Apple gépet szeretne szerverterembe pakolni?

Noha az Apple nem kifejezetten következetes a szerverek gyártásával kapcsolatban, időnként felmerül igényként, hogy egy cég szeretne hosztingolni Mac számítógépet. És noha nincs lehetetlen kérés, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen Apple gépet szeretnénk használni szerverként, és milyen célból. Kérdés az is, hogy a szoftverekkel mennyit szeretnénk babrálni.

Olyan szervert, ami valóban szerverterembe szántak, az Apple utoljára 2011-ben árult. Abban az évben szűnt meg az XServe, a cég 1U kivitelű megoldása, ami ideális volt a szervertermi elhelyezéshez. 2002 óta létezett, leginkább fájl- és webszervernek használták.

Az Apple 2011 után is árult szervernek kikiáltott eszközöket. Egyrészt a Mac Pro egy variánsát nevezték ki erre a célra, de mivel ez egy álló workstation házat takart, nem volt alkalmas szerverteremben való elhelyezésre. A Mac mini Server már nem volt halott gondolat: ugyan a kisméretű számítógép sem kimondottan a rack-felfogás mentén készült, de helytakarékossága miatt elég jól be lehetett fogni munkára akár százával is, viszonylag kis helyen. Volt is cég, a Las Vegas-i Macminicolo adatközpont, ahol 1200 ilyen egység működött. Rendeltetése nagyjából megegyezett a korábbi XServe-vel, weboldalakat, fájlokat ésszerűen alacsony igény mellett kiszolgált.

Forrás: Apple.com

Jöttek a Mac mini Serverekhez rackmount megoldások is, valahol egy, máshol két gépet lehetett 1U helyen tartani. A Mac mini Server máig annyira valid megoldás, hogy még mindig érkeznek az update-ek az ilyen rackmount kiegészítésekhez, néhány hete a Sonnet dobta piacra az xMac mini Server Thunderbolt 3 Editiont , amiben Thunderbolt-to-PCIe kiegészítés is található. Két PCIe kártyával lehet kiegészíteni a minit, az előlapra pedig egy USB-A port került, hogy a mérnökök elérhessék a rendszert anélkül, hogy bármihez hozzá kellene nyúlni. Hátul egy HDMI, egy USB-A és egy 10 gigabites Ethernet csatlakozó található. A keret maga 999 dollár, ami csak egy Thunderbolt 3 kábelt foglal magába, a Mac minit – ami egy nyolcadik generációs Intel Core i5-ös processzorral újabb 434.990 forint minimum – külön kell megvásárolni.

Forrás: Sonnet

De ugorjunk csak vissza picit az időben: a nagyméretű Mac Pro workstation dizájnja 2013. október 22-én gyökeresen megváltozott: bemutatták a cilinder formájú Mac Prókat, tenyérnyi alapterületen elfér, 25 centiméter magas, 5 kilogramm. Ez is inkább grafikai munkákra volt méretezve, és az íróasztalon bizonyára stílusosan festett, kifejezetten így is tervezték. Természetesen megint voltak, akik ennek ellenére szerverteremben helyezték volna el. A probléma csak az volt vele, hogy a függőleges helyzetű ház alulról szívta be a levegőt, felül fújta ki. Rögzíteni pedig nem is lehetett ebben a pozícióban.

A Rackforesthez is érkezett akkoriban egy ilyen gép, amit hosztoltunk. Bútorlappal, PUR habbal és Hungarocellel eszkábáltunk neki egy állványt , amivel fekvő helyzetében is stabilan rögzítettük, elöl, a hidegfolyosóról szívta be a levegőt, hátul, a melegfolyosóra fújta ki. Aztán megjelentek profi és drága megoldások, amik ugyanezt tudták: két Mac Prót tudtak 4U helyre bevarázsolni.

Egyre kevésbé tűnt úgy, hogy az Apple egyáltalán szeretne szervert árulni. Ezeket az új Mac Prókat már nem is hirdették szerverként, nem is ajánlották profi szervertermekbe, ennek ellenére – a fenti rackmount megoldással – nagyon is használták. Ha belegondolunk, miért ne? Egy grafikai stúdió miért ne szeretné a gépeit egy hűtött, biztonságos, tűzvédett, áramellátását tekintve redundáns helyen tárolni? Miért ne szeretné, hogy földrengés esetén ne szakadjanak ki a helyükről?

Mégis, hiába a piac utángyártott trükkjei, hiába a Mac mini Server viszonylagos kompatibilitása a szervertermi környezettel, az Apple 2014-ben megszüntette azt a vonalat is. Ezután mit használtak a vásárlók budget Apple-szervernek? Hát persze: a Mac minit. Hiszen ugyanolyan méretekkel rendelkezik, mint a Server verzió, így ugyanazok a rackmount megoldások jók hozzá.

