Miért használjátok azt a web szervert, amit használtok?

Apache, Nginx, Microsoft ISS: a szakmában mindenki hallott ezekről, és ismeri is a rendszereket. Ez a három legnépszerűbb webszerver, a  W3Techs mérése alapján 43,4%, 42,1% és 8,5%-os piaci részesedéssel a világ top 10 millió site-ján vizsgálva.

De vajon miért használjuk ezeket? Miért nem a másik nagyot, vagy épp miért nem egy alig ismert, nagyon kis piaci részesedéssel rendelkező webszerver mellett döntünk?

Úgy tartják , az Apache akkor kell, ha a csapat szereti az open source flexibilitást. Az Nginx ugyanez, de kisebb hardver büdzsé mellett. A Microsoft IIS akkor kell… nos, ha a cég egy élő Windows-kaptár. Persze a rendszergazdák sokszor máshogy gondolják, esetleg egyéni szempontjaik vannak az ilyen elnagyolt állításokhoz képest. Mi is így vagyunk vele.

Na de mi van a kisebb versenyzőkkel? A Netcraft 2019 áprilisi felmérése azt mutatta a top aktív oldalak esetében, hogy az Apache és Nginx után ott volt a Google is 8,01%-kal. A Google Web Server természetesen az aktív oldalak listában került ilyen előkelő helyre, lévén a google.com minden rezdülése, egész infrastruktúrája mögötti, nem is olyan kis szereplőről beszélünk. Persze nem erre gondoltunk, amikor niche megoldásokat kerestünk.

A W3Techs szerint a negyedik legnagyobb webszerver a LiteSpeed. Inkább event-based az Apache process-based megoldásaival szemben, miközben azért kompatibilis az Apache-os konfig fájlokkal. IdeaWebServer, Cowboy, Tengine, Kestrel, Lighttpd: ki hallott már róluk?

Ha Java applikációd van, használj Tomcatet vagy Jetty-t. Node.js a JavaScript site-okhoz, CherryPy a Python alkalmazásokhoz – állítja Matthias Gelbmann a W3Techs igazgatója . De hogy miként lehet elcsípni a döntés mögötti technikai okokat? “Lehet, hogy nincs ilyen technikai ok. Átlagos weboldalak esetében véleményem szerint aligha van tisztán technikai ok a váltásra, hogy egyik rendszerről a másikra állnak át” – mondta a piaci elemző.

Nálunk, a Rackforestnél a használat aránya 65% Nginx, 33% Apache és 2% IIS. Alapból mi Nginx-et használunk, Apache-ot, ha az ügyfélnek kell .htaccess, és IIS-t, ha valamilyen oknál fogva Windowsra van szükség.

És tényleg kíváncsiak lettünk, hogy ti hogy látjátok: van-e tisztán technikai ok egyik vagy másik rendszer mellett, ellen, a nyilvánvaló kompatibilitásokon túl? Akik niche rendszert használnak, vajon miért?

És hogy mik a trendek? Az Nginx nagyon gyorsan nő, néhány év múlva akár a weboldalak kétharmadát viszik majd (pont azt az arányt jósolják, ami nálunk, a Rackforestnél most tapasztalható). A Microsoft pedig veszít. A kicsik között nincsenek gombaevő Super Mariók, ami nyilván azt jelenti, hogy hosszú távon a jó support és a security update minősége is kérdéses. Vagy mégsem? Kíváncsiak vagyunk a ti tapasztalatotokra.

 

 

RackForest szolgáltatások:

Tárhely bérlés

VPS bérlés

Dedikált szerverbérlés

Szerver hoszting

 

További cikkek:

Hogyan tudjuk kiválasztani, milyen hoszting megoldásra van szükségünk?

Melyik tárhelycsomagot válasszam?

A kamerádat törik fel legszívesebben a hackerek

Apple gépet szeretne szerverterembe pakolni? Gondolja át alaposan!

Műholdas Internet: szélessáv mindenhol vs. éjszakai égbolt

Mi alapján válasszak SSD-t a szerverembe? Milyen SSD élettartamra számíthatunk?

Mi az az Imunify360?

szerverteremA KAMERÁDAT TÖRIK FEL LEGSZÍVESEBBEN A HACKEREK