Hogyan válasszuk ki a TLD-t, vagyis domain név végződést?

Sokan nem tudják, de a domain név végződés kiválasztása épp olyan fontos, mint a név.

Amikor domain név végződését kiválasztjuk vállalkozásunknak, általában a TLD kiválasztására fordítjuk a legkevesebb energiát. Való igaz, hogy egy marketing szempontokból kifogástalan, egyedi cégnév sokkal fontosabb, de azért érdemes tudni, miért érdemes a .hu,, .com vagy a többi népszerű lehetőség mellett dönteni, és hogy milyen lehetőségeink vannak még.

A domain név által találnak rá cégünkre, szolgáltatásunkra, oldalunkra az interneten. Azért vezették be, hogy a felhasználóknak ne IP címeket kelljen megjegyezniük, hanem kulcsszavakat, országkódokat, esetleg aldomaineket. Ezek körülbelüli ismeretében a kereső már eligazítja a pontos helyre az érdeklődőt, a DNS-ek pedig a kért címet átfordítják az oldalunk aktuális IP címévé, és már ránk is találtak.

Egy jól eltalált domain név több célt is szolgálhat. Például ha bevezettük már a márkanevünket a piacon, ilyenkor a legfontosabb, hogy a domain nevünk egyezzen a márkanévvel (vagy a bejáratott kampányunk nevével). Sokan, akiknek nem volt bejáratott márkanevük, úgy választottak domaint, hogy a tevékenységüket legjobban leíró nevet foglalták le (pl. “autóvillamosság”, “könyvkereskedés”, “használtruha”), arra számítva, hogy ha valaki erre a tevékenységre keres a Google-ben vagy más keresőben, rájuk bukkan. Ez egy ideig így is volt, aztán a kereső algoritmusok fejlődtek, és mára a domain névnek sokkal kevesebb szerepe van az előre sorolásban, egyéb tényezőkhöz képest (fontosabb például a releváns és frissülő tartalom, vagy a megfelelő látogatói statisztikai értékek). Sőt, a Google saját bevallása szerint a kulcsszavaknak a domain névben mára egyáltalán semmi szerepe nincs az előre vagy hátra sorolásban.

A TLD-t a domain név végén találjuk, a rackforest.com címben a “.com” a TLD. Ez az, amit a domain regisztrációkor egy rakás lehetőség közül választunk ki, mégis leginkább három-négy gyakran használt TLD-t pipálunk be a végén.

De vajon van -e jelentősége domain végződésnek a priorizálásnál? Fontos-e, hogy Rackforest.hu vagy Rackforest.com-ot választunk?

Ha világszerte vizsgáljuk, a .com végződés egyértelműen a legnépszerűbb, ezt követi a .net és a .org, majd a .co és a .us. A Magyarországon legnépszerűbb TLD-k között a .hu (több mint 750 ezer regisztrált, http://www.nic.hu/statisztika/), a .com és a .eu is megtalálható. A két statisztika közötti eltérés oka, hogy az országkód szerinti legfelső szintű tartományok (más néven ccTLD, ilyen a .hu, .es, .fr, .ro) kifejezetten az adott országokban nagyon népszerűek. Tehát a .us az egyesült államokbeli, a .at az ausztriai vállalkozások jellemző választása, mégpedig fontos választása. Ezzel jelezhetjük az olyan keresőmotoroknak, mint a Google-é, hogy a cégünk vagy weboldalunk milyen földrajzi területen tevékenykedik. A .com pedig világszerte népszerűvé vált, ezzel fejezzük ki, hogy tevékenységünk nemzetközi szinten mozog.

Tehát nem arról van szó, hogy egy jól választott TLD-vel meghackeljük a keresőmotort, inkább arról, hogy releváns információval látjuk el a keresőt, így mindenkinek jobb. Előrébb kerülhetünk a találati listán olyan kereséseknél, ami számunkra fontos, és nem kerülünk előre az olyanoknál, amik számunkra irrelevánsak.

Ha egy angol nyelvű oldal .hu végződésű, akkor ezzel jelezzük: a Magyarországon élő angol nyelvűeket érnénk el. Ha .com-mal valósítjuk meg ugyanezt, akkor jelezzük, hogy ugyanazt a tartalmat sokkal nagyobb méretben kívánjuk szétszórni. Ha .eu-t választunk, akkor pedig az Európai Uniót jelöljük meg, mint területi fókusz. Ezekre a kereső algoritmusai figyelnek, és figyelni is fognak, ennek súlya a találati listás helyezésnél nem fog változni, bár ez a súly relatív. Ha egy oldal minden szempontból magasra értékelt a kereső szemében a versenytársakhoz képest, akkor teljesen mindegy, hogy .hu-ra vagy .com-ra, esetleg másra végződik, előre sorolják a releváns keresésnél.

