Hogyan indítsuk be első vállalkozásunk online megjelenését? – 1. rész – Domain

Egy újdonsült vállalkozó sokszor megijed azoktól a feladatoktól, amiket az online jelenlét kialakítása követel meg tőle. domain , tárhely, weboldal, logó, grafikai anyagok, közösségi oldalak, és még lehetne folytatni, mi mindenről kell gondoskodni ilyenkor. Kit keressek meg? Kinek kell fizetni, és mennyit? Egy rakás kérdés adódik, amire nem tudjuk a választ. Valaki tud jó kenyeret sütni, valaki autót szerel remekül, megint más tökéletesen takarít, miért kellene ezek mellett értenie a fentiekhez is? Ebben a sorozatunkban nekik segítünk: úgy magyarázzuk el az alapfogalmakat, hogy mindenki megértse, és tudja, holnap kit kell megkeresni, és mivel. Lépésről lépésre megmutatjuk, hogy épül fel egy profi webes megjelenés.

Az első feladatunk a domain kiválasztása és megvásárlása. Ez annyira az első feladatunk, hogy ideális esetben még a cégünk megalapítása előtt elővesszük a kérdést: mi legyen a kiválasztott domain?

Mi is a domain? Amikor valaki meg szeretné látogatni a weboldalunkat, egy szöveget ír be a böngésző címsorába. A Rackforest esetében a “rackforest.com” egyértelműen rámutat egy adott szerveren tárolt weboldalra. Amikor a rackforest.com-ot beírjuk, az így elküldött szöveget egy fordító kapja: ez a DNS, a Domain Név Szerver. Ez a szerver – valójában többen vannak – tudja, hogy az adott névhez milyen IP cím tartozik, majd az IP címet továbbküldve megtalálható az ott tárolt fizikai adatok. Képek, szövegek: jelen esetben egy weboldal.

A domain hierarchikusan épül fel, a rackforest.com névben a hierarchiában legmagasabb szintű tartomány (TLD, Top Level Domain) a “.com”. Hogy mi legyen a saját oldalunk TLD-je, ezt is nekünk kell eldönteni, egy korábbi posztunkban már foglalkoztunk a témával. Az esetek nagy részében a .hu lesz az ideális.

De mi legyen a hierarchia következő eleme, a .hu vagy a .com előtt, milyen nevet válasszunk saját magunk online jelenlétének? Ez a nehezebbik rész, ugyanis nagyon sok név foglalt már. Hiába választunk ki vállalkozásunknak egy jó nevet, nem biztos, hogy az adott név még szabad. Nagyon sok jó nevet lefoglaltak már anélkül, hogy használnák: vagy azért, mert később használni akarják, vagy mert el akarják adni az olyanoknak, mint mi. Akiknek pont az a cím kell.

Ezért fontos, hogy már akkor figyeljünk az elérhető domainekre, amikor a vállalkozásunk nevét választjuk ki. Lehet, hogy azért nem A-t választjuk cégnevünknek, hanem B-t, mert B elérhető domainnévként is. Van olyan is, hogy egy egyszerű módosítással már elérhetővé válhat a kedvenc jelöltünk is. Ha például az általunk kiválasztott név a leendő kozmetikai stúdiónknak a Papagáj, de a papagaj.hu már foglalt, akkor megpróbálhatjuk hozzáírni a tevékenységi körünket: papagajkozmetika.hu. Ha a papagaj.hu címen szintén egy kozmetikai cég szerepel, akkor nem javasolnánk egy ilyen húzást, de amennyiben a nevünket egy más versenytárs sem birtokolja – sem jogilag, sem domain téren -, akkor belevághatunk.

A kiválasztott domain név megjelenik szórólapjainkon, hirdetésekben, úgyhogy a helyes választásnak van egy ilyen vetülete is: profibbnak tűnik az a cég, aki tudott magának megfelelő domaint választani (tehát nem a papagaj126444.hu lett a címe). Ugyanez igaz az email-címre is: a tárhelyszolgáltatótól kaphatunk email címet és tárhelyet is (erről részletesen a következő posztban), így könnyedén létrehozhatunk @papagajkozmetika.hu-s email címeket is. Ezek szintén jobban festenek egy nyomtatott anyagon, vagy feladóként a levelezőprogramban, mint egy [email protected], elrettentő képződmény.

Ha nem akarunk a vállalkozásnak külön brandet kialakítani, a domain lehet a saját nevünk is, főleg ha hangzatos a vezetéknevünk. Itt a weboldal nem fejez ki márkát, legfeljebb énmárkát. Kreatívok például sokszor járnak el így, illetve előfordul, hogy a vezetéknevüket alakítják át cégnévvé, Törley, Koch stb. (Egyébként nem csak jogi személyiséggel rendelkező társaságok, de egyéni vállalkozások is elnevezhetőek, elláthatóak márkanévvel, így bárki előtt nyitva az út, hogy mégis válasszon).

