Hogyan indítsuk be első vállalkozásunk online megjelenését? – 2. rész – Tárhely

Első vállalkozásod elindításához, most a megfelelő tárhely kiválasztásában segítünk.

Egy újdonsült vállalkozó sokszor megijed azoktól a feladatoktól, amiket az online jelenlét kialakítása követel meg tőle. Domain, tárhely, weboldal, logó, grafikai anyagok, közösségi oldalak, és még lehetne folytatni, mi mindenről kell gondoskodni ilyenkor. Kit keressek meg? Kinek kell fizetni, és mennyit? Ebben a sorozatunkban ezekben segítünk: úgy magyarázzuk el az alapfogalmakat, hogy mindenki megértse, és tudja, holnap kit kell megkeresni, és mivel.

Az első feladatunk volt a domain kiválasztása és megvásárlása, erről az előző posztban írtunk. Domain nevünk tehát már van, a kérdés az, hogy minket kereső, a domain nevünket a böngészőjükbe, mobiltelefonjukba beíró ügyféljelöltet pontosan hová irányítsa a rendszer. Ha valaki a rackforest.com-ot beírja, a név egy számsorrá alakul, ami pontosan rámutat egy budapesti helyszín egyetlen szerverére, azon belül pedig egy weboldalra. Ahhoz, hogy ez a folyamat velünk is lejátszódjon, kell egy tárhely (esetleg virtuális szerver vagy külön, dedikált szerver), amire a név mutat, és ami betölti mindazt, amit meg szeretnénk jeleníteni az ügyfélnek.

Egy hasonlattal élve, ha a domain név a rendszám, akkor a tárhely olyan, mint egy parkoló a leendő autónk számára. Még nincs autónk, de ezek a lépések szükségesek ahhoz, hogy rátérjünk a kocsikérdésre. Először pedig azt kell eldöntenünk, hogy milyen parkolót válasszunk. Elég egy sima, egyszerű, vagy olyan autónk lesz, aminek luxusparkoló dukál. Lássuk.

Kezdő vállalkozások legtöbb esetben weboldallal kommunikálnak az ügyfelek felé. Sokan csak egy Facebook-oldalt állítanak be, és úgy gondolják, ezzel már mindent megtettek, ami szükséges. Ez azonban komoly vállalkozásoknak nem elég, ők csak kiegészítésként vannak jelen a közösségi oldalakon. Kell, hogy egy cég rendelkezzen saját tulajdonú online megjelenéssel, és ne egy közösségi szolgáltató egyenmegoldásaiból összeállított, bármikor megszüntethető, ezáltal minket az internetről eltüntető megoldással számoljon. Aki csak Facebookban gondolkozik, az úgy dönt, hogy nem vesz saját autót, sem parkolót, sem rendszámot, hanem minden nap kölcsönkéri a szomszéd vállalkozás 16 éves használt autóját, mert megígérték, hogy bármeddig használhatja, ráadásul ingyen van.

Mit árul el ez erről a vállalkozóról?

A általában a cégeknek elég egy őket bemutató lap, amin minden fontos információ, kép, vagy akár szakmai blogposztok jelennek meg. Ilyen esetben, főként ha a weboldalunk nem számít kirívóan magas látogatottságra, elegendő egy olcsó tárhelyszolgáltatás megrendelése (napi 100 látogató üzletvitel szempontból már sok esetben megfelelőnek számít, mégsem terhel le egyáltalán egy szervert).

Ha valaki például egy nagy webshopot üzemeltet, annak már sokkal nagyobb teljesítmény kell, egy vagy több saját vagy bérszerverre vagy szüksége. Ilyenkor egyetlen – vagy több – erős számítógép dolgozik éjjel-nappal csak azért, hogy ez az egy cég ügyfeleit kiszolgálja. Aki ennél kisebb teljesítményt igényel, VPS-t, vagyis virtuális magánszervert kér, ilyenkor egy erős szerver el tud látni több kisebb céget, több VPS-t, amiknek mégis jól elkülöníthető erőforrásaik vannak. Mintha saját szerverünk lenne, de csak logikai értelemben. A tárhely pedig, a hierarchia legalján szereplő megoldás, szintén egy nagy szerver egy kisebb szelete, de itt már nem gazdálkodhatunk magunk számunkra kirendelt erőforrásokkal. Ez nem jelenti, hogy nincsenek erőforrások, csak azt, hogy nem rendelkezhetünk velük egyedüliként: mindig annyi jár nekünk, amennyire épp szükségünk van. Ez a legtöbb cégnek egyébként nemhogy hátrány, de előny: egy gonddal kevesebb.

tárhely

A legtöbb cégnek bőven elég a tárhely.

A RackForestnél minden tárhely egyébként SSD-alapú. Ez nagyon sokat számít: az elavult és lassú merevlemezek helyett olyan gyors tárolókról megy az írás-olvasás, hogy a weboldalunk a konkurenseknél gyorsabban betöltődik az érdeklődőknek, ami manapság nagyon is fontos szempont. Az Amazon webes áruház kiszámolta, hogy amennyiben egy másodperccel lassabban töltődik be egy oldal, az évente 1,6 milliárd dolláros kiesést jelent a cégnek – mert az emberek nem várják meg a plusz egy másodpercet, inkább elkattintanak, és keresnek valaki mást.

A RackForest legolcsóbb tárhelye évente 3800 forintba kerül (ez is SSD-s). Ezért az előfizető kap egy gigabájtnyi tárhelyet, 768 MB fizikai memóriát (memórián nem osztoznak az ügyfelek, a biztoság miatt), összesen 5 hozzárendelhető domaint (nem egy, de egyből öt különféle oldalt “parkolhatunk be” a helyre), valamint korlátlan email-postafiókot. Ez utóbbi azt jelenti, hogy ha a weboldalunk a valami.org, akkor beállíthatunk magunknak néhány gombnyomással egy [email protected], egy [email protected], egy [email protected], egy [email protected] meg akármennyi hasonló, saját email-címet.

Itt azt kell meggondolni, hogy mennyire elég egy gigabájt. Egy weboldal nem kimondottan sok képpel is elfoglalhat egy-kétszáz megát, de ha a nekünk címzett ajánlatkérésekre minden esetben emailben kiküldünk egy egy megás pdf-anyagot (a kimenő leveleket is tárolja a szerver), akkor elég gyorsan betelik. De nem gond, mert kezdhetünk a legolcsóbbal, és felfelé váltunk, amennyiben erre szükség van. Esetleg gyakran törölgetjük a postafiókban tárolt leveleket, bár ennél jobban megéri kifizetni egy-kétezer forintot pluszban.

A domain-név és a tárhely lefoglalása tehát megvan, és egyáltalán nem fájt. Általában ezt a kettőt ugyanannál a szolgáltatónál érdemes intézni, és megvan alapesetben 6-7 ezer forintból (a RackForestnél nettó 2400 forint két évre egy .hu domain, az 1 gigabájtos SSD-s tárhely pedig 3800 Ft + ÁFA / év). A következő részben végigvesszük a következő lépéseket: kialakítjuk a cégünk vizuális megjelenését, hogy aztán nekiugorjunk végre a weboldalunknak.

 

RackForest szolgáltatások:

Tárhely bérlés

VPS bérlés

Dedikált szerverbérlés

Szerver hoszting

További cikkek:

Hogyan válasszuk ki a TLD-t, vagyis domain végződést?

MELYIK TÁRHELY CSOMAGOT VÁLASSZAM?

Hogyan tehetem biztonságosabbá a weboldalamat?

tárhely