5 indok, amiért fontos weboldaladról biztonsági mentést készíteni

Képzeld el azt a szituációt, hogy reggel felkelsz, megiszod a kávéd, bekapcsolod a laptopod, felmész a weboldaladra és azt látod, hogy feltörték. Ilyen esetekre van egy terved? Legtöbb esetben azonnali és hatékony megoldás lehet, ha van biztonsági mentés weboldaladról.

Mi az a weboldal biztonsági mentés?

Weboldalad biztonsági mentése az egyik legalapvetőbb és legfontosabb tényező biztonság szempontjából. Ennek lényege, hogy bizonyos időközönként, vagy nagyobb módosítások/változtatások esetén készítesz egy mentést akár egy külső meghajtóra, szerverre, így bármilyen katasztrófa esetén vissza tudod állítani weboldalad eredeti állapotát.

Sok olyan szándékos, vagy véletlen szerű tényező van, ami teljesen tönkre vághatja a weboldalad.

Legyen az egy feltörés, vagy elhibázott beállítás/módosítás és oda lehet mindaz, amibe oly sok munkaórát fektettél.

5 tényező, ami miatt neked is fontos a biztonsági mentés

  1. Balesetek
  2. Weboldal feltörés
  3. Számítógépen tárolt biztonsági mentés
  4. Frissítés okozta hibák
  5. A hosting előfizetés lejár

1.Balesetek

Emberek vagyunk, így hibák mindig előfordulnak, ez sajnos elkerülhetetlen. Egy rossz gombra kattintva, egy fontos fájl kitörlésével akár az egész webhelyet tönkre vághatjuk. A legtöbb ember úgy gondolja a szolgáltató majd megoldja a problémáját. Igen, a legtöbb cég készít biztonsági mentést, de ezért sok esetben fizetni kell és van, ahol nem is keveset. 

biztonság_laptop

További fontos tényező, hogy a biztonsági mentések nem folyamatosan, hanem időszakosan történnek, így elképzelhető, hogy egy előző napi, vagy egy héttel ezelőtti állapot visszaállításával már nem sokat segít. Ezért fontos, hogy Te is készítsd biztonsági mentést, amikor az adott pillanatban szükségesnek látod.

2.Weboldal feltörés

A WordPress az egyik legnépszerűbb tartalomkezelő rendszer, az összes jelenleg interneten levő weboldal körülbelül 27 %-a használja ezt a CMS rendszert. Nyílt forráskódú, így bárki hozzáférhet a kódolásához.

Egy új WordPress frissítés során kijavított összes biztonsági rést ismerik a hackerek, akik ezt követően rosszindulatú programokat futtató robotjaikkal megfertőzik a nem rendszeresen frissített WordPress weboldalakat.

Amennyiben WordPress weboldalt használsz és régóta nem frissítettél verziószámot érdemes minél hamarabb megtenned, hogy elkerüld a kockázatot. WordPress frissítés előtt érdemes biztonsági mentést készíteni, így ha a frissítés után valami nem úgy működik ahogy kell, vissza tudod állítani az előző állapotot.

3.Számítógépen tárolt biztonsági mentés

Biztonsági másolatot tartani csak a számítógépen nem egy életbiztosítás. Ez egy elég bevált és sok esetben jól működő gyakorlat, de a számítógép háttértárolója a folyamatos használat miatt könnyen meghibásodhat, vagy az adat egy vírus támadás esetén is elérhetetlenné vállhat. A legbiztosabb módszer ha a számítógép mellett még egy plusz külső háttértárolón, vagy egy távoli szerveren helyezzük el a weboldal biztonsági mentését.

4.Frissítés okozta hibák

Előfordulhat, hogy az alapfájlok és bővítmények frissítése nem a várt módon megy, ilyen esetben a frissítést követően a weboldal akár teljesen használhatatlan állapotba is kerülhet. Épp ezért közvetlenül a frissítés előtt érdemes biztonsági mentést készíteni.

5.A hosting előfizetés lejár

Sokan nem gondolnak erre a problémára, de képzeljük el, hogy lejár a tárhely szolgáltatónál kötött előfizetésünk. Egy vagy több email elkerüli a figyelmedet és fizetés hiányában lekapcsolják a szolgáltatást. Természetesen ezt észreveszed, de az a kérdés, hogy mennyi idő elteltével és mennyi időnek kell eltelni, hogy újra visszakapcsolják a szolgáltatást? Ez egy vállalkozás esetén komoly bevételkiesést okozhat. Előfordulnak olyan esetek, hogy a leállítást követően törlik a felhasználó fiókját, így a weboldal adatokat is, biztonsági mentésből ezek nagy százalékban visszaállíthatóak, de legtöbb esetben fizetni kell érte. Ezért érdemes figyelni, hogy mikor kell megújítanod aktív tárhely, VPS vagy egyéb szolgáltatásod.

webshop