Sokszor hallottuk már, hogy kezdő vállalkozók megijednek magától a domain regisztrációtól, de szeretnénk mindenkit megnyugtatni: ennél egyszerűbb és olcsóbb feladatuk nem lesz a cég alapítása során. Bemutatjuk, mit kell tenni, lépésről lépésre. Először is keressünk fel egy domain adminisztrátort. Érdemes ezt ott megtenni, ahol végül a tárhelyünk, weboldalunk is lesz, hogy egy céggel tudjunk a későbbiekben mindent intézni. A RackForest domain keresőjével könnyen és egyszerűen megnézheted, hogy az általad kiválasztott domain név foglalt-e. Természetesen ezt követően be is tudod regisztráltatni a domaint.
domain_kereso

Itt leellenőrizhetjük a szabad domaineket. A szövegmezőbe akár több domain nevet is írhatunk, vesszővel elválasztva, így egyetlen kereséssel láthatjuk egy hosszú listán, hogy a sok-sok esélyes domain közül, amit választanánk, mi szabad és mi nem. Ha egy domain név szabad, egy gombnyomással már meg is rendelhetjük: az első két év 2990 Ft + ÁFA, ez azt jelenti, hogy legközelebb két év múlva kell fizetnünk a névért, akkor egy éves hosszabbítás 1990 Ft + ÁFA lesz várhatóan. Fontos, hogy figyeljünk a szolgáltatótól kapott díjbekérőkre, lejáratról szóló emailekre, mert ha elmulasztjuk, a domainnevünk felszabadul, és más szerezheti meg. A weboldalunk ekkor is megmarad, csak többé nem érhető el az adott domainnév segítségével, a korábbi nevünk alatt a konkurencia létrehoz egy hasonló weboldalt, és a korábban hozzánk látogató állandó vevőinket pedig megszerzik.

Ha egy domainnév, amit kinéztünk magunknak, foglalt, nem tudunk sokat tenni. Legtöbbször a legcélravezetőbb, hogy nem választjuk azt. Ha mégis nagyon kell, két lehetőség van: megvásároljuk azt a domain tulajdonosától, vagy megvárjuk, hogy lejárjon, vagy véletlenül elfeledkezzen róla a tulajdonosa (nemfizetés esetén még egy ideig van lehetőség rendezni a regisztrációt, így nagyon el kell feledkezni ehhez mindenről).

Hogyan tudjuk meg, hogy mikor jár le egy domain, vagy hogy kié?

Ehhez használjuk a whois.org oldalt. Itt rákeresve a kérdéses domainre láthatjuk a regisztráló adatait. A Registry Expiry Date sorban megadják a lejárat idejét, tehát azt, ameddig a tulajdonos rendezte a foglalást. Ideális esetben itt találhatunk kontakt email-t vagy telefont, ami ritka, de ha valaki árulja a domaint, akkor van esély arra, hogy ezen keresztül megtaláljuk.

Már csak egy téma maradt ki: az átirányítás. Lefoglalhatunk – és érdemes is – több hasonló domaint (példánkban a papagaj.hu és papagajkozmetika.hu, papagajkozmetikus.hu egyszerre), majd kiválasztjuk, melyik lesz a tényleges címe a weboldalunknak. A többit egyszerűen átirányíthatjuk az általunk kiválasztottra – ezt a domainnév regisztrátor teheti meg, tehát az, akitől megrendeltük a regisztrációt. Az is lehet, hogy valaki egyelőre nem akar weboldalt, csak Facebook oldalt. Ilyenkor szintén érdemes már előre lefoglalni a domaint (hiszen csak néhány ezer forint két évre), és átirányítani a Facebook vagy Instagram oldalunkra. Ilyenkor bátran hirdethetjük a saját tulajdonunkban lévő domaint, mert bármikor dönthetünk úgy, hogy az ne a Facebookra, hanem más helyre mutasson. A Facebook oldalunk ugyanis nem a mi tulajdonunk, azt bármikor törölheti egy harmadik cég, és onnantól nehezen találnak meg a vevőink. A nevünk a miénk, vigyázzunk rá.

Összefoglalva: Nem kell félni a domain név regisztrációtól, sőt érdemes nagyon korán megtenni, akkor is, ha nem tervezünk egyelőre saját weboldalt. A helyes név kiválasztásával kellő időt töltsünk. Ott regisztráljuk a domain nevet, ahol később várhatóan a weboldalunk is lehet.

A következő részben a tárhelyekkel, tárhelyszolgáltatókkal foglalkozunk, vagyis feltesszük a kérdést, hogy hogyan intézzük el, hogy fizikailag elérjenek minket a weben.

home office