Fenntartható céges home office munkavégzés? Így csináld

A járvány miatt most nagyon sok cég kényszerült rá, hogy villámgyorsan megoldja az otthoni munkavégzést, akár fel volt rá készülve, akár nem. Sok helyről hallottuk, hogy a távmunka megszervezését, technikai megoldásait rábízták az egyik random alkalmazottra, akinek épp annyi előképzettsége volt ehhez, mint bármelyik másik alkalmazottnak. A félinformációk miatt mi is hozzájárulunk a kérdések csökkentéséhez, és leírjuk, szerver oldalról mi kell egy sikeres átálláshoz.

Tegyük fel, hogy a munkahelyen adott egy vagy több  szerver, ami eddig a munkahelyi gépeket látta el. Esetleg eleve egy távoli szerver végezte el ezt a feladatot. Adott minden munkatárs számára egy otthoni számítógép vagy laptop. Bármelyik esetről is van szó, kapcsolatot kell létesítenünk a fenti állomások között, mégpedig titkosított csatornát. Mégsem szelfiket osztunk majd meg, és nagyon fontos, hogy ne tegyük ki a koronavírus miatt a cégünket könnyű adatlopásnak.

A szerver oldalon kell mondjuk egy VPN szerver. Ez hozza létre a virtuális belső hálózatot a távoli gépekkel, és ez végzi el a titkosítást. Fontos, hogy a VPN szerver számára rendelkezésre álljon nagy sávszélesség, hogy a hirtelen sokfelől érkező kéréseket feldolgozza, és kell az is, hogy maga a szerver nagyobb teljesítményű legyen, hogy a kommunikáció mellett a folyamatos titkosítást is gyorsan el tudja végezni. Ha nem akarunk most szembesülni a kellemetlen tapasztalatokkal, javasoljuk, hogy a szervert “vigyétek be” egy jó szolgáltatóhoz – például a RackForesthez -, és kérjetek tőlünk egy VPN szervert. Biztosan nem lesz gond sem a sávszélességgel, sem az erőforrásokkal. Bérszerver esetén két óra alatt elvégezzük a hardvercserét, vagyis nincs szükség külön rendszergazdára, aki nálunk felügyeli az egészet. Ha vége a járványnak, könnyen felbontható a szerződés, és az egészet így olcsóbban megússzuk, mintha a bénázás miatt a cég teljesítménye romlana még tovább elkerülhető technikai okok miatt.

A másik oldalon, tehát a munkatársaknak otthonra kell stabil és gyors net. A leggyorsabban megvalósítható netkapcsolat mobil társkártyákkal, és SIM-kártyával működni képes routerekkel is kivitelezhető, ekkor a cég előfizet a társkártyákra, megveszi a routereket, és ezekkel azonnal létrehozható internetes kapcsolat bárhol, ahol a munkatárs épp dolgozik (vagy épp ott reked).

Ha a kapcsolat feltételei adottak, akkor már csak az a kérdés, hogy milyen szoftveren keresztül érjük el a belső erőforrásokat. Ha a benti rendszer böngészőből fut, akkor készen is vagyunk: a böngésző mindenhol ugyanúgy fut, a VPN-nel megvalósul a biztonság és a kapcsolat.

Más a helyzet akkor, ha egy külön alkalmazást – például egy könyvelő, CRM vagy más menedzsment programot – futtatunk, és ezt használják a munkatársak. Ebben az esetben nem elég a VPN, ún. Remote Desktop futtatására van szükség, így érhetjük el a “benti” alkalmazást. Ha maga a program eleve egy szerveren fut, akkor könnyű a helyzetünk, a távoli asztali kapcsolattal eléri mindenki. Ha a program nem szerveren, hanem asztali gépeken fut, az sem probléma, de fontos, hogy a Windows 10-nek csak a Pro verziója képes remote access kapcsolat felállítására. Vagyis ha nem ilyen van az adott gépeken, gyorsan frissíteni kell Próra.

Segítünk mindenkinek, aki nem tudja, mi lenne neki a legjobb megoldás. Segítünk, hogy a cég átálljon távoli és biztonságos kapcsolatra, és ehhez nem feltétlenül kell vagyonokat kifizetni. Hívjatok minket!

internetdomain