Szerverterem-építés Angelo módra

Hogyan kezdjünk hozzá, mely paraméterek határozzák meg a milyent és hogyant? Angelo tapasztalatai az elmúlt 20 évből, és a most épülő legújabb RackForest szerverterme kapcsán.

Mi a legfontosabb kérdés egy új szerverterem építésnél?

Nem meglepő a válasz: a beépített technológia (áramellátás és hűtés). De mi az amit még ez előtt meg kell vizsgálni?

1. Ingatlan

Az ingatlan egy paraméter csupán, de fontos. Ha új – egy ipari építési telek egy betonvázas könnyűszerkezetes épülettel -, akkor könnyebb dolgunk van, ráadásul ez a beruházás költségeinek csupán 25-30%-át teszi ki.

Ellenben, ha egy meglévő épületbe tervezünk szervertermet, akkor egy koncepciótervvel kell kezdenünk, és fel kell mérnünk, hogy mit lehet és érdemes megvalósítani. A koncepcióterv tartalmazza az ingatlan adottságait, hiszen ezek sok mindent meghatároznak: nem csak a terem elrendezését, hanem azt is, hogy egyáltalán minden kritérium adott-e ahhoz, hogy szervertermet építhessünk.

Az egyik ilyen kulcsfontosságú szempont a belmagasság, hiszen 3,45 méter alatt nem lehetséges megfelelő műszaki színvonalú szerverterem kialakítása. Az ideális belmagasság 4,5 méter, amit kevés irodaháznál találhatunk meg. Jogos a kérdés, hogy miért kell ennyi. A szekrények alatt érdemes 0,4-0,8 méter magas álpadlót kialakítani, a rackszekrények 2-2,2 méter magasságúak, és további 1-1,5 méter hely szükséges a szekrények felett. Ha erre nincs lehetőség az ingatlanban, ott nem érdemes szervertermet építeni.

Ami sok mindenkit meglephet: a terem elrendezése. A legnagyobb területet nem a szerverek foglalják el, hanem a termet kiszolgáló egyéb eszközök, ezek területigénye lényegesen nagyobb.

A C+K architecture által publikált Denveri szerverterem elrendezésének kétdimenziós rajzán is látható, hogy körülbelül az 1/3-át teszi ki a szervereknek szánt rész a teljes területből. 

(Forrás: C+K architecture 2018 Denver https://www.ckarchitect.com/denver-data-center-den01)

2. Lokáció

A szerverterem építésnél fontos szempont a lokáció, azaz hogy hol helyezkedik el. Budapesten a három legfontosabb távközlési csomóponttól kb. 10-15 kilométeres optikai szálakkal elérhető távolságok az ideálisak. Bár az optikai összekötések költsége nem jelentős a teljes projekt költségéhez képest, mégis hasznos, ha ezen területeken belül helyezkedik el a tervezett terem, és legyünk őszinték, ez erősen leszűkíti a lehetőségeket.

Emellett a zajszint a másik kritérium, ami erősen befolyásolja a lehetőségeinket, hiszen sűrűn lakott terület mellett nem ideális szervertermet építeni. A zöld ipari területek esetében ez sem okoz gondot. 

3. A terem és a beépített technológia

A tervezés során először a rendelkezésre álló területen megtervezzük az álpadlót, majd betervezzük a rackszekrényeket. Fontos, hogy 1,2 méteres közlekedő folyosóval kell számolnunk a rackszekrényekből épült sorok között, és az is, hogy minden szekrény elérhető legyen elölről és hátulról is. A tetőszerkezet tartó oszlopait is figyelembe kell vennünk, ha vannak, ezeknek a rackszekrények vonalába kell esniük, nem kerülhetnek a közlekedő folyosókra. Szükség esetén elforgathatjuk a rack sorokat 90 fokkal, ha így optimálisabb az elhelyezkedés, jobb területkihasználás érhető el.

