Milyen szervernek egy új Mac Pro?

Az új Mac Próról írtuk, hogy félreértésre adhat okot. Annak ellenére, hogy hosszú idő óta ez az Apple első olyan számítógépe, amiből kiadtak rackelhető változatot – és nem más gyártóknak kell hozzá ilyen megoldást gyártani -, mégsem azért készült, hogy hagyományos szervercélra, például webszerverként használják. Stúdiók számára tervezték így, hogy bekerülhessen az amúgy is rackelhető feldolgozók, audioeszközök közé.

 

Szervertermekbe is építhető az Apple új workstationje – Mac Pro

 

Ennek ellenére egy cég betette a szerverek közé, hogy ezzel szolgálja ki az ügyfeleit.

A Macstadium kifejezetten Mac-eket pakol szervertermekbe, majd ezeket bérszerverként vagy private cloudként kínálja az ügyfeleknek, havidíjért. Az árazásuk is így alakul: vagy egy dedikált Mac minit kapsz, amin futtathatod az alkalmazásaidat, vagy egy enterprise private cloudot bérelsz, meghatározott erőforrásokkal.

A Mac minik inkább fejlesztőknek jöhetnek jól, akik helyben fejlesztik a kódot, tesztelni pedig küldik a feladatokat a távoli gépre. Erre egyébként 12 másik operációs rendszert is feltesznek, és bármit virtualizálnak, USA-ban és Európában található szerverteremben. A nagyobb teljesítményhez azonban egy rakás 2013-as Mac Prót is bepakoltak annak idején, a minik azonban sokkal újabbak, 2018-asok. Ezek mellé tettek be egy új, 2019-es Mac Pro Servert.

Az első benyomások nagyon pozitívak voltak, a behelyezést a vajas tubushoz hasonlították. A Rackforest rendszergazdáinak – noha nem volt még a kezünkben egy példány sem egyelőre – különösen tetszik a rés a ventilátorok és az első rács között, illetve a memória bővítését lehetővé tevő alsó szervíznyílás. A redundáns táp azonban nagyon hiányzik. Aztán lefuttatták az első teszteket.

 

Ebből lehet látni, hogy háromféle Mac minivel, kétféle Mac Próval hasonlították össze Wikipedia iOS buildjét, valamint NodeJS-t futtattak 4 szálas és 24 szálon futó feladatokhoz. A táblázatban a lefutás ideje látható, minél kisebb, annál jobb.

24 szálon futó processzek esetén a Mac Pro előnye már megmutatkozik: kétszer olyan gyors, mint az utána következő leggyorsabb vas, egy régi Mac Pro. A mért számokban egyébként nincs meglepetés, egyszálas alkalmazások teljesítményét nagyjából az órajel határozza meg (időben nem túl távoli processzorok esetén). Szinte az összes tesztben az jött ki, hogy az új Mac Prónak csak akkor van értelme, ha az alkalmazás támogatja a sok magot, és a vásárló megveszi a 12 vagy 16 magos CPU-t.

A nagyobbik, i7-es Mac mini jól láthatóan szuper ár/teljesítményt ad a kisebb fejlesztőknek, akik nem küldenek rá sok feladatot a vasra. A legdrágább Mac mini a táblázatban 860 ezer forint körüli, ha 256-os SSD-vel számolunk. Az új Mac Pro pedig 3,2 millió forint.

Az új Mac Prónak mi akkor látjuk értelmét, ha a felhasználó ki tudja használni a bővíthetőséget, és telepakolja bővítőkártyákkal (stúdióban hang feldolgozás, rögzítés, stb.) vagy videógyártást, -feldolgozást végez, ahol jól jön a sok mag. Esetleg megveszi az Afterburner kártyát a ProRes gyorsítás miatt.

 

RackForest szolgáltatások:

Tárhely bérlés

VPS bérlés

Dedikált szerverbérlés

Szerver hoszting

További cikkek:

Miért éri meg szoftvert bérelni a vásárlás helyett?

A legjobb számítógép könyvelőknek: egy Windows VPS szerver

Hogy tudjuk megfékezni az adatközpontok energiaéhségét? DDR5-tel? ARM-mal?

internet