsoft Office-ra kell itt gondolni, hanem a MySQL, Linux, Apache, PHP és hasonlók up-to-date-en tartására.
  2. Ha rendszermérnöki tudás kell, azt is tudunk biztosítani. Az ügyfél rendszerét és alkalmazását, valamint a várható forgalmat, növekedést megvizsgálva javaslatokat teszünk arra vonatkozóan, hogy hol kell optimalizálni, mit kell tennie a fejlesztőnek, és mit nekünk, hol érdemes fejleszteni ahhoz, hogy az üzlet kifogástalanul menjen és növekedhessen.

Ez jelenleg havi 80.000 forintért elérhető és töredéke egy rendszergazda havi fizetésének, mégis folyamatos felügyeletet biztosít. Aki eddig velünk dolgozott, nagyon jól tudja, hogy a piacon kevesen ugranak annyira gyorsan probléma esetén, mint a mi embereink.

Említettem már a romantikus vacsorákat?