Mire számíthatunk a szerver processzor piacán 2017-ben?

A szerver CPU-k piaca egyetlen tényező miatt unalmas: az Intel 99%-nál is nagyobb részesedése megingathatatlannak tűnik. Az elmúlt években voltak ugyan az egyeduralom megdöntését jósló kijelentések, de ezek leginkább csak kijelentések maradtak. Nagyon erős tényezőként kell megjelenni ezen a piacon ahhoz, hogy az egyre bővülő, biztos és ismert megoldásokra, alacsony fogyasztású, de hatékony, high-end technológiákra vágyó piac lecsapjon egy újdonságra.

Mégis, 2017 egy olyan év lesz, amikor beérhetnek a korábbi erőfeszítések, és van rá esély, hogy a szerver processzorok piaca egy kicsit tagoltabb lesz, több izgalommal és kiélezettebb versennyel, ezáltal – remélhetőleg – még jobb termékekkel és technológiákkal.

1. Intel

szerver processzor

Annak ellenére, hogy a világ szervereinek elsöprő többségében Intel CPU ketyeg, idén nehezedik azért nyomás a Mountain View-i vállalatra. A Xeon fejlesztései, evolúciós ugrásai tovább zajlanak, a Xeon-Phi erősítik a céget a nagy számítási igényű feladatoknál, és a machine learning területén. Kell az erősítés, hiszen a Big Data és felhőalapú elemzés mára a legdinamikusabban növekvő és fejlődő területévé vált az iparágnak, az Intel ezért tavaly a Nervana felvásárlásával is erősített. Egyelőre nem tudjuk, az akvizíció mennyire lesz gyümölcsöző, mindenesetre ezzel a lépéssel a deep learning és az AI / MI területén is várható egy jelentős erősödés.

2. AMD

Januárban érkezhetnek az első Zen-alapú AMD processzorok. Ezzel együtt érkezik a szerverekbe szánt megoldás, az AMD Naples SoC is, ami 32 Zen magot rejt magában, és 128 PCI Express Gen 3.0 csatornát képes feldolgozni. Egy seregnyi eszközt lesz képes tehát kezelni. 1U és 2U rack kivitelben is érkezik a Zen konfiguráció.

Az AMD grafikus magokban erős üzletága egyre jobban segíti a CPU bizniszt is: a párhuzamos feldolgozás és a Big Data miatt az ATI GPGPU-knak egyre inkább megnő a szerepe a szerveroldali számításoknál. A Zen tehát az a lehetőség, amire az AMD sok-sok éve vár, hogy megismételje a 2003-as berobbanását az Intel uralta piacra.

3. ARM

Sokat emlegették az elmúlt években az alacsony teljesítményű, alacsony fogyasztású ARM chipek szervertermekbe történő vándorlását. Minden vártunk valami átütőre, de végül semmi érdemlegeset nem láttunk.

Jelenleg a Qualcomm Centriq 2400 van soron, a világ első 10 nanométeres szerverprocesszora, ARMv8 alapokon. A Falkor CPU mag kifejezetten szerverszintű workloadokra tervezett, és akár 48 mag is képes egyetlen chipben dolgozni. 2017 második felében lesz kereskedelmi forgalomban kapható.

4. OpenPOWER

Az IBM, a Google, az nVidia és mások által létrehozott open source platform hardverekre szintén jelen van, és alternatívát akar adni a költséges és “szűkülő” lehetőségek közé szorított x86 platformra. Az nVidia és a Google is egyre élénkebben foglalkozik a projekttel, év végére várható valamilyen kirajzolódó eredmény, és valószínűleg jövőre láthatjuk, hogy az OpenPOWER igazán beérik

VPS