Hogyan lehet rackszekrényben elhelyezni egy Mac Prót?

A 2013 októberében bemutatott, henger alakú Mac Pro, az Apple workstationje alapvetően nem szervernek készült. A gyártó is egyértelműen állította ezt azzal, hogy nem kommunikálta többé a Mac Pro szerverként való használatának előnyeit, ahogy tette a korábbi Mac Próval.

A cupertinói cég termékpalettájában tehát – az Xserve és a korábbi, álló házas Mac Pro megszüntetésével – már kizárólag a Mac mini Server marad hivatalos opcióként azoknak, akik OS X környezetből futtatták volna a webes szolgáltatásokat. Az viszont sok esetben kevés lehet.

Így aztán sokan továbbra is kitartanak amellett, hogy a dupla dedikált grafikus kártyával szerelt, henger alakú gép tökéletes optimális lehet szervercélokra is. A Rackforesthez is így került egy Mac Pro, a megbízó hoszting szolgáltatást rendelt, így aztán ott álltunk a szerverteremben, és ki kellett találnunk, hogyan rögzítsük a gépet.

Az elhelyezés iránya nem kérdés: a Mac Pro ventilátorai alul szívják be a levegőt, és felfelé fújják ki. Ahhoz tehát, hogy a hűtés optimális legyen, a gép talpát kell a rackszekrény front oldala felé irányítani, hogy a meleg levegő hátul hagyja el az egységet. Azt kell tehát megoldani, hogy a henger ne guruljon el, hanem stabilan tartsa magát – akkor is, ha esetlegesen egy kisebb földrengést kell átvészelnie.

Következzen tehát – hivatalos, Apple által támogatott megoldás híján – a barkácsmegoldás arra, hogyan lehet rögzíteni Mac Prót egy rackszekrényben, néhány ezer forintos költséggel.

Hozzávalók:

macpro-server-1

  • vékony Hungarocell fólia összetekerve
  • rögzítésnek három darab, méretre vágott bútorlap (24 x 40 centiméter)
  • purhab
  • papír

 

Összeszerelés:

1. A képen látható módon összecsavarozzuk a bútorlapokat. Fontos, hogy a két oldalsó fal közötti belső távolság legalább 20 centiméter legyen, hiszen a Mac Pro átmérője 16,76 centiméter, és kétoldalt még kell hagyni egy-két centimétert, hogy stabil foglalatot kapjunk.
macpro-server-2[symple_spacing size=”15px”] 2. Béleljük ki papírral a belső oldalakatmacpro-server-3[symple_spacing size=”15px”] 3. A Hungarocell fóliát tekerjük össze úgy, hogy a külső átmérő 16,76 centiméter legyen (mint a Mac Pro)macpro-server-4[symple_spacing size=”15px”] 4. Próbáljuk össze a két darabot, a tekercsnek lötyögnie kell, nem lehet szorosmacpro-server-5[symple_spacing size=”15px”] 5. Fújjunk purhabot bőséggel a rekesz aljáramacpro-server-6[symple_spacing size=”15px”] 6. Helyezzük be, középre a tekercset (kétoldalt maradjon egy-két centiméter)macpro-server-7[symple_spacing size=”15px”] 7. Szilárdulás után szikével vágjuk körbe a formát: oldalt a papír akadályozza meg, hogy a fa és a purhab összeragadjon, felülről pedig a fólia egy rétege fedi le a formánkatmacpro-server-8[symple_spacing size=”15px”] 8. Az így kapott forma akár két Mac Pro elhelyezésére is alkalmas, vágjuk ketté, és helyezzük be a tálcára, és ragasszuk le (mi hobbiragasztót használtunk erre a célra)macpro-server-10[symple_spacing size=”5px”]macpro-server-9[symple_spacing size=”15px”] 9. Helyezzük be a szekrénybe a művünket. A Mac Próhoz egy display port – analóg VGA adaptert illesztettünk, valamint egy Lantronix Spider IP konzolt, amivel a legtöbb funkció elérhető.macpro-server-11

Comments
    pingbacks / trackbacks