Ezt követően tervezhető be a szükséges hűtés, a villamoselosztók, és ekkor már látható, hogy mekkora rackkapacitás alakítható ki.

Amennyiben szabadlevegős (Freecooling) hűtési technológiát is szeretnénk a termünkben, további tervezési követelményekre kell számítanunk, és megvalósítási számításokkal kell alátámasztani ezeket.

Természetesen vannak még további szempontok is egy szerverterem tervezésnél, például a rackszekrények közötti hűtés és levegőáramlás megtervezése, a szünetmentes rendszerek klimatizálása. A villamosenergia-ellátás és átkapcsoló automatikák megtervezése, és nem utolsó sorban a tűzvédelem, vagyonvédelem és kábelezési rendszerek kidolgozása. 

És ne feledkezzünk meg a manapság egyre fontosabb optimalizálásról sem, hiszen a beépített rendszereket finomhangolni kell, hogy minél több energiát takaríthassunk meg. 

A fentiek mindegyike befolyásolja a szerverterem kockázati szintjét és besorolását, amelyek végül meghatározzák a rendelkezésre állás szintjét, amit éves szinten százalékban adunk meg (pl. 99,999%).

Ez a legjelentősebb tétel a beruházásban. Évekkel ezelőtt úgy számoltunk, hogy technológiai beruházások esetén minden 1 megawatt hasznos IT teljesítmény körülbelül 1 milliárd forint beruházással jár, ezen felül jelentkezik az üres épület költsége. Ez a számítás, az elmúlt évek és hónapok változásai miatt már a múlté, mert ma már ennél több – de nagyságrendileg ez az irányszám, amivel kalkulálni lehet.

4. Egy pár érdekesség

Jelenleg a Victor Hugo utcai irodaházban építjük a következő, legújabb szervertermünket.

Az azúr színű rács az álpadló tervezett kiosztása, a lila szín pedig a rackszekrények helyét és a hidegfolyosókat jelöli. A fehér kör a vasbeton tartóoszlopok, míg a piros és kék alakzatok a hűtésért felelős eszközök és villamos elosztók.

A rackszekrényeknek körülbelül 3-4 kW IT teljesítményre és hűtésre van szüksége. 

A most épülő termünkben 4 darab klímagépet terveztünk, ahogy az ábrán is látható, ebből 1 tartalék a számunkra kiemelten fontos redundancia miatt. 

A mai modern energiahatékonysági elvárásoknak (PUE – Power Usage Effectiveness) megfelelően, direkt expanziós (DX) klímagépeket választottunk, melyek gázzal működnek, és levegős szabadonhűtést valósítunk meg.

A rackek és berendezések teljes teljesítménye határozza meg, hogy mekkora szünetmentes tápegységre lesz szükség. 

Azért nagyon fontos a pontos tervezés, mert, ahogy fent is említettem, a költségek jelentősebb részét a technológiai beruházás emészti fel, így a feleslegesen túlméretezett, nagy teljesítményű berendezések a beruházás költségét, a rezsit és az eladási árakat növelik.

Angeli János
Hálózati és infrastruktúra igazgató
RackForest Zrt.

Angelo közel 25 éve foglalkozik hálózatok, 20 éve a BIX üzemeltetésével. Éveken keresztül több ezer szerver (az akkori piac fele) üzemelt a kezei között, később a Docler cégcsoport világméretű IP gerinchálózatát építette és üzemeltette. Világszinten is jelentős szervertermeket ismer, jelenleg a nyolcadik szerverterem tervezésén és építésén dolgozik a RackForest Zrt.-vel, melyben alapító tulajdonos is.

Showing 2 comments
  • Roboz Bela Tamas
    Válasz

    Szuper cikk! Köszi szépen!

    Üdv: Roboz Béci

  • Páva István
    Válasz

    Gratulálok profik, akik profi módon dolgoznak!

    Üdv: Páva István

Mondja el a véleményét