Sokan gondolkoznak úgy, hogy ha a kiválasztott domainnévhez nem elérhető a .hu, akkor választják a .com vagy egyéb végződéseket. Ennek megvannak a veszélyei: ha ugyanúgy hívnak minket, mint a piacon korábban jelen lévő konkurens vállalkozást, akkor egy ilyen oldal felfuttatása szükségszerűen forgalmat generálhat a másik oldalnak is, mivel sokan eltévesztik a beírásnál, és alapértelmezettként .hu-t írnak. Ez akkor is veszély, ha a .hu-n egyelőre nincs is tartalom, mert ez nem feltétlenül lesz így örökké (más versenytársak megszerezhetik azt a domaint, majd a mi forgalmunkat elorozó, hasonló weboldallal megtévesztik a látogatókat).

Ha .com-on vagy .eu-n akarunk indulni, érdemes ugyanazon név .hu-s végződését is lefoglalni, csak azért, hogy az is nálunk legyen (semmiképp se duplikáljuk az oldalunkat, legfeljebb átirányítással éljünk).

Léteznek egyéb gyakori végződések (.net, .info, .me, stb.), és lehet a második és a legfelső szintű tartományokat együttesen lefoglalni (.co.hu, .bolt.hu, .hotel.hu, stb.). Természetesen mindegyiknek megvan a maga rendeltetése, ami sok esetben egyértelmű (például a .yoga esetében), így a .net eredetileg az internetes szolgáltatóknak, a .com a profitorientált cégeknek készült, de mindegy, hogy mi volt az eredeti elképzelés: a népszerű végződésekre, miután ellepték a felhasználók, a való élet hozta az új szabályokat (a .org máig kifejezetten nonprofit szervezeteknek van jellemzően, de miután nemrég eladták a tartományt, kétséges, mit hoz a jövő).

Vagyis mindegy, hogy milyen TLD-t mire szántak, a lényeg, hogy most mire használják. Egy sztárvégződéssel nem nyúlhatunk nagyon mellé, de egy másikkal például kelthetünk rossz benyomást. Vannak olyan TLD-k, amiket csak a tiltás elől menekülő oldalak választanak, miközben az egyik leszedett helyről ugrálnak a másikra. Ilyet választani nagy hiba lenne.

Ha szeretnénk egyedi TLD-t választani, egyeztessünk szakemberrel, mert egy jó választás kiemelhet minket a versenytársak közül, egy rossz választás pedig a megbízhatatlan oldalak közé sorolhat minket a felhasználói szemekben.

Természetesn akadnak kivételek, amik kis kreativitással vagy jó marketinggel könnyen használhatóak (.club, .tech, .blog), és fontos azt is látni, hogy a jelenlegi trendek csak időlegesek. Lehet, hogy a következő generáció megunja majd a telített piacot, és választ magának olyan végződést, amivel egyrészt újít, frissességet hoz a megszokott TLD-k világába, másrészt könnyen megkülönbözteti magát a… boomerektől.

Összefoglalva: nem érdemes már kulcsszavas domainnevet választani, a keresőt nem érdekli. Így aztán értelmetlen lett az is, hogy az adott kulcsszóra épülve különféle TLD-ket foglaljunk le (kipufogóhegesztés.hu, kipufogóhegesztés.info, kipufogóhegeszt.es), így próbálva előrekerülni a találati listán. Inkább ajánlott egy jó, könnyen megjegyezhető, egyedi márkanevet kitalálni, és erre vonatkozóan a legnagyobb TLD-ket együttesen lefoglalni. Kiválasztani azt, amelyiken terület alapján tevékenykedünk, a többit pedig átirányítani.

 

A TLD elnevezés a top-level domain, vagyis legfelső szintű tartományra utal. Azt jelenti, hogy amikor a DNS, vagyis a domain név szerver elvégzi az általunk beírt név feloldását, vagyis IP címre fordítását, az általa hierarchikusan látható tartományok közül ez a legmagasabb szintű. Mondhatjuk úgy is, hogy ezzel kezdi.

A DNS a névfeloldást jobbról balra haladva végzi el, a legfelső szintű tartomány után a második szintű tartományt kérdezi le, “rackforest”, és ezzel ebben az esetben véget is ér a folyamat. Minden címke a tőle jobbra található címke aldomainje, így a portal.rackforest.com webcímben a “portal” a “rackforest” aldomainje, ahogy a “rackforest” a “com” TLD aldomaije. Így a www is aldomain, bár ma már több zavart okoz, mint hasznot, az ide érkező látogatókat már át szokás irányítani a www nélküli címünkre.

 

RackForest szolgáltatások:

Tárhely bérlés

VPS bérlés

Dedikált szerverbérlés

Szerver hoszting

További cikkek: