12 tárhely/szerver? Ilyen is létezik a RackForest Prémium Tárhely szolgáltatásával

A legolcsóbb, és a legkevesebb gondozást igénylő szerverbérlési forma egyértelműen az osztott tárhely szolgáltatás. Azonban amiatt, mert ez a legolcsóbb szolgáltatás, még nem biztos, hogy. feltétlenül lassabbnak is kel lennie a többi megoldáshoz – VPS-hez vagy bérszerverhez – képest.

A tárhelybérlés esetében felhasználási lehetőségek szűkösek, általában weboldalak futtatására használják az előfizetők, akiknek nincs feltétlenül igényük arra, hogy saját alkalmazásokat futtassanak. Persze a tárhelyek is kompatibilisek a WordPress, Joomla, Drupal tartalomkezelőkkel, a PHP keretrendszerekkel (Symfony, Laravel, Yii, stb.), valamint az egyedi fejlesztésű szoftverekkel is, annyira mégsem lehet rugalmas, mint egy saját virtuális vagy dedikált szerver.

A kis eléréssel rendelkező weboldalak üzemeltetői előszeretettel fizetnek elő tárhelyszolgáltatásra, hiszen ezzel nagyon keveset kell foglalkozni: miután a helyére kerül az oldal, a cPanel-en keresztül mindent beállíthatunk ezzel, valamint minden más egyébbel – például email-címeinkkel vagy FTP eléréseinkkel – kapcsolatban. Amennyiben kis forgalomról beszélünk, ez bőven elég számunkra (a RackForestnél egyébként minden tárhelyszolgáltatás SSD-vel jár, vagyis a lemezolvasási sebességgel sem lehet bajunk).

Mi van azonban akkor, ha mi pont egy egyszerű tárhelyszolgáltatást szeretnénk, de közben arra is vágyunk, ha szupergyors legyen a weboldalunk, webshopunk? Mi van akkor, ha nem bonyolítunk hatalmas látogatói forgalmat, de közben szeretnénk az ügyfeleinket prémium szolgáltatással várni, olyan gyors oldallal, amilyen nincs másnak? Muszáj valaminek, ami egyszerű, feltétlenül lassabbnak is lenni?

A RackForestnél ebből a gondolatból született meg a Prémium Tárhely szolgáltatásunk, ami épp az ilyen stratégiával rendelkező ügyfeleink számára alakítottunk ki. Ahelyett, hogy esetenként több száz ügyfél is helyet kapna egyetlen szerveren, a Prémium Tárhely esetében legfeljebb 12 (!) ügyfél osztozik egyetlen fizikai szerveren, akik ráadásul dedikált IP címet is kapnak. Mi nem fordulhat így elő?

  1. Nem fordulhat elő, hogy egy korábban kis forgalmú ügyfél hirtelen egyik napról a másikra elkezdi megterhelni a szervert, emiatt pedig átmenetileg veszélybe hozza a többi ügyfél weboldalának érezhető sebességét. Ilyenkor mi azonnal lépünk, és a megváltozott karakterisztikát beépítjük az elosztásba, de a hagyományos tárhelynél ez benne van a pakliban. Amikor azonban 12 ügyfél van egy szerveren, nem képzelhető el olyan eset, hogy bárki tevékenysége ilyen hatással lenne, már csak azért sem, mert minden ügyfél garantált, saját vCore-t, tehát virtuális processzormagot, valamint garantált memóriaelérést kap.
  2. Nem fordulhat elő, hogy amennyiben egy a szerveren lévő másik ügyfél online tevékenysége miatt ő IP-cím alapú kitiltást kap valahonnan, az a tiltás ránk is érvényes legyen. A dedikált IP-cím előnye a tárhelynél, hogy mindegy, kikkel kerülünk egy “vasra”, semmilyen hatással nem lehetnek ránk, még közvetve sem.

A Prémium Tárhely szolgáltatás egy egyszerű és nagyon könnyen megfizethető megoldástól (30 GB tárhely, 4 GB RAM, 1 vCore) egészen a tárhelyben egészen szokatlanul high-endnek nevezhető 4 vCore-os, 16 GB RAM-mal és 120 GB tárhellyel rendelkező megoldásig tart. Természetesen ezeknél is a cPanel felelős a funkcionalitásért, a Cloudlinux és ESET EFS mellett az Imunify360 is elérhető, hogy a biztonság is lehető legteljesebb legyen.