Miért különleges a RackForest szünetmentes tápegység megoldása?

Mérnöki találékonysággal sikerült az UPS (szünetmentes tápegység) hatékonyságát maximalizálni szervertermünkben.

“Természetesen van UPS, ami biztosítja az összes szerver működését, míg a dízelaggregát elindul” – ismerős állítás? Mindenki, aki komolyabb szervertermet üzemeltet, ezt a mondatot elmondhatja az érdeklődőknek, akik így nyugtázhatják, hogy biztonságban van a szerverük. De tényleg elég az, amit ez a mondat nyújt?

Korábban már többször írtuk, hogy a RackForest egyrészt egy magasabb biztonságra törekedett mindig is, amit nálunk extrém magasra is lehet emelni, mindehhez pedig a nagyokra nem feltétlenül jellemző rugalmasság, és elfogadható árú szolgáltatások társulnak. És azt is írtuk, hogy megszállottjai vagyunk az olyan okos megoldásoknak, amik kicsi beruházást követelnek, mégis nagyobb biztonságot adnak.

Nehezen elmagyarázható biztonságot, mert ilyenkor mindig meg kell érteni, miért döntöttünk úgy. Ez is egy olyan poszt, ami elmagyarázza.

Szóval az UPS-ek. A legtöbben nem tulajdonítanak neki nagy szerepet, hiszen nyilvánvalóan úgy méretezték, hogy elvigye a hátán a termet, és azt is csak addig kell neki, amíg a dízelaggregát elindul, és elkezd termelni – 30 másodpercig. Az áramszolgáltató és a dízelmotor közötti üresjáratot hivatott kitölteni, csak menni fog neki, nem?

Persze tételezzük fel, hogy a hosztingcégnek van dízelaggregátja. Ez sem evidens, a mi irodaházunkban van összesen öt gép, és kábé húsz szolgáltató.

Aztán induljunk ki abból, hogy egy szerver redundáns tápegységgel rendelkezik-e. Eleve két külön helyről jön az áram A és B oldalra, így rögtön adódik a kérdés, hogy akkor most melyikre kössem az UPS-t? Egy olcsóságra hajtó szerverteremben a válasz az, hogy vagy A, vagy B. Ezzel máris nagy veszélynek teszik ki az ügyfeleket, sőt, még egyéb különös jelenségeket is tapasztalhatnak.

Ha egyetlen UPS-köröd van, az egyik betápon, akkor megvalósul egy bizonyos fokú biztonság, de ez nem elég magas. Ha például egy feszültségtüske azon a körön elégeti a szünetmentes tűzjelzőjét, akkor hiába van UPS-ed, mert nem fog elindulni.Tartalék nincs. Ha pedig nem indul el áramszünet esetén, akkor már hiába indul el a dízelaggregát, mire átvenné a szerepét, addigra minden szerver leállt. Annál rosszabb szcenárió pedig nincs.

A Supermicro szerverek egy típúsánál ezentúl van egy olyan tulajdonságuk, hogy ha duál betápot várnak, de csak egy helyről kapnak áramot, visszaskálázzák a processzort. Így ha valakinek az A betápon nincs UPS, de B-n van, és A-n elmegy az áram, akkor hiába kapcsol át a rendszer B-re, a rendszer visszaskáláz. Érzékeli, hogy két lábon kellene állnia (két fizikai bekötés van), de csak egyik működik: leveszi a teljesítményt. Ha ilyenkor fizikailag kihúzzuk A betápot, akkor megint visszaáll minden a rendes kerékvágásba, de ekkor már tartósan csak egy lábon állunk.

A RackForestnél természetesen A+B betápon is van UPS, de aki ismer minket, tudja, hogy itt nincs vége a történetnek.

Az akksik ugyanis minden UPS esetében sorba vannak kötve. Na most nálunk mind A, mind B kör UPS-e további három körre osztott. Ha tehát egy akksi elszáll, akkor az adott betápon sem veszítjük el a szünetmentesünket, csupán a kapacitás 33%-át. Nem 13, hanem kábé 9 percig bírja majd a rendszer. De utána még mindig ott van a másik oldal UPS-e (ha mindkét helyről érkező áramszolgáltatás megszűnik). És bőven elindult a dízelaggregát.

De itt sem álltunk meg.

Szünetmentes körönként tehát három vezérlő kellett. Ilyenkor, mikor egyszerre hármat kell rendelnünk egyazon típusú vezérlőből, egyszerű lenne egyazon márkából rendelni hármat, és kész. Csakhogy ekkor ugyanabból a szériából kaphatunk három tök egyforma darabot, ami kábé egyszerre is megy majd tönkre. Mi Emerson és Delta vezérlőket vegyesen használtunk, pontosan azért, hogy nehogy egyszerre kelljen cserélni őket, így gyakorlatilag plusz költség nélkül emeltük a rendelkezésre állást.

És itt sem álltunk meg.

Végül a dízelaggregát. Abból sem szeretjük, ha csak egy van, így az egyik helybeli szolgáltatóval megállapodást kötöttünk: ha egyikünknek valamiért nem indul a dízelaggregát, akkor átáll az övére a rendszer (azt is bírni fogja, mert úgy méreteztük). Ugyanígy a mi dízelünk is az ő szervereiket hajtja, ha náluk valamiért nagy a gáz. Ez sem került annyi pénzbe, mint egy második aggregát, nem kell kifizetnie az ügyfeleknek egy dupla beszerzést, mégis megkapják, mint egy tényszerűen meglévő plusz rendelkezésre állást.

Figyeltünk tehát arra, hogy mindkét betápunkon minden körülmények között legyen áram, akkor is, ha az egész kerület áram nélkül marad, és közben elszállt mindkét UPS-ünkben egy-egy (vagy akár még több) akkumulátor, és a dízelaggregát akkor is átvegye az ellátást, ha közben a folyamatosan karbantartott és lepróbált dízelaggregát is elromlana épp akkor – átállunk a partnerére. Közben még csak teljesítménycsökkenést sem tapasztalhat senki.

Mi így szeretjük.

RackForest szolgáltatások:

Tárhely bérlés

VPS bérlés

Dedikált szerverbérlés

Szerver hoszting

További cikkek:

Hatalmas feszültség gyülemlett fel a kábeles internet szolgáltatásokban

domain