A Lenovo-nál az IBM x86 szerver üzletága.

Legutóbb még csak találgattuk, hogy az IBM meg tud-­e szabadulni a low-­end x86 szerver üzletágától, amit még így, kissé félvállról véve is kellően innovatív eszközökkel tudott ellátni (gondoljunk a nemrég megjelent X86-­ra). Aztán kiderült,
hogy a Lenovo megvásárolja a teljes System x szerverpalettát, a BladeCenter és a Flex System blade szervereket és switch­-eket, a NeXtScale és az iDataPlex gépeket, valamint a networking és karbantartó szolgáltatásokat is, 2,3 milliárd
dollárért.

Jó sajtót kapott a csere, úgy tűnt, mindenki jól járt.

Az IBM ugyan sokkal kevesebbet kapott, mint amennyit eredetileg remélhetett az üzlettől (a pletykák korábban 6,5 milliárd dollárról szóltak), de megszabadult a koloncnak tartott divíziótól. A Big Blue ugyanis így túladott a csekély profitot hozó, vagy kifejezetten veszteséget termelő részeitől, csak a high-­end System z, a Power Systems, a Storage Systems és a Power-­alapú Flex szerver üzletág maradt nála. Az IBM így jobban koncentrálhat arra a területre, ahol szerinte a jövő -­ és még inkább a profit -­ van. A szoftver és szolgáltatások a fő irány, a legutóbbi nyilatkozat alapján öt kontinensen 1,2 milliárd dollárt költenek 15 adatközpont felállítására. Ez az összeg több, mint a most kialkudott akvizíciós ár fele.

A vélemények szerint a vásárlók is jól jártak, mert egy elkötelezett céget kaptak a cserével, aki korábban már bizonyított. 2005-­ben az IBM a Lenovónak adta el a ThinkPad 1,75 milliárdért, ami óriási felzúdulást keltett. Erre tessék: a ThinkPad brand köszöni szépen, túlélte a cserét, sőt fenntartotta elismertségét, a Lenovo pedig a legnagyobb PC­-gyártóvá nőtte ki magát.

Csakhogy a PC iparág már nem menő, és ezt a Lenovo is elismerte. Elég csak a csökkenő eladásokra nézni, vagy még inkább a zsugorodó piacon kiaknázható alacsony marginra. A kínai cég tudja ezt jól, ezért sajátos módon váltott.

PC eladások Q2 1999 – 2013

Egyrészt a fent említett x86 szerver divíziót vásárolta fel, másrészt a Google-­től is megszerezte a Motorola Mobile-­t. Összesen 5,3 milliárd dollárért hirtelen ők lesznek a világ legnagyobb PC-gyártói, a harmadik legnagyobb okostelefon-­gyártók, és szintén a harmadikok lesznek az x86 szerverpiacon.

Ez jól hangzik, és a Lenovo is optimista. Vannak azonban aggodalmas hangok is, többek között a Bernstein Research elemzője, Alberto Moel fejezte ki aggodalmát. Szerinte a kínai vállalat nagyobbat harapott, mint amekkorát meg tudna rágni. Egyrészt a vásárlásokkal szinte a teljes készpénzállományát felszámolta a cég.

Másrészt eddig 48.000 főt alkalmaztak, de a Motorola Mobile 3500, az IBM x86 üzlete még 7500 főt adott az eddigi számhoz. 23 százalékkal nőtt meg a munkatársak száma.

Ennek -­ és az új tevékenységi körök miatt is -­ teljesen át kell szervezni a vállalatot. Négy csoportra oszlik a cég az akvizíciók után ­- ezt a Lenovo vezetősége jelentette be. A PC és mobiltermékek mellett egy Enterprise és egy Ecosystem and Cloud Services divízió is működni fog április 1-­től. A meglévő 48 ezer embernek pedig át kell programoznia az agyát, hogy a vállalat bevételei nem elsősorban a számítógépek eladásából jönnek majd.

A Lenovo remek munkát végzett a ThinkPad átvételével. Persze az egy egészen más piaci helyzet volt, a PC piac még növekedett. Most meg esik össze 6­-7 százalékkal negyedévente, ennek ellenére a kínai cég továbbra is hozza az ugyanekkora mértékű pozitív egyenleget. Hihetetlen, de továbbra is növekednek.

A Motorola Mobile azonban hiába a harmadik az okostelefon-­piacon, ha az első kettő gyakorlatilag minden bevételt nyereséget lenyel. Masszívan veszteséges, kiábrándító helyzetből kell visszahozni ezt a divíziót (a Google sem tudott életet lehelni bele), mint ahogy az x86 szerverek eladásai sincsenek a legjobb formában. Ez természetesen nem jelenti, hogy az ARM alapú szerverek veszik át belátható időn belül az uralmat ebben a szegmensben -­ noha legutóbb a Microsoft is érdeklődését fejezte ki az ügyben, sok más gyártóval együtt -­, hanem egyszerűen csak annyit, hogy máshol van a nagy árrés.

A Lenovónak lépnie kellett, és jó irányba lépett. Rengeteg buktató van előttük, és kemény munkával is csak remélhetik, hogy eredményesebb lesz a cég a felvásárlások előtt, mint utána. De az biztos, hogy ha ezt véghezviszik, akkor a cég menedzsmentjéne szürkeállománya lehet Kína következő nagy exportcikke.

forrás:
www.ecommercetimes.com
www.pcworld.com
www.computerworld.com
www.gartner.com

programmingrack cabinet