Miért éri meg a szoftver bérlés vásárlás helyett?

Ha valaki úgy dönt, hogy saját szerver helyett inkább bérel egyet, vagy a még ennél is olcsóbb VPS-en kezdi el futtatni a saját alkalmazásait, hogy az adatok és a folyamatok biztonságban legyenek, még akkor is szembe találja magát egy kihívással, amit neki kell elintéznie: a szoftver! A szoftver bérlés mellett pedig több nyomós indokunk is van.

Ha valaki szervert vagy VPS-t (virtuális magánszerver) bérel, akkor egy nagy terhet máris levesz a válláról: nem kell törődnie a felmerülő hardveres problémákkal, kérdésekkel, erre van az a rengeteg mérnök, rendszergazda, akik a havidíjért cserébe bérgépeknél két órán belüli hardvercserét ígérnek, és a felmerülő problémáknál is csak az emailt kapjuk, hogy mennyi idő alatt oldották meg azt. Így marad energia arra, ami a cégünk főtevékenysége, nem kell az infrastruktúrán aggódni.

Azonban a VPS-re és a bérgépre is magunknak kell megvásárolnunk, majd telepítenünk azokat a szoftvereket, operációs rendszereket, amikkel dolgozni akarunk. Ez még mindig egy nagyobb kiadás az elején, hiszen egy Windows 150-200 ezer forint, egy SQL szerver több százezertől több millió forintig terjedhet, és akkor még nem beszéltünk az olyan apróságokról, int az Exchange vagy az Office.

A Rackforestnél van lehetőség arra, hogy a szoftvert is béreljük a szerver mellett, akár egyetlen hétre, bizonyos esetekben pár száz forintért havonta.

Ennek mi az előnye? Ugyanaz, mint a szerverbérlésnek: egyrészt nincs egyszeri nagy költség, hanem az havonta, a bevételekből leírható módon keletkezik, és csak addig tart, ameddig szükségünk van az adott szoftverre. Ha új szoftver kell, csak csomagot váltunk, és onnantól azzal dolgozunk tovább. Óhatatlan ugyanis, hogy az újabb nagy kiadástól tartva a cég “bennragad” egy korábbi verziószámban, amivel a támogatások is csökkennek, illetve egy idő után a biztonsági réseket sem foltozza a gyártó.

Egy Windows Server 2016 Standard ára 160.000 forint, ha megvesszük, 2190 forint / hó, ha béreljük. Több mint hat évig bérelhetjük abból az árból, amit költenénk rá, hat év alatt pedig biztosra vehető, hogy új Windows verziót szeretnénk majd. Egy Office Professional ára 170 ezer forint, bérelve 8290 Ft / hó. Tehát több mint másfél évig béreljük, mire átfordulna a költség, és elkezdene “többe kerülni”, bár fontos kiemelni, hogy ebben az esetben a telepítés és frissítések továbbra is a mi gondunkban voltak. És addigra lehet, hogy új Office-vezió lesz elérhető, aminek az előnyeit várhatóan szeretnénk élvezni akkor is.

A másik hatalmas előnyt pedig már el is árultam az előző bekezdésben: nem kell foglalkoznunk a szoftver telepítésével, frissítésével, ezt elvégzik Ön helyett, a havidíj ezt tartalmazza.

Úgy gondolja, hogy bérelné a szoftvert a szerveréhez, vagy egyben szeretné levenni a terhet a válláról, és szervert plusz szoftvert is havidíjban fizetne? Válasszon szolgáltatásaink közül, vagy keresse kollégáinkat, akik segítenek eligazodni.

RackForest szolgáltatások:

Tárhely bérlés

VPS bérlés

Dedikált szerverbérlés

Szerver hoszting

További cikkek:

Domain név