Mégis miért ragaszkodtak ennyire bizonyos cégek az Apple rendszeréhez? A grafikusok, videógyártók körében nagyon elterjedt a márka, és a hozzá kapcsolódó szoftverek, így az ő motivációjuk érthető. Akik pedig szerverként tekintettek a Mac-re, azok szeme előtt leginkább a – Mac Pro Server esetében – korlátlan számú gépre telepíthető macOS Server operációs rendszer lebegett , ami jelenleg is elérhető bárkinek 20 dollárért . Ezzel ugyanis, ingyen vagy olcsón, remek eszközöket kaphatott, hogy menedzselje a cég Mac- (és iPhone-, iPad-) állományát. A macOS Server, mint operációs rendszer épp azt ígérte, amiért a Mac-eket szeretik a vásárlók: out-of-the-box megoldásokat tartalmazott minden általános feladatra, ami a rendszergazda fejében felmerült.

2018-ban azonban újabb fronton intézett támadást az Apple a szerverek ellen: kiadta az 5.71-es frissítést, ami immár nem szállított a rendszerrel együtt semmilyen open source szoftvert, így aki DHCP, DNS, Email, Firewall, FTP, Radius, VPN, Web megoldásokat keresett, magának kellett letölteni és konfigurálni azokat. Sőt, a szerverekbe szánt operációs rendszer az Apple saját szoftvereit is eliminálta, így az Airport, Calendar, Contacts, Messages, és Netboot lehetőségeket, így az Apple által támogatott belső üzeneteknek is búcsút lehetett inteni. A ZDNet egyenesen a MacOS Server haláláról cikkezett.

Azt lehet mondani, hogy az Apple egy csontvázat hagyott hátra azoknak, akik szerverként használnák a Mac-et, és a céges Mac-eket szeretnék egy kézben tartani. A Profile Managert például meghagyták ugyan, de mivel azzal a mailt, naptárat és kontaktokat lehetett kezelni – amiket már nem támogatnak -, így ennek használata is erősen limitált lett. Alternatívaként lehet Linuxot vagy Windows-t telepíteni, illetve virtualizálni, esetleg Unix package-eket telepíteni open source package managereken keresztül, de egyre furcsább a helyzet: ha egy gépet mind hardveresen, mind szoftveresen kívülről kell megtámogatni más gyártóknak, hogy funkcionálni tudjanak, akkor mi az egésznek az értelme?

Itt vége is lehetett volna a történetnek, elkönyvelhettük volna, hogy az Apple update-ként adta el a kivégzést, és egyáltalán nem érdeklik sem a szervertermek, sem a szerverek, amikor történt egy különös bejelentés az idei, június eleji Apple WWDC konferencián . Bemutatták ugyanis az új Mac Prót, ami leginkább a kettővel korábbi, szerverterembe egyáltalán nem illő, álló házas workstation kialakítást kapta. Azonban egy kurta mondattal kitértek arra is, hogy a gépnek lesz egy rack-kompatibilis változata .

Ez egy olyan bejelentés volt, amihez hasonlót 2010 óta nem hallottunk.

Forrás: Apple

Az új Mac Prókat tehát, noha szerver-verziót továbbra sem adnak ki, és a szervereket támogató operációs rendszert sem tették helyre, teljes mértékben szerverterem-kompatibilissé tették. Szóval ha valaki szeretné a minimum 6000 dollárért vásárolt gépét jó helyen tudni, ahol megfelelő hűtést, védelmet, áramellátást kaphat a vas, mi itt vagyunk. Ha egyéb Macet, mondjuk egy Mac minit vagy egy korábbi bármilyen gépet hosztolna, itt vagyunk. De a fentieket érdemes végiggondolni ehhez, mert az Apple láthatóan nem támogatja szoftveresen ezeket az erőfeszítéseket. Dizájnban azonban már igen.

 

RackForest szolgáltatások:

Tárhely bérlés

VPS bérlés

Dedikált szerverbérlés

Szerver hoszting

 

További cikkek:

Hogyan tudjuk kiválasztani, milyen hoszting megoldásra van szükségünk?

Melyik tárhelycsomagot válasszam?

Műholdas Internet: szélessáv mindenhol vs. éjszakai égbolt

Mi alapján válasszak SSD-t a szerverembe? Milyen SSD élettartamra számíthatunk?

Mi az az Imunify360?

Miért vezetjük be a kétfaktoros hitelesítést, és miért lesz jó ez az ügyfeleknek?

Jönnek a 10 nm-es Intel CPU-k,  de 3-4 évet kell várni a 7 nm-esekre

 

Műholdas internetweb szerver